Criza fără precedent care va lovi omenirea!

Războiul din Ucraina și cei doi ani de pandemie vor lăsa urme. O criză fără precedent va lovi în curând și nimeni nu va putea scăpa. Economistul Nouriel Roubini se așteaptă la ce este mai rău.

Semnal de alarmă la nivel mondial.

Astfel că, o recesiune „lungă și urâtă” va lovi puternic SUA, dar nici restul globului nu va scăpa, avertizează economistul Nouriel Roubini. precizăm faptul că Roubini este și cel care a prezis corect criza financiară care a avut loc în anul 2008.

Anul acesta, economistul se așteaptă ca spre final și până în anul 2023, recesiunea să facă ravagii. Toate aceste menționări au fost făcute într-un interviu acordat la începutul acestei săptămâni.

„Chiar și într-o recesiune simplă, S&P 500 poate scădea cu 30%”, a precizat Roubini, președinte și director executiv al Roubini Macro Associates, notează Yahoo Finance.

În același timp, economistul spune că persoanele care se așteaptă la o recesiune superficială în SUA ar trebui să se uite la ratele mari de îndatorare ale corporațiilor și guvernelor.

Băncile, dar și alte instituții „vor muri”

Acesta a precizat că pe măsură ce ratele cresc și costurile de deservire a datoriilor cresc, drept urare, gospodăriile, băncile, însă și alte instituții ”vor muri”.

„Multe instituții zombie, gospodării zombie, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombie vor muri. Așa că vom vedea cine înoată gol”, a mai adăugat acesta.

Legat de atingerea unei rate a inflației de 2%, fără o aterizare bruscă, Roubini cataloghează acest lucru ca fiind o ”misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală. În acest sens, economistul se așteaptă la o creștere a ratei de 75 de puncte de bază la întâlnirea curentă și la 50 de puncte de bază atât în ​​noiembrie, cât și în luna decembrie.

Dacă acest lucru s-ar concretiza, rata fondurilor Fed va ajunge până la finalul anului între 4% și 4,25%.

În același timp, susține economistul, dacă inflația va persista și va afecta salariile și sectorul serviciilor, atunci, Fed „probabil nu va avea de ales” decât să crească mai mult ratele fondurilor mergând spre 5%.

Cum vor reacționa guvernele în fața recesiunii?

Acesta a mai adus în discuție și șocurile negative de aprovizionare generate atât de pandemie cât și de războiul din Ucraina. În acest sens, economistul se așteaptă la costuri mai mari și la o creștere economică cu mult mai scăzută.

Atunci când SUA vor intra în recesiune, Roubini nu se așteaptă la remedii de stimulare fiscală, în condițiile în care guvernele cu datorii prea mari „rămân fără gloanțe fiscale”.

Rezultatul văzut de economist este stagflație, ca cea din anii 1970, însă și o criză masivă a datoriilor ca în criza financiară globală. Roubini susține că nu va fi vorba despre o recesiune superficială așa cum spun mulți ci din contră, a fi una severă și de lungă durată.

„Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă”, a mai spus acesta.

Legat de perioada de revenire, economistul susține că recesiunea globală, dar și cea americană ar putea dura întreg anul viitor. Totul depinde de cât de severe vor fi șocurile de aprovizionare și dificultățile financiare, a afirmat acesta.

Precizăm faptul că dacă în timpul crizei din anul 2008, gospodăriile și băncile au fost cele mai dure afectate, de data aceasta, Roubini anunță un scenariu diferit. Așa, corporațiile și băncile din umbră, cum ar fi fondurile speculative, fondurile de capital privat și fondurile de credit vor fi extrem de afectate.

O altă „pandemie urâtă” va veni

„Este doar o chestiune de timp până când vom avea următoarea pandemie urâtă”, a mai spus el.

Economistul care a anticipat și criza financiară din anul 2008 a venit și cu un sfat pentru investitori. Acesta spune că este nevoie de o atenție sporită la investiții, în condițiile în care acestea pot înregistra scăderi imense.

„Trebuie să fii ușor în ceea ce privește acțiunile și să ai mai mulți bani. Deși numerarul este erodat de inflație, valoarea sa nominală rămâne la zero, în timp ce acțiunile și alte active pot scădea cu 10%, 20%, 30%”, a adăugat acesta.

În cazul veniturilor fixe, economistul afirmat că recomandat ar fi ca aceste persoane să stea departe de obligațiunile cu durată lungă și să ia măsuri pentru a se proteja împotriva inflației de la trezoreriile pe termen scurt sau obligațiunile cu indicele inflației.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata