Ce semnificaţie are şi de ce se spune „Casă de piatră” la nuntă?

4 min citire

Inrolare trafic.ro
Cu siguranță, ai auzit de multe ori această expresie, dar nici prin cap nu ți-a trecut de unde ar putea provine. În cadrul tradiției românești, mulți dintre noi le urăm mirilor, în ziua nunții, „casă de piatră”. Cu toate acestea, sunt puțini care știu cum au luat naștere aceste combinații de cuvinte. Așadar, de ce se spune casă de piatră la nuntă?

De ce se spune „casă de piatră” la nuntă?

Căsătoria reprezintă un prilej de sărbătoare pentru tinerii însurăței. Nunțile sunt un moment magic pentru miri, pe care aleg să-l petreacă în preajma celor dragi lor. Toți cei care participă la nunți nu știu, însă, de unde provine această expresie.

În contextul Biblic, casa este simbolul „adunării împreună” a oamenilor, construcția ei recreează începuturile Creației Lumii, iar rezistența ei sunt „pietrele”. Drept urmare, oamenii care se roagă și au credință în Dumnezeu dau naștere altor oameni. Se spune că fiecare prunc care se naște este o nouă „piatră” a credinței.

Dacă v-ați gândit că atunci când spunem casă de piatră la nuntă, casa se referă doar la construcția propiu-zisă, v-ați înșelat. În realitate, casa reprezintă un spațiu spiritual, simbol al oamenilor care ocupă acest spațiu, reunirea familiei și a celor importanți pentru familie.

Expresia casă de piatră are o semnificație puternică

Așadar, prin combinația celor două simboluri importante, urarea pe care o facem mirilor este, de fapt, „Întemeiați, cu credință în Dumnezeu și iubire de oameni, o familie numeroasă!”

Mai mult de atât, este și o expresie metaforică, prin care invitații urează mirilor căsnicie solidă, bazată pe iubire, respect, răbdare, înţelegere, încredere.

Aceste cuvinte sunt, de fapt, pietrele de temelie ale unei căsnicii, pentru a fi rezistentă în timp. Știm cu toții că piatra este rezistentă la intemperii. Deci, dacă auziți sau veți spune cuiva această expresie, amintiți-vă înainte de mesajul pe care îl rostiți!

În schimb, anumiți preoți susțin că nu e de bun augur să le urezi mirilor atunci când își unesc destinele. Părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat pentru impact.ro care este forma corectă a acestei urări.

În opinia sa, „Urarea pe care am auzit-o cu toții, de atâtea ori în viață, și pe care, foarte probabil, o s-o mai auzim de multe ori, ”Casă de piatră!”, nu e în fapt formulată corect. Și asta fiindcă Scriptura ne vorbește, printre alte învățături ale lui Iisus Hristos, și de cea în care apare parabola cu o casă construită în teren solid, pe stâncă, nu pe nisip!”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu, potrivit impact.ro.

Care este, de fapt, forma corectă a urării pe care să o spui mirilor

Aşadar, „Pentru că fusese întemeiată pe stâncă. Și oricine, auzind cuvintele acestea va fi asemănat cu un bărbat nebun, care a construit casa lui pe nisip. Și a coborât ploaia, și au venit râurile, și au suflat vânturile, și au izbit în casa aceea, și a căzut.

Și căderea ei a fost mare. Așa stă scris în Evanghelia după Matei, la capitolul șapte. Iar la Luca, în capitolul șase, e foarte apropiat textul. Așadar, se vorbește despre o casă pe stâncă, o casă pe piatră.

Iar dacă ne amintim că același Hristos l-a numit pe unul dintre primii săi apostoli chemați să-i fie alături, pe Petru, piatră, și apoi a adăugat că pe această piatră se va zidi Biserica Lui, atunci avem tabloul complet. Vorbim despre trăinicia unei case construite pe teren solid, pe stâncă sau pe piatră”, mai adaugă părintele.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,