Ceasuri și minuni: mărcile marchează zile de naștere semnificative ale modelelor sportive

De Jurnalul Național Actuale Companii Investiții 1.5k citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
Acesta este un an plin de aniversări semnificative de ceasuri sportive. Trei dintre cele mai populare modele Rolex se apropie de repere, Daytona împlinind 60 de ani, iar Submariner și Explorer împingând 70 de ani.

Alte două mărci ale căror modele de semnătură au jucat, de asemenea, un rol în evoluția ceasului sport, au și zile de naștere speciale de sărbătorit: cronograful Carrera de la Tag Heuer și modelul de scafandru de referință Blancpain 50 Fathoms.

Dar, în timp ce Rolex este în general discret în ceea ce privește marcarea unor astfel de aniversări, nu același lucru se poate spune despre celelalte nume de cadran. Tag Heuer a investit într-un scurtmetraj de cinci minute, cu Ryan Gosling în rol principal, pentru a merge alături de lansarea unei serii de modele noi care sunt anunțate astăzi la târgul de ceasuri și minuni – și cel puțin alte două Carrera vor fi lansate mai târziu în cursul anului.

Regizat de regizorul american David Leitch, filmul a fost filmat în Australia, într-o pauză de la viitorul film al lui Gosling și Leitch, The Fall Guy. Scurtmetrajul – numit The Chase for Carrera – va avea premiera la Londra pe 20 aprilie.

„Cred că este o premieră în industria ceasurilor în ceea ce privește lungimea și calitatea și faptul că are un actor de top de la Hollywood”, spune directorul executiv Frédéric Arnault. „Fiecare ceas din familia Tag Heuer are propriul rol de jucat, dar anul acesta Carrera este absolut numărul unu pentru noi – este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante ceasuri ale noastre din istorie, motiv pentru care investim foarte mult în viitorul său. .”

Frédéric Arnault: „Fiecare ceas din familia Tag Heuer are propriul rol de jucat, dar anul acesta Carrera este absolut numărul unu pentru noi”

Linia de ceasuri Carrera reprezintă mai mult de 30% din afacerile Tag Heuer.

Deși cronograful Carrera a fost lansat în decembrie 1963, cu mai bine de 30 de ani înainte de a se naște Arnault, el crede că fostul președinte Heuer Jack Heuer a fost inspirat să-l creeze după ce a aflat despre infama cursă rutieră Carrera Panamericana cross-Mexic din anii 1950. încă rezonează cu tinerii cumpărători de astăzi.

„Cred că tinerii devin cu adevărat interesați de poveștile, imaginea și stilurile care fac parte din lumea mașinilor clasice și, cu noul Carrera, am încercat să surprindem esența modelelor istorice în designuri noi, dar ușor de recunoscut. ” spune Arnault.

Ceas Tag Heuer Carrera

Linia de ceasuri Carrera reprezintă peste 30% din afacerile Tag Heuer

Piesa vedetă (și ceasul promovat de Gosling în film) este cronograful „Glass Box” de 39 mm, care prezintă un cristal proeminent și un cadran curbat – o metodă modernă de a atinge nivelul ridicat de lizibilitate și funcționalitate pe care Heuer îl urmărea. pentru când a creat originalul, 98 USD „Carrera 12” din 1963.

Acel ceas a fost replicat în mare măsură într-o ediție de 600 de „cadran panda” Carreras lansată în ianuarie ca model oficial aniversar. Cu toate acestea, în timpul evenimentului Watches and Wonders, Tag va smulge un tourbillon cu cronograf din sticlă de 43 mm, alte două cronografe cu cristale convenționale, precum și o nouă versiune a Carrera Date cu trei mâini.

Deși cursa originală Carrera Panamericana a fost anulată după repetarea ei din 1954 din cauza unui val de accidente mortale, a fost reînviată ca un raliu pe etape în 1988 și are loc și astăzi.

Mitingul din acest an, care va avea loc în octombrie, va vedea Tag Heuer ca partener oficial de ceas și cronometrare și este probabil să coincidă cu lansarea unui alt nou model Carrera în colaborare cu Porsche, care a folosit și numele pe anumite versiuni ale mașinilor sale încă de la începutul anului. 1954.

Între timp, departe de show-ul Watches and Wonders de la Geneva, Blancpain a ales să sărbătorească cea de-a 70-a aniversare a celebrului său 50 Fathoms, lansând un trio de modele noi în diferite părți ale lumii.

Considerat de mulți drept primul ceas de scafandru sport produs comercial, 50 Fathoms a văzut lumina zilei în 1953, după ce unitatea subacvatică de elită a marinei franceze a fost înființată de ofițerii de marina Robert Maloubier și Claude Riffaud.

Ei au apelat la Blancpain după ce a auzit că managerul său, scafandru de agrement Jean-Jacques Fiechter, avea deja un proiect în curs de dezvoltare, ca urmare a faptului că a fost aproape de a rămâne fără aer după ce a greșit o ascensiune.

Îmbunătățit cu adăugarea unei cuști Faraday, pentru a proteja împotriva magnetismului, 50 Fathoms a intrat în funcțiune în 1953, rămânând un secret militar până în 1956, când a apărut în documentarul subacvatic al lui Jacques Cousteau, The Silent World.

Ulterior, acesta a ajuns să fie inclus în cataloagele comerciale de scufundări și chiar a fost pus la dispoziție pentru închiriere de la magazine specializate, pe măsură ce popularitatea scufundărilor sportive a luat amploare.

Ceas Blancpain

Blancpain este în spatele primului ceas de scafandru produs comercial

Modelul a dispărut din gama Blancpain în anii 1970, pentru a reapărea în 2003, după ce marca a fost deținută de Swatch Group timp de mai bine de un deceniu.

Atunci directorul executiv Marc Hayek – un alt fan de scufundări – a sancționat o renaștere a 50 de ani, a trei ediții limitate a câte 50 de piese fiecare, pe teritoriile Asiei, Europei și Americii de Nord.

Edițiile s-au dovedit atât de populare încât 50 Fathoms au revenit la producție completă – iar tema celor trei lansări a fost revizuită pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare din acest an. Linia 50 Fathoms reprezintă acum 35% din vânzările Blancpain.

În ianuarie, au fost lansate trei ediții de 70 de piese „Act One”, toate bazate îndeaproape pe modelul din 2003 și, respectiv, dedicate regiunilor Emea, Asia-Pacific și America.

Acesta a fost urmat de „Act Two”, care a implicat lansarea celor mai avansate 50 de brazi de până acum din punct de vedere tehnic, sub forma modelului Tech Gombessa. A fost lansat pe atolul Rangiroa din Polinezia Franceză.

Cinci ani de dezvoltare, ceasul a fost testat de Hayek și de scafandru profesionist Laurent Ballesta, fondatorul proiectului Gombessa susținut de Blancpain, care întreprinde expediții subacvatice extreme în întreaga lume.

În mod unic, Tech Gombessa poate măsura timpi de scufundare de până la trei ore datorită unei lunete speciale legate de o mână dedicată care completează o rotație a cadranului în 180 de minute.

Hayek și Ballesta au depus un brevet comun pentru mecanismul de numărătoare inversă de trei ore al mișcării cu rețea manuală, care se află într-o carcasă de titan de 47 mm prevăzută cu o supapă de eliberare cu heliu pentru a face ceasul de 24.700 de lire sterline potrivit pentru scufundări cu saturație.

„Act Three” 50 Fathoms va fi anunțat în septembrie – și, luând o frunză din cartea lui Rolex, Blancpain refuză să ofere cel mai mic indiciu despre cum ar putea fi.

Sursa – www.ft.com