Companiile energetice ar putea beneficia de 6,7 miliarde de euro din Fondul de Modernizare până în 2030

Foto: facebook.com
0 2

Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Energiei, a declarat , joi, că până în anul 2030, companiile energetice din România ar putea beneficia de aproximativ 6,7 miliarde de euro bani europeni din Fondul de Modernizare.

De altfel, secretarul de stat Drăgan a participat la conferinţa online „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

„Pentru mecansimul 10 d, Fondul de Modernizare, ne aşteptăm la aproximativ 6,7 miliarde de euro pentru perioada până la 2030. După cum ştiţi, fondurile provin din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon de către Comisie şi vor fi alocate celor 10 ţări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiţii, care va asigura analiza din punct de vedere tehnico-economic şi al fiabilităţii acestor proiecte înaintate de statele membre”, a susţinut Drăgan.

Iar valoarea finală a fondurilor depinde foarte mult de preţul la care certificatele de CO2 vor fi vândute pe piaţă la momentul oportun, spune acesta.

„Se lucrează la schemă, este un grup de lucru foarte bine organizat şi sperăm ca în perioada următoare să solicităm primele informaţii referitoare la proiecte cu un anumit grad de maturitate. Dorim ca, în prima fază, intenţiile de proiecte pe care le vom înainta până la 30 noiembrie la Bruxelles să fie proiecte care să ne dea siguranţa că se vor şi realiza”, a continuat oficialul ministerial.

Drăgan a adăugat că, de data aceasta, este de dorit să evităm situaţiile precedente, când au fost foarte multe intenţii de proiecte, care însă nu s-au realizat.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x