Cum Iti Pregatesti Masina Pentru Vara

Calatoriile noastre ne reamintesc sa facem atat de mult pentru ele cu notificarile de la bord sau chiar cu notificari telefonice pentru masinile inteligente. Ne pot spune cand au nevoie de schimbarea uleiului, rotirea anvelopelor sau verificarea motoarelor. Cu toate acestea, mai sunt inca cateva lucruri pe care trebuie sa le tinem cont pe cont propriu. De fapt, ceva ce uitam adesea sa facem este sa ne pregatim in mod corespunzator masinile pentru anotimpurile viitoare. Acum, ca temperatura creste, este bine sa avem o lista de verificari pentru a pregati masina pentru caldura de vara. Iata cateva sfaturi de la AutoAtu:

 

Verificati aerul conditionat

Toata lumea apreciaza o calatorie cu masina racaroasa, pe timp de vara. Pentru a va asigura ca vehiculul dumneavoastra este in masura sa indeplineasca sarcina, verificati-l inainte de a fi prea fierbinte in afara sau inainte de a va lua mașina la o calatorie lunga. Daca observati ca aerul nu se simte suficient de racoros, ar putea fi ceva atat de simplu ca si cum sa fi nevoie de mai mult agent frigorific. Cele mai multe magazine auto transporta agentul frigorific si va pot ajuta sa determinati daca puteti completa alimentarea pe cont propriu.

Pentru a impiedica sistemul sa functioneze mai greu decat trebuie, asigurati-va ca inlocuiti in mod regulat filtrele de aer. Acest lucru va imbunatati calitatea aerului din interiorul masinii. Multe mecanisme vor oferi si specialitazari pentru a verifica si fixa sistemul AC pentru a va asigura ca atinge eficiența maximă.

 

Uitati-va sub capota

Acest lucru ar trebui facut in cazul in care vehiculul dumneavoastra nu a fost condus in cel putin cateva ore, altfel va fi prea fierbinte pentru atingere. Odata ce sunteti sigur ca motorul este rece, ridicati capota si priviti in jur. Cautati furtunuri libere sau crapate. Acordati o atentie deosebita componentelor din cauciuc (furtunuri si curele); asigurati-va ca nu sunt deformate sau zdrobite.

Verificati daca toate capacele sunt stranse si ca nu sunt rupte. De asemenea, sa va asigurati ca nu exista ramasite care sa blocheze ceva, in special in jurul radiatorului si a filtrului de aer. Cautati semne de scurgere nu numai sub capota, ci si pe teren. Condensarea picaturilor este normala atunci cand utilizati AC, dar lichidele colorate sau uleioase pot fi un semn de probleme si ar trebui sa fie inspectate de mecanic.

 

Testati bateria

Cresterea temperaturii poate afecta bateria. Inainte de a avea probleme cu pornirea masinii, opriti-va la un service auto pentru testare.

Anvelopele

Presiunea in anvelope fluctueaza cand temperatura se schimba, ceea ce se poate intampla peste noapte. Cand presiunea in anvelope este peste sau sub masurarea recomandata, aceasta face calatoria dumneavoastra mai putin eficienta din punct de vedere al consumului de combustibil. De asemenea, cauciucurile pot fi uzate inegal, asadar va trebui sa le inlocuiti. Rotirea si echilibrarea acestora imbunatateste in mod regulat eficienta si manevrabilitatea combustibilului.

Schimbarea anvelopei de iarna cu anvelopele de vara vor ajuta in manipularea si prinderea drumului in timpul lunilor mai calde.

 

Monitorizati temperatura radiatorului

O parte din pregatirea masinii pentru vara include asigurarea ca radiatorul are o cantitate mare de lichid de racire. Radiatorul este unul dintre componentele pe care ar trebui sa le inspectati in timp ce aveti capota in sus. Daca tineti cont de indicatorul de temperatura situat pe tabloul de bord, va  ajuta sa evitati problemele si sa va avertizeze cand vehiculul este prea fierbinte.

Daca este fierbinte, puteti incerca sa activati caldura pentru a trage aerul fierbinte din motor. De asemenea, functionarea fierbinte ar putea insemna ca lichidul de racire este prea scazut sau daca aveti o scurgere. De asemenea, trebuie sa pastrati intotdeauna lichid de racire suplimentar in portbagaj.

Asigurati-va ca niciodata nu atingeti sau scoateti capacul radiatorului in timp ce motorul este pornit sau ar putea fi grav ars.

 

Tineti cont de modificarile de ulei

Uleiul ar trebui sa fie schimbat in conformitate cu manualul  de utilizare, dar in conditii de conducere obositoare inseamna ca ar trebui sa il schimbati mai frecvent. Este important sa verificati in mod regulat nivelul uleiului, mai ales daca intentionati sa calatoriti. Sa aveti emreu ulei de rezerva.

 

Inlocuiti stergatoarele uzate

Modelele de iarna provoaca mult uzura, va trebui sa le inlocuiti pentru a va pregati masina pentru vara. Sezonul cald este, de asemenea, sezonul bug-urilor. Acest lucru inseamna ca va veti folosi stergatoarele si lichidul de spalare a parbrizului mult mai mult, deci sa va asigurati ca lichidul este depasit. De asemenea, puteti cumpara lichide speciale de spalare realizate pentru a ajuta la curatare, pentru a ave un camp vizual clar.

Actualizati setul de siguranta / de urgenta

Puteti cumpara un kit de siguranta de la magazine locale sau magazin auto. Kitul ar trebui sa includa o lanterna, triunghiuri de avertizare portocalie, patura, manometru, consumabile de prim ajutor si bastoane de lumina. Sa aveți o mufa, cabluri de legatura si o anvelopa de rezerva . Sa nu uitati de stingator de incendiu, un radio actionat de baterii, o pompa de aer si un kit fix. De asemenea, daca avetiun instrument de taiere a ferestrei sau de asezare a centurilor de siguranta, veti dori sa il pastrati la indemana scaunului soferului pentru un acces convenabil in caz de urgenta.

 

Este vorda de multa  munca si de gandire necesare pentru pregatirea masinii pentru caldura de vara, dar va ajuta sa  economisiti bani si sa scapati de durerile de cap atunci cand plecati la durm cu masina dumneavoastra.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata