Cum simplifici procesul de onboarding în cadrul organizației tale cu ajutorul unui software de managementul resurselor umane?

Mediul de business în plină schimbare, în care tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important, și-a pus amprenta în ultimii ani și pe modul de funcționare a departamentelor HR.

Soluțiile software de managementul resurselor umane au început să fie utilizate la scară largă. Primele automatizate au fost procesele „core” din cadrul departamentului – respectiv administrarea de personal, prin software de managementul personalului, pontajul și salarizarea.

Treptat, managementul organizațiilor și ceilalți factori de decizie au înțeles însă că este important să automatizăm și procesele din zona de talent management. Vorbim aici despre procese mai ample, ca managementul performanței, al activităților de formare (training) sau comunicarea internă, dar și despre procesul-cheie de onboarding. Acesta este adesea neglijat sau perceput ca având importanță mai mică față de celelalte arii din HR; în fapt, el joacă un rol esențial în succesul pe termen lung al colaborării fiecărui nou angajat cu organizația.

Avantajele automatizării procesului de onboarding

Departamentul HR alocă o cantitate importantă de timp și resurse pentru identificarea, intervievarea și angajarea personalului. Odată ce acest proces se încheie cu succes, ar trebui să înceapă cel de onboarding.

Un software HR ce integrează o soluție de onboarding va ajuta departamentul HR să rezolve mai rapid task-urile administrative legate de fiecare angajat nou, cum ar fi completarea datelor și pregătirea tuturor documentelor necesare pentru finalizarea angajării. Ai o imagine clară a tuturor persoanelor în curs de angajare, completată de o dată estimată a angajării (pot apărea uneori întârzieri). În plus, știi în ce stadiu ești cu informațiile, datele și actele necesare pentru încheierea contractului de muncă și realizarea tuturor demersurilor administrative.

Toate datele colectate pe parcursul procesului de onboarding vor fi integrate cu cele din procesul de recrutare, dacă există un software de recrutare utilizat în etapa anterioară, și, mai departe, vor putea fi corelate și utilizate pentru administrare, salarizare sau pontaj, reducând timpul consumat de dublarea gestionării acestor informații.

Frumusețea procesului de onboarding merge însă mult mai departe de eficientizarea aspectelor administrative – deși nici ele nu sunt deloc de neglijat. La fel cum un citat celebru din filmul “Casablanca” spune: “This is the beginning of a beautiful friendship”, și tu ai șansa acestui început cu dreptul. Pune-ți problema să oferi o experiență pozitivă noilor angajați încă din primele zile ale colaborării, și vei crește șansele ca aceștia să se integreze rapid și să devină suporteri ai organizației.

 

Atunci când automatizezi procesul de onboarding, reduci la maxim timpul acordat activităților administrative inevitabile. Mai important este însă că poți face venirea unui nou coleg în organizație un eveniment plăcut și prietenos pentru acesta, transparent și angajant la nivelul echipei, clar din punct de vedere al managementului și bine organizat pe plan operațional.

 

Gândind un plan de onboarding la nivelul companiei și implementându-l cu ajutorul unei aplicații de onboarding, îți ajuți toții viitorii angajați să se integreze mai ușor, să se simtă în largul lor mai rapid, să se conecteze la cultura organizației sau să înțeleagă procedurile existente. Acomodarea va fi, în acest fel, mai confortabilă – urmarea fiind, de cele mai multe ori, că noul coleg va începe să-și intre în rol, livrând rezultate, într-o perioadă mai scurtă de timp și cu mai multe șanse de retenție pe termen lung.

Noii angajați vor avea din start acces la informațiile de care au nevoie pentru a-și începe activitatea, la organigrama companiei și la modul în care funcționează lucrurile în respectiva organizație. Acest plus de transparență din partea companiei va conduce la un plus de bună-voință și încredere a angajatului față de organizația căreia i s-a alăturat.

Simplifică procesul de integrare a noilor angajați cu ajutorul Sincron HR Software

Aplicația pentru managementul procesului onboarding Sincron HR Software sintetizează informațiile cu privire la întregul proces de onboarding la nivel organizațional. Beneficiile sunt multiple pentru toate tipurile de companii – cine nu își dorește noi angajați fericiți, motivați și cât mai rapid gata să livreze rezultate? În special însă în cazul companiilor care angajează în masă, sau unde rotația de personal este ridicată – datorită specificului industriei, oportunitatea de a automatiza tot ceea ce ține de primirea și integrarea rapidă a noilor colegi poate avea un impact pozitiv major.

Departamentul HR are imaginea clară a persoanelor în curs de angajare, a datei angajării (inclusiv potențiale întârzieri) sau a datelor și informațiilor existente și a celor necesar a fi colectate. Realizarea demersurilor administrative este astfel mult simplificată. Informațiile vor fi disponibile, în continuare, și pentru celelalte aplicații integrate – așa cum sunt cea de administrare de personal, salarizarea și pontajul. Operațional vorbind, atunci când datele specifice sunt complete, contractul de muncă poate fi generat automat, la fel fiind populată și organigrama, în funcție de informațiile cu privire la structura organizatorică internă.

Pe de altă parte, indiferent de poziția pe care o va ocupa și rolul său în companie, fiecare nou angajat va avea parte de o primire organizată, de o relaționare facilitată la nivelul echipei din care va face parte și de un contact rapid cu cultura organizației.

Va primi, în același timp, acces la datele și informațiile de care are nevoie pentru a-și începe activitatea și a se integra mai ușor în colectiv, alături de notificări despre statusul activităților specifice perioadei (cum ar fi cursurile sau parcurgerea documentelor importante pentru organizație).

Pot fi transmise automat notificări și cu privire la termenele limită sau introducerea în fluxul de testare – dacă este cazul, cu accesarea directă a testelor de către angajat.

Pe scurt: adoptarea software-ului HR de onboarding Sincron se va traduce prin timp și energie salvată pentru membrii departamentului HR legat de managementul noilor angajați, iar noul coleg se va bucura de o primire bazată pe un proces clar, scurt și coerent, ce ar putea contribui la extinderea perioadei pe care acesta o va petrece în cadrul companiei și la livrarea mai rapidă de rezultate la nivelul așteptat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata