Centrala nucleară de la Zaporojie, bombă cu ceas pentru Europa

De Jurnalul Național Actuale Politică 138 citiri
4 min citire
 

În prezent, sunt lansate informații grave privind activitățile ilegale întreprinse de ocupanții ruși în cadrul centralei nucleare de la Zaporojie. Aceștia au preluat controlul în martie 2022, iar de atunci riscurile nucleare au crescut exponențial, doar o minune a făcut ca lucrurile să nu degenereze extrem de tare.

De-a lungul celor 16 luni de război, au existat zeci de atacuri intensive între cele două tabere rivale, astfel că specialiștii au emis mai multe avertismente privind riscurile generate de bombardamentele lansate în jurul centralei. Recent, Oleg Korikov, șeful interimar al Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei a avertizat în legătură cu noile riscuri existente la Zaporojie.

Ce au făcut forțele ruse la centrala de la Zaporojie

Oleg Korikov, șeful interimar al Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei, a anunțat că ocupanții ruși au decis oprirea transmiterii automate a datelor de la senzorii de monitorizare a radiațiilor de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP). Potrivit sursei menționate, aceste informații vitale pentru toată lumea sunt transmise acum manual de către reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Ukrainska Pravda.

Oleg Korikov: „În urmă cu două săptămâni, în urma unei comenzi de la Moscova, transmiterea automată a datelor de la senzorii de monitorizare a radiațiilor situate pe amplasamentul industrial al CNE Zaporojie a încetat.

Acest lucru este inacceptabil și o încălcare a siguranței nucleare și a radiațiilor. Deci, în acest moment, echipa AIEA prezentă la ZNPP notează manual – pe hârtie sau prin telefon – indicatorii de la acești senzori și îi transmite la sediul AIEA din Viena”, a transmis Oleg Korikov, potrivit Ukrinform.

Astfel, datele privind monitorizarea radiațiilor sunt introduse în sistemul corespunzător, de unde ulterior devin accesibile pentru statele membre AIEA, în principal Ucraina. Korikov a subliniat că principiile de siguranță ale stației sunt treptat distruse, iar singura soluție pentru ameloriarea situației este eliberarea și demilitarizarea centralei de la Zaporojie.

Șeful AIEA, avertizare cu privire la centrlaa nucleară de la Zaporojie

În urmă cu zece zile, după distrugerea barajului Nova Kahovka, au existat semnale de avertizare din partea șefului genției Internaționale pentru Energie Atomică. Acesta a transmis că bombardamentele au generat o scăderea semnificativă a nivelului apei în rezervorul cu apă folosită la răcirea sistemelor de la centrala nucleară Zaporojie.

Potrivit unui comunicat al agenției AIEA, apa de răcire este folosită pentru evacuarea căldurii de la reactoare, a căldurii de la combustibilul nuclear uzat și pentru răcirea generatoarelor diesel de urgență, atunci când sunt în funcțiune. Astfel,  lucrurile ar putea degenera foarte tare în absența apei de răcire pentru o perioadă lungă de timp, influențând topirea combustibilului uzat.

Ulterior, in generatoarelor diesel de urgență ar deveni inoperabile, însă în acest moment, agenția a transmis că „nu există un risc imediat pentru siguranța centralei” nucleare. Personalul AIEA a fost informat că distrugerea barajului de la Nova Kahovka provoacă scăderea nivelului apei în rezervorul de răcire cu 5 centimetri pe oră.

Sursa – playtech.ro