Concedieri în masă la o mare companie din România

De Jurnalul Național Actuale Companii 218 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În cadrul industriei constructoare de maşini, vin vești rele pentru mai mulți angajați ai uneia dintre cele mai mari companii din lume. Au loc concendieri în masă, după ce oficialii au decis să renunțe la mii de oameni care lucrau pentru ei

Gigantul auto din România va renunța la mii de posturi

Constructorul Forvia, una dintre companiile extrem de importante din industria auto, cu prezență semnificativă în România, a făcut recent un anunț cu privire la intenția sa de a efectua concedieri masive. Într-un gest menit să răspundă la schimbările majore din sectorul auto, Forvia urmează să își reducă numărul de angajați în Europa cu până la 10.000 în următorii cinci ani.

Planul de restructurare al Forviei vizează o scădere a forței de muncă cu aproximativ 13%, iar această reducere se va realiza în principal prin limitarea semnificativă a noilor angajări și gestionarea plecărilor naturale.

Această decizie vine într-un moment crucial pentru industria auto, care se confruntă cu provocări semnificative legate de tranziția către vehiculele electrice și alte schimbări tehnologice.

La finalul anului trecut, Forvia avea aproximativ 75.500 de angajați în Europa, cu operațiuni importante în Franța, Germania, Polonia, Cehia, Spania și, desigur, în România.

 

Efectele acestei decizii de concediere masivă asupra operațiunilor locale din România urmează să fie observate în curând, iar impactul poate fi considerabil, dat fiind numărul semnificativ de angajați și fabrici pe care compania le deține în țară.

În România, grupul Forvia este un jucător major în industria auto, având peste 5.000 de angajați în cinci fabrici Faurecia situate la Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea și Cățeasca, precum și în alte cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție HELLA situate la Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași.

Anunțul Forviei vine în contextul în care mai multe companii din industria auto declară că vor efectua reduceri de personal pentru a se adapta la încetinirea pieței auto și pentru a face față schimbărilor tehnologice.

Zeci de mii de concedieri la nivel mondial

Începând cu anul 2024, industria tehnologică a fost martora unui val impresionant de concedieri, cu aproximativ patruzeci de mii de angajați concediați în primele două luni ale anului. Această cifră uriașă, echivalentă cu o medie de o mie de concedieri pe zi, a lovit atât giganții tehnologici cât și micile startup-uri, de la Silicon Valley până în inima tehnologiei din Tel Aviv.

Deși acestea pot părea mișcări independente, toate aceste companii au un obiectiv comun subiacent: reducerea costurilor pentru a-și concentra resursele pe dezvoltarea inteligenței artificiale (IA), în special a celei generative.

În prezent, tehnologia generativă, capabilă să preia o parte din munca umană, inclusiv redactarea și trimiterea de e-mailuri, a devenit o prioritate pentru companii în căutarea de eficiență și inovație. Din datele de la portalul Layoff, care monitorizează disponibilizările din industria tehnologică, numărul concedierilor înregistrate până în prezent în 2024 se ridică la aproximativ 39.496.

Chiar dacă aceste cifre sunt puțin mai mici decât ritmul din aceeași perioadă a anului anterior, când un total de 263.000 de persoane au fost concediate, trendul de concedieri continuă să fie prezent și reflectă schimbările semnificative din economia digitală.

În ultima perioadă, Pandemia de COVID-19 a jucat un rol esențial în această evoluție, generând o creștere accelerată a cererii pentru soluții digitale în timpul izolării. Însă, odată cu diminuarea fenomenului de „bulimie digitală”, companiile se confruntă acum cu nevoia de a se adapta și de a-și regândi strategiile. În acest context, investițiile în IA devin din ce în ce mai importante, fiind considerate cheia pentru viitor.

Un exemplu elocvent este dat de Mark Zuckerberg, care a anunțat începutul anului 2023 drept „anul eficienței”, inițiind un plan masiv de concedieri la Meta, afectând aproximativ 11.000 de angajați. Această mișcare strategică indică o schimbare semnificativă de priorități, cu un accent crescut pe eficiență și inovație.

În acest context, companiile precum Amazon, Microsoft, Meta, Google și Spotify își reevaluează strategiile și fac investiții masive în sectorul IA. În timp ce unele companii fac disponibilizări pentru a-și optimiza costurile, altele fac angajări în domeniul inteligenței artificiale, punând în fața angajaților noi provocări și cerându-le să se reinventeze și să-și dezvolte competențe noi pentru a rămâne relevanți într-o economie digitală în schimbare constantă.

Sursa – playtech.ro