Cel mai longeviv peşte tropical de recif, descoperit în apele din largul Western Australia

0 176

În vârstă de 81 de ani, un peşte din specia Macolor macularis, care trăieşte în largul coastelor statului Western Australia (WA), este cel mai longeviv peşte de recif tropical descoperit până în prezent, constatare la care s-a ajuns după o analiză a cercetărilor efectuate pe această temă şi publicate în lucrări ştiinţifice, a anunţat marţi o echipă de oameni de ştiinţă australieni, relatează Xinhua.

Un studiul, condus de Brett Taylor de la Institutul Australian de Ştiinţe Marine (AIMS), a identificat peştele octogenar în zona Rowley Shoals din largul coastei de nord-vest a WA, unde a  mai fost descoperit un alt peşte din specia Lutjanus bohar în vârstă de 79 de ani.

Cercetările din cadrul studiului aduce informaţii noi privind longevitatea peştilor tropicali, de altfel, cercetătorii au analizat date referitoare la vârsta a trei specii de peşti care nu sunt vizate de pescuitul local din patru locaţii situate de-a lungul coastelor tropicale ale WA, precum şi din Arhipelagul Chagos din mijlocul Oceanului Indian.

„Până în prezent, cel mai longeviv peşte pe care l-am găsit în apele tropicale de mică adâncime avea în jur de 60 de ani”, a explicat Taylor.

„Am identificat aici două specii diferite care ajung octogenare şi probabil chiar mai în vârstă”, a adăugat el.

În contextul ştiinţific, cercetătorii au reuşit să determine cu exactitate vârsta peştilor prin numărarea benzilor anuale de creştere din plăcile osoase din zona organului auditiv – în mod similar cu numărarea inelelor prezente în trunchiul copacilor – şi au identificat 11 exemplare cu vârste peste 60 de ani.

Cu ajutorul acestor rezultate cercetătorii reuşasc să afle mai multe despre modul în care lungimea şi vârsta peştilor sunt afectate de schimbările climatice, a notat Taylor. „Monitorizăm peşti la diferite latitudini – cu temperaturi diferite ale apei – pentru a înţelege mai bine cum ar putea reacţiona când temperaturile vor creşte peste tot”, a spus el.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata