Coroane dentare versus fațete. Specialiștii iDentity Clinic ne lămuresc ce și cum alegem

De Continut Sponsorizat Comunicat de presă Sănătate 219 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro
În era stomatologiei digitale, ne bucurăm de numeroase modalități prin care putem căpăta un zâmbet luminos și sănătos. Aplicarea fațetelor dentare și a coroanelor dentare reprezintă doar două dintre aceste tratamente populare. Dilema este: pentru care dintre ele optăm, ca să avem un rezultat potrivit problemei pe care vrem să o rezolvăm? Experți clinicii  specializate în estetică dentară high end, iDentity Clinic București, recomandă ca alegerea să fie întotdeauna făcută informat, asta înseamnă să țină cont de mai multe criterii, precum considerente medicale, cerințe de ordin estetic și preț. Tot ei ne dezvăluie, în rândurile următoare, diferențele dintre cele două modalități, dar și dacă ele se pot combina, pentru ca pacientul să capete un zâmbet de revistă.

 

CE ESTE COROANA DENTARĂ ȘI CÂND SE RECOMANDĂ?

          Imaginați-vă coroana dentară drept un capac aplicat peste un dinte șlefuit sau peste un bont. Lucrare protetică cimentată, acest tratament are dublu rol: estetic, pentru că poate corecta probleme de formă sau de aliniere, dar și funcțional, întrucât învelește complet un bont, ca parte a implantului, dar și un dinte deteriorat.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „Coroanele dentare sunt ideale pentru repararea dinților individuali și se realizează în cabinetul stomatologic, în urma amprentelor luate de la pacient. Le recomandăm în mai multe situații. De pildă, atunci când dinții sunt distruși în proporție de 50% din pricina unei carii avansate, dar și atunci când dinții necesită restaurare, în ceea ce privește forma și culoarea.”

          Iar lista poate continua: o coroană mai este recomandată și în urma unui tratament de canal, când un dinte este fisurat ori spart sau când o punte are nevoie să fie fixată cu un suport solid.

Despre procedură în sine, trebuie să știți că ea implică două vizite sau mai multe, după caz, la cabinetul stomatologic: „La un prim control, stabilim dacă acest tip de restaurare i se potrivește pacientului, ulterior trecem la pregătirea dinților. Cu ajutorul unui scanner intraoral, luăm o amprentă optică 3D a dintelui vizat de tratament. Procedura este extrem de rapidă și de confortabilă. Pacientul va pleca apoi acasă cu o coroană dentară provizorie, care are rol de protecție.”

          Următoarea vizită are loc atunci când coroana dentară permanentă este gata: ea va fi montată pe dinte, uneori fiind nevoie de ajustări minore, care să permită o mușcătură completă. Întregul proces este complet lipsit de durere, la nevoie, medicul putând apela la anestezia orală.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „Rezultatul final va fi extrem de natural. Coroana va arăta exact ca restul dinților, astfel că nimeni nu își va da seama că ați optat pentru un astfel de tratament. Ea va fi aleasă în acord cu nuanța danturii. Cu grija potrivită, coroanele dentare pot rezista ani în șir. La iDentity Clinic garantăm un deceniu anumite tipuri de coroane.”

          Pentru a vă bucura și 15 ani de rezultate frumoase, medicii vă sfătuiesc să nu uitați de periajul atent al dinților, de două ori pe zi, de folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură, dar și de controalele frecvente la dentist.

CÂTE TIPURI DE COROANE DENTARE EXISTĂ?

          La iDentity Clinic, specialiștii vă pun la dispoziție mai multe tipuri de coroane, în funcție de materialele din care sunt realizate, dar și de tehnica utilizată în laborator.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „Coroanele dentare pe bază de porțelan sunt folosite, în special, pentru îmbrăcarea dinților frontali, mai ales datorită aspectului natural, aproape identic cu cel al dinților din jur. Putem opta și pentru porțelan pe zirconiu, extrem de dur, mult mai solid decât precedenta varianta. O opțiune o reprezintă și coroanele create din porțelan pe metal. Datorită aplicării lor pe o structură metalică, ele oferă o priză mai bună pe dinte, comprativ cu cele ceramice, de pildă.”

          Coroanele confecționate din aliaj de aur, cupru și alte metale reprezintă un alt tip. Ele oferă o priză excepțională pe dinte, nu se rup și nu tocesc suprafața dintelui, fiind recomandate inclusiv celor care suferă de bruxism. Cel mai ieftin tip este reprezentat de coroanele create din metal dentar, de asemenea, rezistent la coroziune și restaurând complet funcția de masticație.

CE SUNT FAȚETELE DENTARE ȘI CÂND PUTEȚI OPTA PENTRU ELE?

Tot pentru cei care doresc să aibă, din nou, încredere în zâmbetul lor, medicii pun la dispoziție și o altă modalitate de restaurare a danturii, de această dată, pur estetică: fațetele dentare. Spre deosebire de coroane, care îmbracă dintele, fațetele acoperă doar suprafața exterioară a acestuia. Sunt un soi de cochilii extrem de subțiri, care îmbunătățesc, în mod spectaculos, aspectul danturii. De altfel, studiile arată că peste 80% dintre pacienți sunt uluiți de rezultatul final, obținut prin acest tip de tratament.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „Recomandăm fațetele dentare realizate din ceramică, deoarece acest material rămâne cea mai bună alegere pe care o poate face un pacient atunci când vine vorba despre o lucrare dentară. El este net superior oricărui alt material utilizat în stomatologie, asigurând o estetică deosebită, dar și un rezultat durabil, cu rezistență ridicată la masticație.”

Fațetele dentare reușesc să schimbe radical culoarea dintelui, dar și forma și poziția acestuia. Totuși, dacă aveți probleme dentare grave, o fațetă dentară nu va putea rezolva situația. Procedura este recomandată doar în cazul în care există ciobiri minore, mici spațieri inestetice între dinți, fisuri superficiale, atunci când tratamentul de albire nu a dat rezultatele așteptate sau pentru corectarea ușoară a danturii. În cazul în care pacientul are dinții strâmbi, medicul poate recomanda ca, mai înainte, acesta să poarte aparat dentar.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „La iDentity Clinic folosim numai fațete de calitate de top, precum și cei mai puternici adezivi astfel încât tratamentul să dureze puțin și să prespună o minimă intervenție pe dinte sau deloc, iar rezultatele să fie strălucitoare.”

 

CARE ESTE CEL MAI POPULAR TIP DE FAȚETĂ DENTARĂ?

          Cele mai recomandate fațete dentare rămân Emax. Făcând parte din categoria premium, acest tip are o grosime de maximum 0,7 milimetri, integrându-se superb pe suprafața dinților, spun specialiștii.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „Fabricate din ceramică special tratată, fațetele Emax pot fi tăiate în folii foarte subțiri, păstrându-și durabilitatea. Sunt extrem de prețioase și nu exagerăm să spunem că sunt realizate întocmai ca niște mici bijuterii.”

Intervenția presupune, ca și în cazul coroanelor dentare, două vizite la cabinet. În cadrul lor se va lua o amprentă digitală, se vor proiecta fațetele în așa fel încât ele să se potrivească perfect pe suprafața dinților, fiind ulterior cimentate. Și ele vor fi insesizabile, dinții își vor păstra transluciditatea, pacientul putând, totodată, să opteze pentru nuanța de alb dorită. Fațetele sunt rezistente la pete, la coroziune și chiar la bruxism, fiind, totodată, biocompatibile. Asta înseamnă că nu pot da reacții adverse.

  1. RALUCA PASCU, fondator clinici iDentity: „Ca și în cazul coroanelor dentare, și fațetele se îngrijesc simplu! Dacă respectați o rutină de curățare, adică periaj de două ori pe zi, plus folosirea produselor potrivite și controale regulate la cabinet, veți putea să vă bucurați de noul zâmbet chiar și 10 ani.”

          Pentru cei care se întreabă dacă cele două tratamente, coroanele și fațetele, se pot combina, specialiștii spun că răspunsul este afirmativ, în măsura în care dantura permite acest lucru. De pildă, fațetele dentare nu se pot aplica niciodată pe dinți incompleți sau pe lucrări existente. Totodată, atât coroanele, cât și fațetele trebuie realizate în aceeași nuanță de alb, pentru un rezultat final armonios.

 

          iDentity Clinic promovează conceptul de stomatologie digitală, specialiștii de aici propunându-vă tratamente lipsite de durere, care rezolvă toate tipurile de afecțiuni din sfera oro-dentară. Dotate cu aparatură și tehnologie de ultimă generație, cele două clinici oferă servicii stomatologice la standarde internaționale.

          iDentity Clinic este creat de doctorul Raluca Pascu, distinsă în 2022 cu premiul EXCELENȚĂ ÎN STOMATOLOGIE, la Gala I Success Awards Bucharest Edition din decembrie. Specialiştii vă aşteaptă la sediul din Decebal, localizat pe Strada Frunzei, la numărul 41, în sectorul 2 al Capitalei sau la numărul de telefon: 0728.00.00.12, dar şi la sediul din Băneasa, situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, la numărul 17, în sectorul 1 al Capitalei sau la numărul de telefon: 0728.00.00.11 Pe site-ul oficial găsiți detalii suplimentare: https://identityclinic.ro/