În alimentaţie tahini este un preparat foarte delicios, însă care nu este extrem de folosit în bucătăria românească. Astfel, cum se prepară tahini și în ce mâncăruri îl puteți folosi?
Care sunt beneficiile consumului de Tahini?
Tahini conține foarte multe grăsimi sănătoase, dar și proteine, vitamine și minerale, precum calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, vitamine din complexul B și vitamina E. Mai mult de atât, conține acizi grași Omega 3 și Omega 6. Cele două joacă un rol esențial în menținerea sănătății creierului.
Omega 3 și Omega 6 susțin dezvoltarea țesuturilor nervoase, optimizează funcțiile cognitive și sănătatea emoțională, îmbunătățesc memoria și sunt necesari organismului uman.
În datele oferite de USDA, o lingură de tahini are circa 89 de calorii, 3,2 grame de proteină, 2,6 grame de carbohidrați, 8,1 grame de grăsimi, 1,4 grame de zahăr și 0,4 grame de zahăr.
Ce este tahini și cum se obține
Tahini este un ingredient foarte popular în bucătăria Orientului Mijlociu și a Asiei. Tahini este, de fapt, unt de susan, o pastă deschisă la culoare obținută prin zdrobirea semințelor de susan și oferă o aromă deosebită diferitelor feluri de mâncare.
În plus, Tahini este un ingredient esențial în multe preparate din bucătăria orientală. Este folosită în prepararea multor delicatese, precum halva, humus sau baba ganoush.
Concret, pentru a obține pasta de Tahini trebuie să urmați trei pași foarte simpli. Pentru început, se prăjesc semințele de susan la o temperatură potrivită pentru a le înmuia și a le dezvolta aroma. Mai apoi, semințele se macină până se obține o pastă fină și omogenă, apoi se adaugă ulei, de cele mai multe ori de susan.
Iar, această pastă de susan se găsește în două variante, fie Tahini crud, fie prăjit. Tahini crud este preparat din semințe de susan neprăjite și are o culoare mai deschisă. Pe de cealaltă parte, Tahini prăjit este preparat din semințe de susan prăjite, având o culoare mai închisă și un gust mult mai intens.
În ce mâncăruri se folosește tahini
Tahini este un ingredient foarte popular în diferite bucătării ale lumii, precum cea africană, orientală și mediteraneană. Este folosit în diverse preparate și sosuri.
Salata de cartofi cu sos Tahini și verdeață
Ingrediente:
1kg cartofi
25g tahini
patrunjel
menta
busuioc
1 lamaie – coaja si zeama
1 catel de usturoi
1/2 lingura miere
4 lingura ulei de masline
Tahini:
175 g seminte de susan
25 ml de ulei de susan (se poate folosi orice alt ulei vegetal)
Mod de preparare
Pentru început, se fierb cartofii într-o oală în care se adaugă puțină sare. Se lasă la fiert timp de 25 de minute, apoi se scurg și se lasă să se răcorească. Pentru tahini, prăjim semințele de susan într-o tigaie până devin lucioase și casante. Se amestecă foarte bine, se macină și se adaugă ulei până se ajunge la consistența dorită.
Se amestecă restul ingredientelor până devine o pastă cremoasă și omogenă, iar cartofii se taie pe jumătate, după care se amestecă cu sosul și se adaugă sarea și piperul, după gust.
Cremă arăbească de iaurt cu Tahini
Ingrediente:
300 g iaurt gras
2 linguri tahini
2 căței de usturoi
sare
piper
zeamă de lămâie
fulgi de ardei iute
ulei de măsline
mentă proaspătă
Mod de preparare
Într-un bol încăpător, punem iaurtul și adăugăm usturoiul zdrobit. Amestecăm bine, după care adăugăm și pasta de susan. Asezonăm, după gust, cu sare și piper, apoi amestecăm foarte bine din nou. Punem peste fulgii de chilli și zeamă de lămâie.
După ce amestecăm toată compoziția bine, punem crema într-o altă farfurie, întinsă, turnăm ulei de măsline și decorăm cu mentă proaspătă. Sosul se poate servi cu friptură, cu lipie sau legume. Poftă bună!
Sursa – playtech.ro