Ce poți și ce nu poți să faci cu un elevator auto?

Elevatoarele auto sunt niște utilaje grele, dar foarte practice și ușor de folosit pentru elevarea de la sol a autoturismelor. Deși există foarte multe modele de elevatoare distincte în funcție de structura lor, toate elevatoarele funcționează după aceleași principii de bază și pentru toate trebuie respectate cam aceleași reguli de utilizare. De aceea, dacă te interesează ce poți face și ce nu poți face cu un elevator auto, îți propunem să lecturezi lista de mai jos:

Ce poți face cu un elevator auto?

Cu un elevator auto poți schimba anvelope simplu și rapid

Elevatoarele auto au fost create cu scopul de a facilita revizia și depanarea autoturismelor. Multe din operațiile pe care le poți îndeplini cu ajutorul unui elevator auto le poți face și cu ajutorului unui cric hidraulic. Dar din punct de vedere al vitezei de operare, utilizarea unui elevator este mult mai practică. În cadrul unui atelier, una dintre cele mai comune operații pentru care se pot folosi elevatoarele auto este schimbarea anvelopelor. Și dacă ținem cont de faptul că această operații se efectuează de două ori pe an pentru fiecare client în parte, nici nu mai trebuie să luăm în calcul alte servicii pentru a ne da seama de utilitatea unui elevator pentru o astfel de afacere.

Elevatoarele auto sunt utile pentru reglarea direcției roților

Cu ajutorul elevatoarelor auto se poate regla și direcția roților. Această operație este foarte importantă pentru pasagerii unui autoturism, dar și pentru alți participanți la trafic întrucât asigură conducerea vehiculului în deplină siguranță. Pentru geometria roților există elevatoare speciale, de direcție, care pot fi achiziționate de pe website-ul eqp.ro, ceva mai scumpe decât elevatoarele obișnuite, dar foarte capabile din acest punct de vedere.

Poți folosi elevatoare auto pentru stivuirea automobilelor

Dacă ai mai multe mașini, dar nu dispui de suficient spațiu în garaj pentru parcarea lor, atunci poți folosi elevatoare auto pentru a le stivui, utilizând astfel la capacitate maximă locul disponibil. Pentru o astfel de operație, cel mai potrivite elevatoare sunt cele de parcare, cu patru coloane, care asigură suport autoturismului elevat pentru o durată lungă de timp.

Ce nu poți face cu un elevator auto?

Ridicarea animalelor vii sau sacrificate este strict interzisă

Cu toate că sunt foarte puternice și sigure în ciuda mecanismului lor simplu, elevatoarele auto nu pot fi folosite și pentru alte scopuri cu excepția celora pentru care au fost create. Astfel, ele nu se pot utiliza pentru ridicarea de la sol a unui animal viu sau sacrificat și nici pentru obiecte cu masă mare, cu excepția automobilelor.

Nu se permite elevarea automobilelor cu ocupanți la bord

În principiu, elevatoarele auto ar putea ridica autoturisme cu sau fără ocupanți la bord. Dar pentru a se evita accidentele, legea în vigoare interzice elevarea mașinilor în care încă se află pasageri.

Legal, elevatoarele auto nu pot fi operate fără autorizație

Fiind niște utilaje grele și cu risc mare de accident dacă nu sunt operate corespunzător, elevatoarele auto nu pot fi operate decât de persoane autorizate în acest sens. Orice proprietar de atelier auto care deține un elevator, este obligat prin lege să facă toate demersurile necesare pentru a obține autorizația de operare a utilajului său înainte de a-l pune în funcțiune și să angajeze personal calificat, capabil să manevreze elevatorul în condiții de maximă siguranță.

Nu se pot ridica autoturisme mai grele decât sarcina maximă a elevatorului

Toate elevatoarele au o sarcină maximă de ridicare stabilită de producător. La utilizarea utilajului, valoarea acestei sarcini trebuie respectată astfel încât masa mașinii elevate să nu depășească puterea elevatorului. În general, cele mai puternice elevatoare auto sunt cele cu patru coloane care pot ridica până la cinci sau șase tone, iar cele mai puțin puternice sunt cele de tip foarfecă sau platformă, special create pentru vulcanizări, care au o sarcină maximă de trei tone sau trei tone și jumătate.

Elevatoarele nu pot fi folosite în spații strâmte

Așa cum am menționat și în cadrul unuia din paragrafele de mai sus, elevatoarele auto necesită obținerea unei autorizații de operare. În acest sens, există o serie de condiții care trebuie îndeplinite, printre care se numără și spațiul de instalare. Pentru o utilizare fără risc de accident, locul în care se instalează elevatorul auto trebuie să fie suficient de mare încât să permită operarea acestuia la capacitatea sa maximă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata