Cum vor călători românii de la 31 martie, odată cu intrarea României în Air Schengen?

De Jurnalul Național Actuale Călătorii 110 citiri
4 min citire
 

Mai sunt doar câteva zile până când scăpăm de controalele poliției de frontieră la aeroport. Din data de 31 martie, cei care zboară spre țări din spațiul Schengen vor merge direct spre porțile de îmbarcare.

Asta nu înseamnă totuși că polițiștii de frontieră vor dispărea complet din terminal.

Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră, a explicat care sunt schimbările care vor interveni odată cu intrarea României în Air Schengen.

Călătorii vor merge direct către porțile de îmbarcare

Astfel, ”Persoanele care se vor deplasa către spațiile Schengen începând cu data de 31 martie, în momentul în care vor ajunge pe aeroport, vor face controlul de securitate, după care vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Acestea nu se vor mai opri la filtrele Poliției de Frontieră pentru a le fi controlate documentele de călătorie.

Aici aș dori să subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu revine nicio obligație suplimentară. Însă polițiștii de frontieră nu vor dispărea din aeroporturi. Aceștia vor continua să fie în incinta aeroporturilor și să efectueze acte polițienești care se vor efectua punctual și inopinat.

Scopul acestor acțiuni polițienești este să se stabilească identitatea persoanei, să se verifice dreptul de ședere și să prevină și să combată posibile fapte ilegale”, a explicat Alexandra Glăvan în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în aeroport

În plus, ”Cu siguranță lucrurile se vor desfășura mult mai repede. În medie, la controlul documentelor, în acest moment, o persoană stă între unul și trei minute, în funcție de situație. Tot acest timp de așteptare, cumulat cu timpul petrecut la coadă, nu va mai fi începând cu data de 31 martie.

În ceea ce privește controalele de securitate și ale bagajelor, acestea nu sunt în sarcina poliției de frontieră, sunt în sarcina altor autorități care își desfășoară activitatea pe aeroporturi, dar ele vor continua să rămână”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.

Cum vor călători minorii în Schengen

În precizările sale, ”În ceea ce înseamnă călătoria minorilor în spațiul Schengen, la fel ca în cazul adulților, aceștia nu se vor mai opri la controalele polițiștilor de frontieră. Vor trece prin controlul de securitate, după care se vor îndrepta direct către porțile de îmbarcare, a afirmat aceasta.

Documentele care trebuie prezentate la aeroport

Din punct de vedere al actelor, „Aici este un lucru care trebuie clarificat foarte bine. Nu va fi nevoie de niciun aviz suplimentar pe care părinții sau minorii să îi aibă pentru a călători în spațiul Schengen. Însă aceștia vor putea călători cu aceleași documente cu care o fac și în prezent.

Este în continuare nevoie de documentul de călătorie pentru minori și, bineînțeles, pentru fiecare situație în parte, în cazul în care minorul călătorește doar cu unul dintre părinți, va fi nevoie de procura notarială din partea celuilalt părinte, dacă va călători cu o altă persoană va fi nevoie de procură notarială din partea ambilor părinți, iar exemplele pot continua în funcție de fiecare situație punctuală”, a mai spus Alexandra Glăvan la Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro