Companiile Salzgitter AG, E.ON şi Linde încep exploatarea unei centrale de producere a hidrogenului cu ajutorul energiei eoliene

0 22

În prezent, companiile Salzgitter AG, E.ON şi Linde au făcut un pas important spre decarbonizarea industriei siderurgice, odată cu punerea în funcţiune a proiectului de cuplare sectorială „Wind Hydrogen Salzgitter – WindH2”, singurul de acest fel din Germania, iar cu ajutorul acestui proiect, hidrogenul verde va fi produs în fabrica Salzgitter, folosind electricitate din energie eoliană, conform unui comunicat remis AGERPRES.

Astfel, WindH2 este o componentă centrală a proiectului SALCOS care presupune o tehnologie de fabricare a oţelului cu emisii scăzute de CO2, dezvoltată de Salzgitter AG. SALCOS descrie cel mai eficient mod de a reduce emisiile de CO2 şi, pe termen lung, chiar de a realiza o producţie de oţel aproape fără CO2. Hidrogenul generat din surse regenerabile va înlocui carbonul necesar anterior pentru topirea minereului de fier. Cele trei furnale care funcţionează în prezent vor trebui înlocuite treptat cu centrale cu reducţie directă şi cuptoare cu arc electric. O astfel de transformare a producerii oţelului ar putea reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 95% până în 2050.

Avacon operează şapte turbine eoliene nou construite, cu o capacitate totală de 30 de megawaţi pe şantierul Salzgitter AG. În acest sens, Salzgitter Flachstahl GmbH a instalat două unităţi de electroliză PEM de 1,25 megawaţi PEM pe amplasamentul centralei, care vor genera aproximativ 450 de metri cubi/oră de hidrogen cu o puritate mare. Hidrogenul este deja utilizat în procesul de producţie a oţelului pentru ardere şi în liniile de galvanizare la cald.

În contextul „WindH2”, partenerii doresc să câştige atât cunoştinţe cât şi experienţă cu producţia de energie eoliană şi hydrogen la faţa locului, precum şi înglobarea lor în procedurile şi procesele complexe ale unei siderurgii integrate. Costurile pentru întregul proiect se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Construcţia instalaţiei de electroliză a fost finanţată de KfW, se menţionează în comunicat.

„Suntem mândri că suntem pionieri în utilizarea la scară industrială a hidrogenului verde în industria siderurgică. După cum demonstrează proiectul nostru SALCOS, suntem capabili din punct de vedere tehnologic să realizăm reduceri semnificative de CO2 folosind hidrogenul. Cuplarea sectorului „Wind Hydrogen Salzgitter-WindH2″, care este unic până în prezent în Germania, este un element semnificativ pentru producerea de oţel ecologic”, a declarat Heinz Jorg Fuhrmann, preşedintele Comitetului executiv al Salzgitter AG.

În opinia sa, Johannes Teyssen, CEO al E.ON SE, gazele verzi au ceea ce este necesar pentru a deveni „esenţa” tranziţiei energetice şi aduc o contribuţie semnificativă la decarbonizarea mobilităţii şi a căldurii din industrie.

„Proiectul implementat în comun simbolizează o etapă importantă pe calea producţiei de oţel practic fără CO2 şi arată că o cuplare inteligentă din sector poate înlocui combustibilii fosili”, a subliniat el.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata