Ce sa nu scrii niciodata intr-un CV?

Orice candidatura pentru un job incepe cum un CV bine facut. Foarte multi aplicanti au tendinta de a inghesui o multime de informatii irelevante intr-un CV de 2-3 pagini, in speranta ca vor atrage atentie unui manager si ca vor fi chemati la interviul de angajare. Daca vrei ca CV-ul pe care il trimiti angajatorului sa fie luat in considerare, iata ce informatii trebuie sa elimini din document.

In fiecare zi, pe masa recrutorilor ajung sute de CV-uri, dupa o selectie riguroasa facuta de niste algoritmi care dau la o parte CV-urile mai putin relevante pentru joburile disponibile in companie. Asta inseamna ca daca vrei ca CV-ul tau sa ajunga pe mana managerilor, acesta trebuie sa rezume perfect experienta ta profesionala, abilitatile/competentele si sa contina doar cuvintele-cheie care te vor diferentia de ceilalti candidati.

– Odata ce ai aplicat pentru un job, e mai mult decat evident ca isi doresti acel loc de munca. Exista insa o exceptie in situatia celor care isi schimba complet domeniul de activitate. Doar asa poti explica de ce ai facut aceasta alegere.

– Experienta de munca din trecut, care nu este relevanta pentru jobul la care aplici in prezent nu trebuie sa apara in CV. In schimb, poti mentiona abilitatile si competentele care te califica pentru nou loc de munca.

– In urma cu cativa ani a existat, intr-adevar, obiceiul de a trece in CV date legate de statutul marital sau preferintele religioase. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar legislatia nu mai permite angajatorilor sa le ceara candidatilor acest tip de informatii.

-Nimanui nu ii pasa de pasiunile sau de hobby-urile tale! Poate doar in cazul in care acestea sunt relevante pentru jobul pentru care aplici.
– Din pacate, exista suficienti anagajatori in piata care isi discrimineaza candidatii pe baza varstei. Recomandarea expertilor in recrutare este sa nu iti treci varsta in CV, tocmai pentru a evita o situatie de acest gen.

– Un CV inghesuit, plin de informatii, cu putine spatii intre idei nu are nicio sansa sa ajunga pe masa vreunui manager. Specialistii in resurse umane le recomanda candidatilor sa lase suficient spatiu intre randuri, astfel incat recrutorul sa parcurga CV-ul cu lejeritate, fara sa depuna prea mult efort.

– Daca angajatorul are nevoie de recomandari din partea altor persoane, iti va cere sa faci asta. Asadar, nu e nevoie sa ceri recomandari fostilor colegi/sefi daca nu ti-au fost cerute.

– CV-ul nu trebuie sa contina pronume si adjective posesive: eu, ea, al meu, al ei. „CV-ul nu se scrie la persoana intai sau a treia. Este de la sine inteles ca CV-ul este despre tine si despre experienta ta”, a explicat Tina Nicolai, expert in recrutare.

– Un grafic intr-un CV poate sa „dea bine”, iti da mai multa credibilitate, insa nu si pentru algoritmii care fac prima selectie a CV-urilor. Pentru ei, imaginile sau tabele sunt doar o suprapunere de date, irelevante pentru jobul la care ai aplicat. Chiar daca esti candidatul ideal pentru jobul disponibil, robotul te va scoate din aplicatie, iar CV-ul tau nu va ajunge niciodata pe mana vreunui manager.
– Nu scrie in CV numele fostului sef, decat in situatia in care noul angajatorul solicita sa il contacteze sau daca persoana este foarte cunoscuta in industrie.

-Unii candidati cred ca daca explica in CV motivul pentru care si-au dat demisia de la jobul anterior, vor avea mai multe sanse sa fie chemati la interviul de angajare. „Gresit! Este o informatie total irelevanta!”, sustin expertii in recrutare.

– CV-ul trebuie sa contina informatii, nu opinii. „Sunt un excelent comunicator” sau „sunt foarte organizat si motivat” sunt pareri personale si nu reprezinta neaparat adevarul. Recrutorii vor doar informatii ca sa isi faca singuri o imagine cat mai corecta despre candidati.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata