Cum a reacţionat internauţii unui clujean, care locuiește în Germania şi care ar vrea să se întoarcă în orașul natal?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 168 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În ultima perioadă, migranții români, cel puțin o parte dintre ei, își doresc să revină în țară și să pună umărul la reconstrucția României. Printre ei și un clujean, care locuiește în Germania. Din afirmaţiile relatate de el, se pare că acesta ar vrea să se întoarcă în orașul natal, iar ardelenii au reacționat în masă.

Câți români trăiesc în Germania?

Încă din anii 90, după plecările în masă a sașilor din orașele și satele transilvănene, numărul românilor care locuiesc în Germania a crescut considerabil. În perioada 2015-2022, numărul românilor care trăiesc acum în Germania s-a dublat, ajungând la aproape 900.000, depășindu-i pe polonezi și pe minoritatea națională italiană, care totalizează aproximativ 650.000 de persoane.

Cele mai recente date oficiale publicate anul trecut de Ministerul român de Externe indică faptul că aproximativ 5,7 milioane de români trăiesc în prezent în străinătate. Printre acești români se numără și un clujean, care locuiește în Germania, și care ar vrea să se întoarcă în orașul natal.

Un clujean, care locuiește în Germania, ar vrea să se întoarcă în orașul natal

Din informaţiile relatate de acesta, el spune că lociuește aici de aproape 11 ani, iar recent a publicat pe rețelele de socializare intenția sa de a reveni în România, mai exact în orașul său natal, Cluj-Napoca:

În mesajul său, „Sunt plecat din Cluj de 11 ani. Sunt in Germania. Merită revenit la Cluj? Ce s-a schimbat în bine (sau în rău) la Cluj din 2012 încoace?”, a scris clujeanul în postarea sa de pe Facebok.

Ardelenii au reacționat în masă

La întrebarea sa, „Merită revenit la Cluj?”, au apărut și reacțiile celor care locuiesc aici, iar unii aveau să-l sfătuiască să nu ia această decizie:

În afirmaţiile sale, „Dacă merită sau nu, doar tu poți să răspunzi. Însă, dacă te-ai integrat în societate și ai o viață cât de cât confortabilă în Germania, sfatul meu este să stai acolo.

Sunt lucrurile mici pe care nu le observi într-o vacanță, spre exemplu: când ai treaba cu administrația locală și cu statul, când te lovești de sistemul medical sau de cel educațional, de birocrație, de corupție, s.a.m.d.

Astea fac întoarcerea în România să fie o opțiune mai proastă”, a explicat un internaut, locuitor în Cluj.

 

Pe de altă parte, dacă ținem cont de faptul că acest oraș a avut o creștere socio-economică imporntată în ultimii ani, decizia de a reveni ar putea fi una benefică, mai ales pentru românul în cauză, dar ardelenii au reacționat în masă, unii aducând în discuție inclusiv prețurile la chirii, dar și cele la alimente, argum,entând că „Prețurile sunt foarte mari în raport cu veniturile”.

 

Un clujean, care locuiește în Germania, ar vrea să se întoarcă în orașul natal. Ardelenii au reacționat în masă

Alții au adus în discuție evoluția de care vorbeam, menționnd investițiile făcute de autoritățile locale, precum și posibilele oportunități din punct de vedere al unui loc de muncă, spunând că „Costul de viață a crescut, așa ca depinde de domeniul tău de lucru dacă-ți permiți sau nu sa locuiești in Cluj.”

Sursa – playtech.ro