Ce să faci, dacă vrei să trăieşti până la o sută de ani?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 151 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Dacă vrei să atingi suta de ani, s-ar putea să te întrebi ce obiceiuri contează cel mai mult. Să fie mersul pe jos în fiecare zi, renunțarea la fumat sau la dulciuri? Deși sunt factori importanți legați de longevitate, există un semn mult mai important, despre care experții în longevitate spun că poate indica în mod clar dacă cineva va avea o viață lungă și sănătoasă, scrie Parade.

Factorii importanți pentru o viață lungă

O concepție greșită privind longevitatea este aceea că durata lungă de viață este determinată de genetică.

Astfel, dr. Elise Eifert Freeman, coordonatorul programului de Gerontologie de la Universitatea din Carolina de Nord-Greensboro, afirmă că genele joacă un rol minor în speranța de viață, mai precis doar aproximativ 25%.

„Factorii importanți în această ecuație includ mediul și stilul nostru de viață”

Singurătatea și izolarea sunt în detrimentul longevității

Există un factor aparte, când vine vorba de mediu și stil de viață, despre care Dr. Freeman spune că este deosebit de important când vine vorba de o viață lungă: legăturile sociale. „Zeci de studii de cercetare au demonstrat că, în general, conexiunile sociale pot avea un impact direct și indirect asupra longevității”, explică ea.

Concret, dr. Freeman subliniază cercetările care arată că persoanele cu legături sociale mai mari aveau 45% mai puține șanse de deces prematur decât persoanele care nu aveau conexiuni sociale.

Astfel, „Oamenii care au mai mult sprijin social tind să aibă o sănătate mintală îmbunătățită, sănătate cardiovasculară, funcționare imunologică, performanță cognitivă, reziliență, satisfacție în viață, răspuns la stres și multe altele”, spune ea.

Singurătatea este la fel de mortală ca și fumatul unui pachet de țigări

În aceste vremuri, „Știm, de asemenea, că opusul conexiunilor sociale – singurătatea și izolarea – este în detrimentul longevității”, spune Dr. Freeman, explicând că aceeași cercetare care a arătat beneficiile unei conexiuni sociale foarte mari a constatat că izolarea a crescut șansele de deces cu 91%.

Practic, „Recent, chirurgul generalist Vivek Murthy a sugerat că singurătatea este la fel de mortală ca și fumatul zilnic al unui pachet de țigări” adaugă ea.

Mai mult, dr. John P. Walsh, profesor asociat de Gerontologie și Asistent Decan de Educație la Universitatea din California de Sud consideră, la rândul său, că relațiile familiale puternice sunt deosebit de importante atunci când vine vorba de o viață lungă, viață sănătoasă.

Astfel, „Familia poate fi genetică, dar este și familia comunității și familia aleasă. Încrederea în aceste legături înseamnă că avem grijă unul de celălalt. Știm că ne putem baza pe suportul lor atunci când e nevoie”, spune el.

În plus, dr. Walsh evidențiază Studiul Harvard privind fericirea adulților (renumit ca fiind cel mai complex studiu despre fericire) drept dovezi ale faptului că, în general, calitatea relațiilor din viața unei persoane este legată de longevitate.

Alte semne că vei trăi până la o sută de ani?

Pe lângă relațiile sociale puternice, există și alte semne conform cărora, probabil, veți avea viață lungă și sănătoasă. Dr. Walsh spune că unul este legat de fumat, un obicei nociv, legat de creșterea riscului de boli cronice majore despre care se știe că scurtează durata de viață.

În plus, dr. Walsh spune că mersul pe jos este un alt obicei al oamenilor care pot trăi o sută de ani. Urcarea scărilor și munca fizică (cum ar fi grădinăritul și treburile casnice) sunt modalități de a crește longevitatea. Desigur, dieta este și ea importantă.

Aşadar, „Persoanele care doresc să-și mărească șansele de a avea o viață lungă ar trebui să obțină cantitățile zilnice recomandate de legume, fructe, cereale integrale, nuci, acizi grași polinesaturați și acizi grași omega-3, limitând carnea roșie și procesată, băuturile cu adaos de zahăr, grăsimi trans și sodiu”, spune dr. Freeman.

Totodată, dr. Walsh adaugă că reducerea la minimum a consumului de alimente ultra-procesate este legată de longevitate.

Sursa – www.capital.ro