Ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet

De Jurnalul Național Actuale Tech Utile 115 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
După cum bine știm, încă de la prima sa iterație, sistemul de operare al Microsoft a devenit cel mai utilizat, la nivel global. Dar, astăzi, acest sistem a evoluat masiv, având parte și de un sistem de protecție avansat împotriva virușilor. Astfel, ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet?  Experimentul viral cu Windows XP îți va demonstra exact asta.

De 39 de ani, lumea folosește Windows

Încă din anul 1985, pe data de 20 noiembrie, dintr-un garaj ponosit, avea să apară prima versiune a ceea ce astăzi știm că este unul din cele mai utilizate sisteme de operare pe PC-urile noastre. Atunci, sub forma unui supliment, denumit MS-DOS, intra pe piață sub numele de Windows 1.0, iar cei din spatele acestuia erau Bill Gates și Paul Allen.

Windows 1.0, varianta din 1985

Însă, cinci ani mai târziu, în anul 1990, Bill Gates anunța o nouă versiune, mult mai evoluată a sistemului, iar în 1995 apărea Windows 3.11, cu interfață grafică, având în spate aceeași platformă MS-DOS, iar astăzi toată lumea îl cunoaște sub numele de Windows 95. Devenit deja un succes de masă, noul sistem de operare avea să treacă prin evoluții considerabile în următorii ani, iar deja din anul 2000 vorbim de o versiune extrem de evoluată.

De altfel, la 16 ani de la prima sa formă incipientă, gigantul Microsoft, care deținea deja monpolul pe această piață, anunța lansarea celui mai avansat sistem de operare și cel mai bine vândut din toate timpurile, și anume Windows XP, care venea sub mai multe variante, Home edition, Professional, Media Center Edition, etc.

Odată cu evoluția procesoarelor Intel pe 32 și 64 de biți, inclusiv Windows XP avea să fie construit pe cele două platforme, x86 și x64. Astăzi vorbim despre noi sisteme de operare, precum Windows 10 sau Windows 11.

Experimentul viral cu Windows XP, în 2024

Cu toate că era unul din cele mai avansate sisteme de operare, Windows XP avea mari probleme la sistemele de securitate, cele care în mod normal ne proteajează calculatoarele de viruși și atacurile hackerilor.

Concret, era nevoie de cel puțin o soluție antivirus în plus, pentru a ne proteja. Ulterior, odată cu evoluția tehnologiilor, Microsoft avea să introducă în noile sisteme de operare soluții mult mai robuste de securitate.

Ce se intampla in momentul in care conectezi un calculator vechi la internet. Experimentul viral cu Windows XP

Dar, astăzi, când riscurile de securitate sunt extrem de mari, un PC cu un sistem de operare Windows XP ar putea fi cea mai vulnerabilă variantă posibilă, și o poartă de acces rapidă pentru hackeri. Iar pentru a demonstra asta, un utilizator de Youtube a făcut experimentul viral cu Windows XP.

Din informaţiile publicației, „Tom’s Hardware”, YouTuberul Eric Parker a demonstrat într-un videoclip recent cât de periculos este să conectezi sistemele de operare Windows clasice, cum ar fi Windows XP, la internet în anul 2024, fără nicio formă de securitate.

Ce se întâmplă în momentul în care conectezi un calculator vechi la internet

În cadrul experimentului, YouTuberul a configurat o mașină virtuală cu sistemul Microsoft Windows XP cu o conexiune la internet complet nesecurizată pentru a vedea câți viruși ar atrage. În câteva minute, sistemul de operare era deja atacat de mai mulți viruși.

Același experiment a mai arătat că nu era nevoie neapărat să deschizi anumite pagini de internet, ci doar a fost lăsat deschis. Totul avea să fie demonstrat de YouTuberul Eric Parker după ce instala un soft de scanare a sistemului de operare, Malwarebytes. La final au fost descoperiți cel puțin 8 viruși extrem de periculoși, și asta numai prin simpla conectare la internet.

Mai mult, Eric Parker a făcut același experiment în Windows 2000 și a descoperit efecte și mai grave pe sistemul de operare mai vechi. La câteva minute după ce a expus sistemul de operare la internet, un virus s-a instalat pe computer și a oprit automat mașina virtuală. După ce a repornit mașina virtuală, au apărut mai mulți viruși, provocând în cele din urmă ecranul albastru al sistemului de operare.

Aşadar, aceste două demonstrații reprezintă cel mai rău scenariu pentru ambele sisteme de operare. În lipsa celor mai elementare măsuri de securitate, hackerii online pot utiliza instrumente precum nmap pentru a detecta versiunea specifică a sistemului de operare pe care rulează un sistem vulnerabil și pot descărca și rula liber viruși și programe malware direct pe sistem, odată ce știu că este vorba despre un sistem vulnerabil.

Sursa – playtech.ro