Cum recunoști care sunt fructele și legumele modificate genetic

0

Pe rafturile din supermarket, însă chiar și la tarabele din piețele obișnuite, regăsim în fiecare zi fructe și legume modificate genetic. China, SUA, Canada sunt producătoare mari de alimente modificate genetic, chiar dacă impactul lor asupra sănătății nu a fost tocmai înțeles și încă este analizat dar și foarte dezbătut. De altfel însă, Franța sau Germania se declară total împotriva acestor culturi și nu încurajează pe nimeni să le consume.

Ce înseamnă însă un produs modificat genetic?

Fructele și legumele modificate genetic poartă gene de la alte plante și rezistă mult mai bine la pesticide, la secetă ori la atacul insectelor. Unele gene importante de la alte plante le ajută să crească mult mai repede ori să se coacă mai bine. Pentru producători există foarte multe avantaje. Pentru consum, nu s-a hotărât încă dacă au consecințe nefaste. Însă este indicat să ai idee ce mănânci și cum să le diferențiezi de legumele și fructele organice.

În multe alte state, producătorii au obligația de a pune etichete speciale pe alimentele modificate genetic. În România, nu se pune problema pentru o astfel de obligativitate, însă avem și alte criterii după care le putem diferenția.

Ce trebuie să urmărești pe etichetă

Anumite fructe sau legume din import, cum ar fi bananele, avocado, ardeii grași ori varza de Bruxelles au anumite etichete lipite chiar pe coajă. Optează pentru etichetele pe care se regăsește „100% organic” sau „organic”. Dacă vei vedea literele „GMO”, acest lucru reprezintă organism modificat genetic (OMG). Anumite etichete pot avea inscripția „GMO 0,9%”, ceea ce reprezintă faptul că acestea conțin material genetic străin în proporție de 0,9%, lucru care este acceptat în anumite state ale lumii.

Cum diferențiezi fructele și legumele modificate genetic

Legumele sau fructele care arată perfect, au coaja fină, lucioasă, fără absolut nici o pată, au o formă perfectă, ca în poze, ar trebui să te îngrijoreze. În special atunci când știi faptul că au călătorit mii de kilometri și au fost culese cu minim 10 zile sau 14 zile înainte de a ajunge pe rafturi. Acesta pot fi acele alimente modificate genetic, pentru că noile gene le ajută să reziste foarte multe zile la transport sau atacul insectelor.

De altfel însă, legumele și fructele organice și 100% naturale nu sunt la fel. Dacă cumperi din piață un kilogram de banane sau de portocale care arată toate la fel, ca după tipar, ar trebui să îți dea un indiciu cert că sunt modificate genetic.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata