Ce înseamnă un produs refurbished?

De Jurnalul Național Actuale Investiții 302 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
Într-o piață extrem de scumpă, mulți aleg să cumpere produsele refurbished, acestea fiind de cele mai multe ori comparative cu cele noi, referindu-ne la prețuri. Dar, sunt puțini cei care știu ce înseamnă un produs refurbished, în cazul lor prețul fiind mult mai mic decât unul nou.

Valoarea pieței de refurbished, la nivel mondial în 2023

Astfel, datele din ultimii ani, aduse la zi, arată că dimensiunea globală a pieței de electronice recondiționate a fost evaluată la 22.568 milioane dolari în 2022 și se va extinde cu un procent  4,81% până la finele acestui an, urmând că până în 2028, să ajungă la 29.913 milioane de dolari.

În prezent, când vorbim de produse refurbished, sau recondiționat, mulți cred că acest gen de produse sunt folosite sau în stare proastă.

Nu este nevoie de prea multe cumpărături pentru a găsi produse recondiționate cu prețuri care variază de la foarte bune la ireale, iar orice cumpărător inteligent ar presupune că există o capcană, dar, cu toate acestea, nu este.

Şi pentru a elucida misterul, de fapt, ce înseamnă un produs refurbished, sau recondiționat.

Ce înseamnă un produs refurbished pentru clientul de zi cu zi?

Achiziționarea de produse recondiționate poate fi dificilă, deoarece diferiți comercianți cu amănuntul pot avea în vedere lucruri diferite atunci când adoptă un sens recondiționat.

În timp ce termenul se referă întotdeauna la un articol care a fost inspectat și reparat, cantitatea de muncă efectuată poate varia semnificativ. În cea mai mare parte, aceștia sunt termenii utilizați pentru a defini produsele recondiționate:

Recondiționate (Refurbished): Un produs restaurat la o stare ca nou, deși definiția termenului „stare ca nou” variază. Produsele recondiționate din fabrică sau recondiționate de producător sunt probabil cele mai bune produse recondiționate, dar și cele mai scumpe. Articolele recondiționate de către o terță parte pot fi doar revizuite rapid înainte de a fi puse în vânzare.
Certificate: Produse care au fost testate pentru a se asigura că sunt în stare bună de funcționare, dar care, de obicei, nu au fost reparate. Ca și în cazul produselor recondiționate, definiția ”bunei funcționări” poate varia.
Pre-folosite: În timp ce unele produse recondiționate sunt retururi sau articole deteriorate care au fost reparate, altele sunt pur și simplu folosite. Acest lucru nu este neapărat rău, atâta timp cât au fost recondiționate corespunzător.

Nu toate produsele recondiționate vor trece printr-un proces atât de detaliat, iar mulți comercianți cu amănuntul nu fac prea multe pentru a explica ce reparații au primit produsele înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.

Prețul este mult mai mic decât unul nou, dar atenție la ce cumpărați

Așadar, depinde de voi să fiți un cumpărător atent și să vă asigurați că știți ce cumpărați înainte de a cumpăra.

Dar, cea mai mare piață de refurbished se regăsește în zona telefoanelor mobile, a sistemelor laptop și desktop PC.

O piață de 64,15 miliarde de dolari în 2022

Aici, dimensiunea pieței globale de telefoane mobile recondiționate și folosite a fost de 64,15 miliarde de dolari în 2022 și va crește la 152,86 miliarde de dolari până în 2030 Această industrie cumpără și vinde telefoane, tablete și alte dispozitive folosite sau recondiționate.

Ca recomandări privind achizițioanrea unui produs refurbished.

Aflați cine a recondiționat produsul

Deoarece starea produselor ”recondiționate” poate varia, este important să știți cine a recondiționat un produs înainte de a-l cumpăra. Cel mai bine este să cumpărați produse recondiționate direct de la producător.

Nu numai că producătorul cunoaște cel mai bine produsul, dar de multe ori va include o garanție de 1 an pentru produsele recondiționate. O garanție lungă indică faptul că recondiționerul susține produsul, garantând practic că acesta va funcționa.

O garanție de 1 an este cea mai bună garanție pe care o puteți obține pentru un dispozitiv recondiționat. Iar pentru multe aparate electronice, este aceeași garanție pe care o primiți pentru un gadget nou-nouț.

Produsele recondiționate de către o terță parte vor avea o garanție mai scurtă, care de multe ori se învârte în jurul a 90 de zile.

Aceasta oferă o oarecare siguranță că produsul este în stare bună de funcționare, dar nu la fel de mult ca în cazul unei garanții mai lungi din partea producătorului.

Și dacă vă bazați pe protecția garanției oferită de cardul de credit, multe dintre ele oferă garanții extinse ca beneficiu, nu fiți prea sigur.

Este posibil ca protecția oferită de cardul de credit să excludă în mod explicit articolele folosite sau recondiționate, șa că, nu presupuneți; verificați dacă sunteți acoperit.

 

Cumpărați de la un comerciant cu amănuntul de renume

În timp ce cumpărarea de la producător este cea mai bună, articolele achiziționate în acest mod tind să fie și cele mai scumpe.

Dacă achiziționați un produs recondiționat de la Amazon, Best Buy, toate acestea oferind o gamă largă de produse recondiționate, veți obține un preț mai mic, dar o garanție mai scurtă.

Iar dacă aveți în vedere un comerciant cu care nu sunteți familiarizat, veți dori să faceți mai întâi cercetări. Verificați recenziile retailerului și ale produselor sale, astfel încât să știți dacă sunt de încredere.

Indiferent de retailerul de la care cumpărați, veți dori să cunoașteți politica de returnare a acestuia. La fel ca o garanție, o bună politică de returnare arată că retailerul își susține produsele, iar dacă aveți probleme, puteți returna articolele pentru o rambursare sau un schimb.

Feriți-vă de comercianții cu amănuntul care vând produsele așa cum sunt sau care nu au o politică de returnare. Cumpărați un produs care, dintr-un motiv sau altul, a suferit o anumită uzură.

Ce înseamnă un produs refurbished. Prețul este mult mai mic decât unul nouPieța de electronice recondiționate a fost evaluată la 22.568 milioane dolari în 2022

Dacă descoperiți că nu funcționează atunci când deschideți cutia, doriți să îl puteți returna pentru un schimb. Dacă cumpărați un produs în starea în care este, rămâneți cu el.

Produsele refolosite vândute fără o politică de returnare pot fi oferte extraordinare, dar implică un anumit risc.

Dacă nu sunteți dispus să vă asumați acest risc, și, eventual, să vă aruncați banii, asigurați-vă că cumpărați de la un comerciant care oferă o politică de returnare generoasă, între șapte și 30 de zile.

Un produs refurbished poate fi ca nou, dar nu este nou

Unele articole recondiționate sunt de fapt la fel de bune ca și cele noi, și pot fi chiar noi. Cu toate acestea, din anumite motive, aceste articole nu pot fi vândute ca fiind noi, ar fi putut fi modele de podea, au fost returnate în timpul perioadei de returnare, au avut ambalajul deteriorat sau ar putea fi defecte în vreun fel.

Și, deși această ultimă posibilitate vă poate îngrijora, toate produsele refolosite au fost reparate și inspectate pentru a se asigura că sunt în stare ca și noi, așa că ar trebui să funcționeze la fel de bine ca un produs nou. Singura diferență ar putea fi prețul.

Cel mai mare dezavantaj al achiziționării unui produs refurbished este că nu veți obține niciodată cele mai noi și mai bune produse. În cel mai bun caz, veți primi articole mai vechi de câteva luni, dar vă puteți aștepta la mai multe stocuri recondiționate după ce un produs a fost pe piață timp de aproximativ un an.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul smartphone-urilor, deoarece modelele recondiționate, de ocazie, vor inunda piața după lansarea unui nou model.

Sursa – playtech.ro