Contrabandiștii de aur folosesc băncile sud-africane, mită pentru a spăla bani

De Jurnalul Național Bani Externe 168 citiri
12 min citire

Inrolare trafic.ro
Câțiva oficiali cheie de la trei bănci majore din Africa de Sud ajută o bandă de contrabandă cu aur să spăleze milioane de dolari în numerar murdar în schimbul unor mită obișnuită, a constatat o investigație Al Jazeera.

Ofițerii de la Standard Bank, ABSA Bank și Sasfin Bank au fost pe statul de plată al lui Mohamed Khan, un spălător de bani care lucrează pentru magnatul de țigări și contrabandist Simon Rudland, arată mii de documente și interviuri cu foștii colegi ai lui Khan.

Acești ofițeri ar permite transferuri de bani dubioase de la companiile lui Khan și ar elimina dovezile din sistemele informatice, toate în timp ce primesc plăți lunare de la Khan.

Dezvăluirea face parte din Gold Mafia, o investigație în patru părți a Unității de Investigație a Al Jazeera (Unitatea I), care arată cum mai multe bande fac contrabandă cu aur din Zimbabwe și îl folosesc pentru a spăla sume mari de bani.

Documentele obținute de I-Unit includ registre, contracte și e-mailuri care arată procesul folosit de Khan și Rudland. I-Unitatea l-a intervievat și pe Dawood Khan, fratele lui Mohamed Khan, care a ajutat la falsificarea documentelor; un altul dintre foștii parteneri ai lui Khan, pe care îl numim pe Jimmy pentru a-și proteja identitatea; și fosta soție a lui Khan, Wardah Latief.

Identitati false, facturi frauduloase

Khan, care poartă numele de Mo Dollars, conduce PKSA și Salt Asset Management, firme de servicii financiare din Africa de Sud. Printre cei mai mari clienți ai lor se numără milionarul din Zimbabwe Simon Rudland, proprietarul Gold Leaf Tobacco, una dintre cele mai mari mărci de țigări din Africa de Sud.

Autoritățile fiscale din Africa de Sud l-au acuzat pe Rudland că s-a evadat de taxe prin vânzarea de țigări pe piața neagră. „Comerțul ilicit cu țigări aduce bani în rand. Așa că primește o sumă uriașă de rand în numerar”, le-a spus colegul contrabandist de aur din Zimbabwe, Ewan Macmillan, reporterilor sub acoperire de la Al Jazeera, care se dădeau drept criminali chinezi care caută să spăleze numerar nedepistat. „El are aceeași problemă ca și tine în a-și legitima banii.”

Mo Dollars face acest lucru pentru Rudland; curățându-și banii murdari folosind o rețea complicată de companii-paravan, facturi false, mită și aur.

În centrul acestei scheme se află un set de companii cu conturi bancare în diferite părți ale lumii – Aulion în Dubai, Vantage Leaf în Mauritius, Velmont Valley în Elveția și Liberty Gold în Statele Unite.

Folosind facturi și identități false, Mo Dollars transferă milioane de dolari necontabili în fiecare tranzacție către aceste companii, care sunt conduse de partenerii lui Rudland, arată ancheta.

PKSA și Salt Asset Management, care trimit banii, pretind că fac acest lucru în locul importurilor de tutun, haine și aur – importuri care nu intră niciodată în Africa de Sud. „Este Simon care spăla banii”, a spus Dawood Khan, referindu-se la Rudland. „Bani care nu au fost raportați prin fluxurile legitime și trebuiau mutați.”

Pentru a „muta” acești bani, a spus el, fratele său, Mo Dollars, mită ofițeri influenți de la mai multe bănci din Africa de Sud, astfel încât să nu fie ridicate semnale roșii în timpul tranzacțiilor.

Mită variază de la plăți lunare la vacanțe plătite și renovarea casei, potrivit Latief, fosta soție a lui Mo Dollars, și documente accesate de Al Jazeera.

Fosta soție a lui Mohamed Khan, Wardah Latief, și-a văzut spălarea banilor din prima mână (Al Jazeera) „Cea mai valoroasă bijuterie”

Sasfin Bank, care se adresează întreprinderilor mici, este una dintre instituțiile în care Mo Dollars s-a infiltrat.

Hussain Choonara, care era responsabil cu plățile în valută ale băncii, era listat ca primind 1.600 de dolari pe lună, arată registrele ținute de Mo Dollars și consilierii săi. „Mohamed și Hussain au avut o relație magnifică”, a spus Dawood Khan pentru Al Jazeera. „Practic, s-ar asigura că personalul său continuă această muncă fără îndoială.

„A fost ca cea mai valoroasă bijuterie sau componentă, dacă pot să spun așa, în Sasfin, pentru a asigura succesul spălării banilor.”

De asemenea, Choonara i-ar spune lui Mo Dollars pe cine mai avea nevoie să mituiască la Sasfin, a susținut Dawood Khan. Printre aceștia s-a numărat și Lulama Kene, un tehnician IT care s-a asigurat că tranzacțiile frauduloase au fost șterse din sistemul digital al băncii. Choonara a părăsit Sasfin în 2019.

Alții din statul de plată al lui Mo Dollars au inclus Cheryl Simons, care a lucrat în biroul de conformitate și Brandon Marshall, șeful pentru integrarea noilor clienți de afaceri, sugerează registrele. Kene și Simons au fost plătiți fiecare cu 800 de dolari pe lună, în timp ce Marshall a primit 3.200 de dolari în fiecare lună. Marshall și Kene au părăsit Sasfin, iar banca a suspendat-o pe Simons după ce au apărut pentru prima dată acuzații despre rolul ei în a-l ajuta pe Rudland să-și spăleze banii.

„Vineri după-amiaza după prânz își iau banii”, și-a amintit Latief. Dar nu erau doar bani, a spus ea. „Obișnuia să le dea și vacanțe peste ocean. Și obișnuia să le renoveze casele.”

Mohamed Khan, cunoscut și sub numele de Mo Dollars, a fost autorizat să spăleze banii mogulului de țigări Simon Rudland (Al Jazeera).

Mo Dollars a vizat, de asemenea, două dintre cele mai mari trei instituții financiare din Africa de Sud cu o strategie similară: Standard Bank și ABSA Bank.

Videsh Seeripat, un manager de relații la ABSA, este menționat în registre ca primind 800 de dolari pe lună. Treaba lui era să deschidă conturi bancare în numele persoanelor care nu erau prezente să se aplice, un mecanism care permitea Mo Dollars să înceapă conturi folosind identități false.

„El i-ar convinge pe oamenii de conformitate să-l semneze, să pună un alt reprezentant să semneze documentul și să susțină că toate căsuțele necesare de conformitate au fost bifate”, a spus Dawood Khan.

La Standard Bank, cea mai mare bancă din Africa, Vivian Naicker, un senior manager în divizia de conformitate, s-a asigurat că companiile lui Khan primesc documentația necesară pentru a evita controlul băncii centrale a Africii de Sud, a spus Dawood. Naicker a comunicat cu Khan folosind un pseudonim, Vic Grimes, conform e-mailurilor dintre cei doi.

„I-am furniza apoi documentația necesară. Apoi, el însuși va configura și completa cererea”, a spus Dawood. „Apoi l-ar prezenta Băncii de Rezervă, a obținut aprobarea, ceea ce ne-ar permite să facilităm plățile fără niciun control, prin orice bancă.”

Solicitat de un răspuns la investigația Al Jazeera, Simon Rudland i-a spus lui Al Jazeera că acuzațiile împotriva lui fac parte dintr-o campanie de defăimare a unei terțe părți neidentificate. El s-a descris ca fiind „un om de afaceri puternic… care concurează cu cei lacomi și invidioși”. El a negat orice implicare în vânzarea ilicit de țigări, în aur sau altă contrabandă și în respingerea sancțiunilor.

El a acceptat că a avut relații cu Mohamed Khan, despre care a fost de acord că „părea” să fie un spălator de bani, și că Gold Leaf și o altă companie a lui au autorizat SALT Asset Management al lui Khan să acționeze ca agent al acestora, dar a negat că orice formă de spălarea banilor fusese întreprinsă pentru el sau pentru oricare dintre afacerile sale. Plățile făcute către Vantage Leaf, Liberty Gold și Velmont Valley nu au nicio legătură cu Rudland sau cu companiile sale, a spus el.

Gold Leaf a spus că a negat cu tărie orice implicare, trecută sau prezentă, în spălarea banilor, comerțul ilegal cu aur sau chestiuni conexe. Compania a spus că nicio țigară „netaxată” sau „ilegală” nu ar putea fi „atribuită” Gold Leaf, deși veniturile din vânzarea ilegală a produselor sale de către alții par să fi fost mutate între jurisdicții și, prin urmare, spălate.

Gold Leaf a spus că tranzacțiile sale limitate cu Khan și SALT au fost întotdeauna legale și adecvate. Gold Leaf nu a făcut niciodată nicio plată către Aulion, susținea ea.

Mohamed Khan i-a spus lui Al Jazeera că toate acuzațiile împotriva lui sunt false și se bazează pe speculații, presupuneri și dovezi fabricate și manipulate. El a confirmat că este proprietarul Grupului PKSA și al SALT și că Gold Leaf era client al SALT, dar a negat implicarea în spălare de bani sau alte activități criminale. El a negat că ar fi mituit pe oricine care lucra în sectorul bancar din Africa de Sud.

Liberty Gold a negat orice cunoaștere a problemelor și a persoanelor pe care le-am prezentat, în timp ce Vantage Leaf a negat orice implicare științifică în spălarea banilor sau în facturarea falsă.

Sasfin Bank a declarat pentru Al Jazeera că ia măsuri viguroase împotriva angajaților suspendați și foștilor și clienți ai unității sale valutare și a spus că nu mai are o relație cu niciuna dintre afacerile identificate în această investigație, inclusiv SALT.

ABSA a declarat că a transmis concluziile Al Jazeera unității sale de investigații criminalistice, în timp ce Standard Bank a spus Al Jazeera că are o atitudine de toleranță zero în ceea ce privește frauda și criminalitatea și că va raporta și va asista în orice anchetă legală. Vivian Naicker a negat implicarea într-un sindicat pentru spălarea banilor.

 

Sursa – www.aljazeera.com