Ce sunt monturile și cum le putem preveni evoluția

292

Astăzi vom aduce în discuție o afecțiune ce apare din ce în ce mai des. Monturile, adică acele umflături osoase ce se formează pe articulația de bază a degetului mare de la picior, cunoscut și sub denumirea de hallux valgus. Cele mai recente studii arată că circa 30% din populație are monturi. Adică un român din 3.

Încălțămintea cu toc înalt și vârful ascuțit nu doar că fac piciorul femeilor să arate superb, dar acoperă și unele probleme cum sunt de exemplu, monturile.

Sunt incomode, arată neplăcut și mai ales, sunt dureroase. Aceste monturi se agravează odată ce persoana înaintează în vârstă. Așa cum s-a întâmplat și în cazul exemplului de azi, Silvia, ce suferă de mai mult de 20 de ani.

„Din tinereţe, din copilărie purtam pantofi strâmbi și ascutiti și de la asta s-au format”, a declarat Silvia Mitrea, 48 de ani.

„Ati încercat soluții? Remedii?”, a întrebat un reporter.

„Nu, sincer nu. În continuare ma chinui și port pantofi strâmti, dar asta e. Încă se poate, încă rezist. Nu port pantofi largi pt ca sunt comozi și atât. Cum era vorba aia? Rabdă baba la frumos?”, a declarat Silvia Mitrea, 48 de ani.

Ca să mai poată ameliora durerea, Silvia își punea seara picioarele în apă rece. Iar a doua zi o lua de la capăt, pe aceleași tocuri foarte inconfortabile. S-a gândit și la varianta operației, doar că teama o împinge să reziste în această situație.

Este adevărat că pantofii cu toc nu sunt de fapt cauza directă, dar pot agrava o astfel de afecțiune, până în momentul în care nu se mai poate face nimic.

„În principiu foarte multe femei au mici deformari ale oaselor, acel mont popular spus, acele deformari apar în principiu ereditar, încă din frageda tinerețe se vede cine va avea probleme, dar și o incaltaminte neadecvata, incaltaminte strâmtă, încăltăminte care nu se potrivește fizionomiei piciorului. Uite, o femeie poate să poarte 37, o alta tot 37 dar nu înseamnă ca au același format. Ca măsura este aceeași dar proportia piciorului poate fi alta. Degete mai lungi, mai scurte, calcaie mai masiv, dar ca măsura e tot 37. Atunci când se lucrează o incaltaminte la comanda se iau aceste proportii – degetelor, de câte ori intra în lungimea tocurilor, se tine seama de latime, asfel ca în acea incaltaminte sa nu apara deformari și presiuni pe oase. Atunci când avem un mod mai pregnant asta înseamnă ca degetul mare s-a deformat foarte tare spre interior – popular li se mai spune cioc, e o zona extrem de dureroasa, o presiune pe os, este chiar insuportabila”, a explicat Mihai Albu.

Din acest motiv este esențial să gândim foarte bine încălțămintea pe care urmează să o purtăm.

„Sa găsească acea incaltaminte de un toc moderat max 8 cm, și să se găsească acele modele care avantajeaza și estetic și care asigura confortul. Luam măsurile exacte: picior stang, picior drept și ținem seama de absolut toate prinderile în așa încât sa apara și estetic cât se poate de bine. Sa astupam acele zone. De exemplu un artificiu când se vede destul de tare acel mont se găsește un element decorativ – un pompon, un element mai masiv în partea din fata care atrage atenția și nu se mai vede montul. Aceste deformari, sa le spunem așa, ele trebuiesc ocrotite, ingrijite, trebuie luate măsuri din timp, ar trebui sa poarte incaltari comode, dar multe dinrte ele nu fac așa ceva. Se accentueaza cu trecerea timpului ajungand la o vârsta după 40 45 de ani sa nu mai suporte nimic în picioare”, a mai adăugat Mihai Albu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner