Unul din preparatele regăsite zilnic pe masa fiecăuri român, este fără îndoială ciorba. Dar, te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corp dacă mănânci prea multă ciorbă?
Cât de sănătoasă este ciorba ta de zi cu zi
Dacă aveți chef de o mâncare sănătoasă și reconfortantă sau pur și simplu poftiți la o masă caldă, atunci ciorba poate fi exact ceea ce aveți nevoie.
Savurarea unui bol de ciorbă poate fi o modalitate ușoară, rapidă și gustoasă de a adăuga mai mulți nutrienți în dietă.
Cu toate acestea, deși poate fi un fel de mâncare foarte versatil și aromat, nu toate ciorbele sunt la fel de sănătoase precum ați crede și sunt puțini români știu riscul la care se supun.
Așa că, ce se întâmplă în corp dacă mănânci prea multă ciorbă și dacă este sau nu sănătoasă, precum se spune.
Experții îți explică ce se întâmplă în corp dacă mănânci prea multă ciorbă
Când vine vorba de acest preparat, relativ rapid și ușor de făcut, și cu ingrediente sănătoase, ar trebui să nu existe niciun risc, deci în concluzie, nu ar trebui să ne dăuneze, chiar dacă am mânca preparatul în fiecare zi.
Ciorba este relativ rapid și ușor de făcut, și cu ingrediente sănătoase
Numai că experții nutriționiști nu sunt de aceeași părere, explicând ce se întâmplă în corp dacă mănânci prea multă ciorbă, care face parte, în cele din urmă din categoria de mâncăruri gătite:
În explicaţiile sale, ”Este mâncarea gătită o alegere sănătoasă? Deseori auzim cât de bine este să mâncăm supe, ciorbe, supe cremă, tocănițe de legume, piureuri și tot felul de alte mâncăruri din legume sau din legume și carne.
Sunt însă aceste preparate alegeri bune din punct de vedere al sănătății? Răspunsul nu poate fi simplu de tipul DA sau NU, ci mai degrabă DEPINDE!”, susține nutriționistul Maria Nițescu, conform Adevărul.
Factori care influențează mâncarea gătită
Dar, deși vorbim de o mâncare gătită totuși, și chiar dacă ingredientele, în cazul de față legumele, știm că sunt proaspete, mai spune același nutrționist, există ”factorii care determină ca mâncarea gătită să fie o alegere sănătoasă sunt numeroși”, specialistul enumerând cel puțin 9 factori în acest sens, și anume:
calitatea materiilor prime: cu cât materiile prime sunt mai proaspete, în starea lor cât mai naturală (mai puțin procesate, de exemplu orez integral în loc de orez alb), cu valoare nutrițională superioară și cât mai puțin contaminate chimic, cu atât mâncarea pregătită va fi o alegere mai bună;
metodele de gastrotehnie utilizate: alegerea unor metode culinare precum înăbușirea, fierberea, coacerea asigură menținerea aprecierii acestor preparate ca fiind sănătoase;
timpul de prelucrare termică: materiile prime de origine animală trebuie să fie prelucrate integral, astfel încât să fie distruse microorganismele patogene ce pot fi transmise de la animale sau păsări, legumele să fie prelucrate cât mai puțin astfel încât să își păstreze valoarea nutrițională;
rețeta folosită: prăjirea cărnii și legumelor înainte de preparare, adaosul de grăsimi de origine animală (unt, smântână), carnea grasă, reduc valoarea nutrițională;
vârsta: cu cât vârsta este mai avansată, cu atât este mai bine ca mâncarea să fie bine prelucrată termic, mai ales în cazul persoanelor cu probleme de masticație, probleme digestive și cu scădere ponderală fără o cauză identificată;
starea de sănătate: afecțiunile tubului digestiv necesită utilizarea unor metode simple de prelucrare, fără multe grăsimi, fără legume/fructe crude;
legume mai puțion procesate: pentru a menține o bună sănătate a microbiotei intestinale este nevoie de legume cât mai puțin procesate (mecanic și termic), aspect valabil pentru persoanele fără afecțiuni digestive ce se manifestă cu diaree;
locul în care alegem să mâncăm: acasă putem controla aspectele de mai sus, în timp ce masa la restaurant sau comanda la catering reprezintă simple loterii; legislația nu reglementează aspectele menționate, acestea fiind lăsate la latitudinea operatorului economic;
mărimea porțiilor consumate: sănătoase sau nu, aportul energetic nu diferă foarte mult când facem referire la anumite preparate, motiv pentru care este important să manifestăm moderație când avem în farfurie alte ingrediente decât legume.
Deși s-ar părea că nu sunt probleme, specialiștii par a nu fi de acord, nici în cazul acestui preparat, arătând ce se întâmplă în corp dacă mănânci prea multă ciorbă.
Sursa – playtech.ro