Cele mai bune filme ale anilor ’90 pe care trebuie să le vezi măcar o dată

De Jurnalul Național Actuale Vedete 156 citiri
14 min citire

Inrolare trafic.ro
Cinefilii din întreaga lume adoră să călătorească înapoi în timp și să exploreze epoci cinematografice memorabile. Anii ’90 au reprezentat, cu siguranță, una dintre cele mai bune decade din istoria filmelor, o perioadă plină de inovație și creativitate în industria filmului, oferind publicului o varietate de capodopere care au rezistat trecerii timpului.

Forrest Gump (1994)

„Forrest Gump” este un film iconic din anul 1994, regizat de Robert Zemeckis și bazat pe romanul omonim scris de Winston Groom. A câștigat numeroase premii, inclusiv șase premii Oscar, printre care și cel pentru „Cel mai bun film”.

Povestea începe cu Forrest Gump, interpretat de actorul Tom Hanks, povestindu-și viața în timp ce așteaptă autobuzul în orașul său natal, Greenbow, Alabama. Forrest este un băiat cu un coeficient de inteligență scăzut, dar cu o inimă de aur și o pasiune pentru alergat.

În ciuda dificultăților pe care le întâmpină datorită limitărilor sale cognitive, Forrest este susținut de mama sa, care îi învață să aibă încredere în el însuși și să-și urmeze visele.

Filmul urmărește călătoria lui Forrest prin viață, care include o serie de evenimente semnificative din istoria Americii, cum ar fi implicarea sa în războiul din Vietnam, întâlnirea cu președintele John F. Kennedy și Richard Nixon, și contribuția sa la popularizarea unei mișcări de dans.

Unul dintre elementele cheie ale filmului este relația profundă dintre Forrest și Jenny, interpretată de Robin Wright. Jenny este prietena lui din copilărie și dragostea vieții lui Forrest, dar este o persoană tulburată care se luptă cu demonii ei interiori, inclusiv dependența de droguri și relația abuzivă cu tatăl ei.

Pulp Fiction (1994)

Unul dintre cele mai cunoscute filme din istorie, apărut în 1994, scris și regizat de Quentin Tarantino, Pulp Fiction a devenit rapid un clasic al cinematografiei contemporane. Este celebru pentru firul său narativ neconvențional, dialogurile inteligente, personajele memorabile și stilul său distinctiv.

Pelicula este împărțită în mai multe povești interconectate care se desfășoară în lumea interlopă a Los Angeles-ului. Povestirile sunt prezentate într-o ordine non-liniară, un aspect care a devenit o marcă a stilului regizoral al lui Tarantino.

Unul dintre planurile narative urmărește doi asasini plătiți, Vincent Vega (interpretat de John Travolta) și Jules Winnfield (interpretat de Samuel L. Jackson), în timp ce îndeplinesc diferite misiuni pentru șeful lor, Marsellus Wallace (interpretat de Ving Rhames).

De asemenea, Vincent are sarcina dificilă de a o supraveghea pe soția lui Marsellus, Mia, (interpretată de Uma Thurman), în timp ce acesta este plecat din oraș.

Te-ar putea interesa și Cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile. Sunt legendare

The Shawshank Redemption (1994)

Bazat pe o povestire a lui Stephen King, acest film regizat de Frank Darabont spune povestea profundă a unui bărbat nevinovat condamnat la închisoare și a prieteniei sale neașteptate cu un coleg de celulă.

Povestea se învârte în jurul lui Andy Dufresne (interpretat de Tim Robbins), un bancher condamnat pentru crimă și închis în penitenciarul Shawshank.

În închisoare, Andy formează o prietenie neașteptată cu un alt deținut, Red (interpretat de Morgan Freeman), și începe să influențeze viața celor din jurul său prin intelectul său ascuțit și optimismul său neclintit.

Unul dintre aspectele centrale ale filmului este relația profundă dintre cele două personaje, care devine un pilon de sprijin pentru amândoi pe parcursul anilor petrecuți în închisoare.

Andy este determinat să-și păstreze demnitatea și speranța, chiar și în fața nedreptăților și abuzurilor din închisoare, iar Red își găsește inspirația și umanitatea în prietenia lor.

The Silence of the Lambs (1991)

Vorbim despre un film psihologic, un thriller deosebil din anul 1991, regizat de Jonathan Demme, bazat pe romanul omonim scris de Thomas Harris.

”Tăcerea Mieilor”, cum este tradus în limba română, este considerat unul dintre cele mai bune filme ale genului său și a câștigat numeroase premii, precum cinci premii Oscar, inclusiv pentru ”cel mai bun film” și ”cel mai bun regizor”.

Povestea urmărește tânăra agentă FBI, Clarice Starling (interpretată de Jodie Foster), care este trimisă să se consulte cu un psihopat închis, dr. Hannibal Lecter (interpretat de Anthony Hopkins), pentru a obține informații despre un criminal în serie cunoscut sub numele de „Buffalo Bill” (interpretat de Ted Levine).

Clarice speră că Lecter îi va oferi indicii care să ajute la capturarea lui Buffalo Bill, dar se confruntă cu o minte periculoasă și manipulativă.

Unul dintre aspectele fascinante ale filmului este relația tensionată și complexă dintre Clarice și Hannibal Lecter. Lecter este un personaj enigmatic și malefic, cunoscut pentru inteligența sa briliantă și pentru capacitatea de a manipula oamenii din jurul său.

Interacțiunile lor oferă o dinamică intensă și provocatoare, în timp ce Clarice este nevoită să navigheze prin jocurile sale psihologice pentru a obține informațiile de care are nevoie

Schindler’s List” (1993)

Este considerat, de către mulți specialiști, drept cel mai bun film din istoria artei cinematografice, laureat cu 7 premii Oscar.

Regizată de Steven Spielberg, această peliculă emoționantă spune povestea adevărată a lui Oskar Schindler, un om de afaceri german care a salvat mii de evrei în timpul Holocaustului.

Povestea se concentrează în jurul omului de afaceri german Oskar Schindler (interpretat de Liam Neeson) care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat peste 1.200 de evrei din mâinile naziștilor, angajându-i în fabricile sale din Polonia, reușind să-i scape de deportare și exterminare.

Filmul explorează dilema morală a lui Oskar Schindler și transformarea sa dintr-un individ egoist într-un erou neașteptat, motivat de compasiune și empatie.

În timp ce el se luptă să-și protejeze lucrătorii evrei de pericolele nazismului, el devine un simbol al speranței și rezistenței umane în fața răului absolut.

Citește și De ce mâncăm popcorn când ne uităm la filme. Istoria snack-ului popular din cinema

Good Will Hunting (1997)

Regizat de Gus Van Sant, Good Will Hunting se bucură de un scenariu extraordinar, scris chiar de actorii care au jucat rolurile principale, Matt Damon și Ben Affleck.

Pelicula s-a bucurat de un real succes, atât comercial cât și din punctul de vedere al criticilor, câștigând două premii Oscar, inclusiv pentru „cel mai bun scenariu original”.

Povestea se concentrează pe Will Hunting (interpretat de Matt Damon), un tânăr extrem de dotat din punct de vedere intelectual, dar problematic, care lucrează ca muncitor de întreținere la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Will Hunting este un adevărat geniu, cu un talent extraordinar pentru matematică, dar a crescut într-un mediu modest, din sudul Bostonului, și se confruntă cu probleme de comportament și traume emoționale profunde.

Când profesorul de matematică Gerald Lambeau (interpretat de Stellan Skarsgard) descoperă geniul lui Will după ce acesta rezolvă o problemă dificilă postată la tablă, el încearcă să-l ajute să-și valorifice potențialul.

În ciuda reticenței evidente a lui Will de a accepta ajutorul, tânărul începe să lucreze cu Lambeau și cu terapeutul Sean Maguire (interpretat de Robin Williams), care îl ajută să-și înțeleagă și să depășească traumele din trecut.

Fight Club (1999)

„Fight Club” este un film american din 1999, regizat de David Fincher și bazat pe romanul omonim scris de Chuck Palahniuk. Este un film cu un cult uriaș și a avut un impact semnificativ asupra culturii populare, fiind recunoscut pentru explorarea sa profundă a masculinității toxice, alienării sociale și anti-consumismului.

Povestea urmărește viața unui protagonist fără nume, interpretat de Edward Norton, un bărbat obosit de viața sa monotonă și lipsită de sens. El începe să participe la lupte clandestine subterane, organizate de către Tyler Durden, un individ carismatic și non-conformist, interpretat de Brad Pitt.

Cei doi devin prieteni și împreună își folosesc luptele ca o formă de eliberare și revoluție împotriva societății și a normelor sale opresive.

Pe măsură ce filmul progresează, devine clar că Tyler Durden este mai mult decât pare la prima vedere și că există un întreg sistem de credințe și ideologii radicale pe care îl promovează. Protagonistul nostru este atras într-o spirală de violență și nebunie, iar limitele dintre realitate și ficțiune devin tot mai difuze.

Goodfellas (1990)

Regizat de Martin Scorsese, ”Goodfellas” este un film remarcabil, care explorează lumea mafiei din New York prin ochii lui Henry Hill (interpretat de Ray Liotta), un tânăr asociat care urcă în ierarhia crimelor organizate, dar se confruntă și cu consecințele acestei alegeri.

El își începe ascensiunea în lumea crimei organizate lucrând pentru familia mafiotă a lui Paulie Cicero (interpretat de Paul Sorvino), alături de prietenii săi de încredere, Jimmy Conway (interpretat de Robert De Niro) și Tommy DeVito (interpretat de Joe Pesci).

Una dintre caracteristicile distincte ale filmului este firul său narativ non-liniar și captivant. Regizorul Martin Scorsese împletește splendid montajul rapid și muzica de epocă pentru a crea un ritm energic și dinamic, care surprinde perfect atmosfera febrilă a vieții din mafia newyorkeză.

Jurassic Park (1993)

Realizat acum 31 de ani, Jurassic Park, regizat de Steven Spielberg și bazat pe romanul omonim scris de Michael Crichton, este unul dintre cele mai mari succese comerciale și cinematografice din toate timpurile.

Pelicula a revoluționat industria filmului, la vremea respectivă, introducând efectele sale speciale inovatoare, realizate cu ajutorul tehnologiei CGI.

Povestea urmărește un grup de oameni care vizitează un parc de distracții tematic, populat cu dinozauri recreați genetic. Când sistemele de securitate ale parcului se defectează, dinozaurii scapă, urmând ca personajele principale să lupte pentru propria supraviețuire.

Protagoniștii acestei capodopere sunt dr. Alan Grant (interpretat de Sam Neill), un paleontolog, și dr. Ellie Sattler (interpretată de Laura Dern), o paleobotanistă, care sunt aduși la parc de către fondatorul său, John Hammond (interpretat de Richard Attenborough).

Alături de nepotul lui Hammond, Tim și Lex, ei trebuie să își folosească abilitățile și cunoștințele pentru a supraviețui amenințării dinozaurilor.

The Usual Suspects (1995)

„The Usual Suspects” este un thriller psihologic din 1995, regizat de Bryan Singer, cu un scenariu scris de Christopher McQuarrie. Filmul a devenit rapid un clasic al genului și a câștigat numeroase premii, inclusiv premiul Oscar pentru ”cel mai bun scenariu original.”

Povestea începe cu un incendiu devastator pe un vapor din portul din Los Angeles, investigat de detectivul Dave Kujan (interpretat de Chazz Palminteri).

Singurul supraviețuitor al incidentului, Verbal Kint (interpretat de Kevin Spacey), este interogat de Kujan și începe să spună povestea unui jaf masiv care a avut loc înainte ca flăcările mistuitoare să distrugă tot.

Verbal descrie cum el și alți cinci infractori, cunoscuți sub numele de „The Usual Suspects”, au fost recrutați de către un misterios gangster numit Keyser Söze, pentru a efectua un jaf pe scară largă.

Pe măsură ce Verbal relatează faptele, genialul detectiv Kujan încearcă să reconstituie adevărul din spusele sale și să găsească dovezi pentru a rezolva cazul care-l bântuie. Finalul neașteptat este cel care îi va ține pe spectatori cu sufletul la gură.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,