CEC Bank continuă să finanţeze antreprenorii români şi în acest an

85

În anul 2021, CEC Bank acordă credite prin programul IMM Invest, având alocat un plafon de garantare de circa 1 miliard de lei, a anunţat vineri banca.

„Cu un portofoliu de credite de circa 22 de miliarde de lei la sfârşitul lui 2020, CEC Bank este unul dintre principalii finanţatori din economia României. În toată perioada pandemiei, nu am oprit niciun moment creditarea. Am finanţat în continuare companiile, chiar şi cele din domeniile afectate, atâta vreme cât business-ul avea fundamente sănătoase şi era afectat de evoluţii conjuncturale. Programul IMM Invest este o gură de aer pentru antreprenori, prin garanţiile de stat care facilitează accesul la creditare şi dobânzile accesibile”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte – director general al CEC Bank.

În continuare, programul IMM Invest facilitează accesul la finanţare al afacerilor mici şi mijlocii, prin dobânzi mai reduse decât cele de pe piaţă, garanţii de stat şi subvenţii care acoperă costurile cu dobânzile din primele opt luni şi comisioanele de risc şi de garantare, datorate FNGCIMM.

„Peste 1.700 de antreprenori au accesat fondurile IMM Invest anul trecut prin intermediul CEC Bank. Circa 85% dintre beneficiari au apelat la CEC Bank pentru finanţarea activităţii curente, iar diferenţa de 15% pentru investiţii”, se mai precizează în comunicat.

În contextul financiar-bancar al CEC Bank, valoarea medie a creditelor acordate în cadrul programului a fost de 670.000 lei.

Concret, cea mai mare finanţare, a fost un credit de investiţii de 8,5 milioane de lei pentru o companie din domeniul construcţiilor metalice. Industria, construcţiile şi comerţul s-au aflat în topul domeniilor care au atras cele mai mari finanţări IMM Invest prin CEC Bank, în 2020.

Fluxul pentru acordarea acestor finanţări este cel stabilit prin normele de aplicare pentru programul IMM Invest şi presupun analiza şi aprobarea solicitării atât la nivelul băncii finanţatoare, cât şi la nivelul FNGCIMM. Consilierii CEC Bank sunt pregătiţi să ofere tot sprijinul clienţilor băncii care se înscriu în acest program şi aleg CEC Bank ca partener financiar.

„Anul acesta, prin modificările aduse programului IMM Invest, au fost extinse categoriile de beneficiari eligibili. De acum, inclusiv profesiile liberale, PFA-urile, întreprinderile familiale sau cei care activează în domeniul agriculturii pot aplica pentru finanţare”, se mai spune în comunicat.

Prin programul IMM Invest pot fi obţinute atât finanţări pentru activitatea curentă, cât şi credite pentru investiţii. Beneficiarii pot cumula finanţări garantate de stat în limita plafonului de 10 milioane de lei, în cazul creditelor pentru investiţii şi până la 5 milioane lei pentru capital de lucru.

La CEC Bank, în cazul creditelor pentru activitatea curentă (capital de lucru şi linii de credit), dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5% pe an şi este subvenţionată de stat pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului, iar garanţia de stat poate acoperi până la 90% din valoarea finanţării, în funcţie de tipul finanţării (capital de lucru sau linie de credit). Suma maximă ce poate fi împrumutată printr-una sau mai multe linii de credit este de până la 5 milioane de lei.

În conformitatea băncii, durata finanţării este de maxim 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru, iar în cazul liniilor de credit, această perioadă poate fi prelungită cu încă 36 de luni.

„În cazul creditelor pentru investiţii poate fi împrumutată o sumă de până la 10 milioane de lei, iar garanţia de stat poate acoperi 80% din valoarea finanţării. Dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2% pe an şi este acoperită de stat pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanţării. Finanţările pot fi acordate pe o durată de maximum 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de graţie de maxim 18 luni.”, susţin reprezentanţii băncii.

Pentru anul 2021, la nivel naţional, plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate prin programul IMM Invest este în valoare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard lei este alocat programului Agro IMM Invest.

În prezent, CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie pe piaţa din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în momentul de faţă, cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 36 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2020.

Aşadar, CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească, care oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi phone-banking (Tele CEC). Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata