Cum îţi poţi scădea rata la credit cu câteva sute de lei

De Jurnalul Național Actuale Bani 178 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În contextul economic actual, băncile din România au lansat mai multe oferte pe piață pentru clienți, în așa fel încât aceștia să poartă beneficia de rată mai mică la credit. Astfel, cum poți să scazi suma achitată ca rată cu aproape 500 de lei.

Ce se întâmplă cu creditele în Europa?

În datele unui sondaj BLS efectuat în ianuarie 2024, standardele de credit – și anume orientările interne ale băncilor sau criteriile de aprobare a împrumuturilor – pentru împrumuturile sau liniile de credit acordate întreprinderilor s-au înăsprit și mai mult, deși moderat, în trimestrul patru al anului 2023.

Modificarea se alătură înăspririi cumulate substanțiale de acum doi ani de zile care, împreună cu cererea slabă, a contribuit la scăderea puternică a creșterii creditelor acordate firmelor. Băncile au raportat, de asemenea, o înăsprire netă suplimentară a standardelor lor de credit pentru împrumuturile acordate locuințelor și gospodăriilor, în general, arată sondajul citat.

 

Care sunt ofertele lansate de bănci pentru clienții români

Standardele aspre pentru eligibilitatea realizării unui credit la o instituție bancară a venit la pachet, de asemenea, și cu majorarea ratelor bancare. Analiștii spun că băncile din zona euro estimează o înăsprire netă suplimentară a standardelor de credit pentru împrumuturile acordate firmelor și gospodăriilor.

Nici situația din România nu este roz din acest punct de vedere, însă instituțiile bancare încearcă să facă oferte avantajoase consumatorilor, chiar sub pragul indicilor de referință, pentru a-i ajuta să scadă rata la credit cu câteva sute de lei.

Cum poți obține o rată mai mică, la o dobândă de 5,79%

Unele bănci au redus dobânzile. Cea mai mică dobândă la ora actuală în țara noastră este 5,79 sau 5,89 la sută. Directorul unui comparator bancar a explicat că băncile oferă dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, pentru ca românii să aibă rată mai mică și să se încadreze în credit.

În afirmaţiile sale, „Principalele condiții solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă.

Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu”, a explicat Camelia Grădinaru, broker de credite, potrivit ObservatorNews.

 

Și clienții cu credite mai vechi pot să aibă rate mai mici

În cadrul acestor măsuri, nu doar clienții noi pot să beneficieze de astfel de oferte. Și cei care au credite mai vechi pot scădea ratele prin refinanțarea creditului. Aceștia pot alege să treacă de la dobândă variabilă la fixă, pe 3 sau 5 ani.

De exemplu, la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata este de 1.930 lei, cu dobândă variabilă de 8,5%. Dacă un client alege să treacă la dobânda fixă, de 5,79%, rata s-ar micșora de la 1.930 lei la 1.450 lei, adică ar fi cu aproape 500 lei mai puțin.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,