Cum vrea statul să plătească la iarnă o parte din facturile la electricitate ale românilor

De Jurnalul Național Bani Politică 130 citiri
4 min citire
În data de 31-08-2021, ministrul de resort, Virgil Popescu a afirmat că guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu 1 noiembrie.
„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat acesta, citat de Agrpres.

Ministrul a făcut aceste declarații după întâlnirea care a avut loc la Palatul Victoria între premierul Florin Cîţu şi reprezentanţii ANRE, ai Consiliului Concurenţei, ai Transelectrica şi ai bursei de energie OPCOM, pe tema preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
 

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat el.

În afirmaţiile sale, acesta a spus că sunt, în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Ministrul a susţinut că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată în timp util.

„Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a arătat oficialul ministerial.

Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, Popescu a răspuns: „Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele”.

De asemenea, când a fost întrebat ce trebuie să facă un cetăţean care primeşte o factură mult mai mare decât plătea până acum, el spus: „Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”.

Totodată, pentru energie termică vor fi date în continuare subvenţii de la bugetul de stat, a adăugat ministrul.

Jurnalişti au dorit să afle dacă autorităţile iau în calcul scăderea taxelor pentru companiile energetice, aşa cum au cerut acestea.

„Nu mi se pare normal ca de scăderea sau scoaterea TVA de pe factură să beneficieze inclusiv cei care nu au nevoie. Dacă vorbim de venitul mediu, ok, dar dacă sunt venituri foarte mari, nu mi se pare normal. O reducere a TVA înseamnă că vor beneficia şi cei cu venituri foarte mari”, a subliniat Virgil Popescu.

De altfel şi premierul Florin Cîțu a spus, la începutul întâlnirii pe tema majorării facturilor la energie şi la gaze, că Guvernul nu va interveni pentru plafonarea prețurilor, dar că se caută o soluție pe termen scurt pentru compensarea facturilor la iarnă. Cîțu a mai atenționat că dacă se dovedește că o parte din creșterea facturilor se datorează ineficienței companiilor de stat se vor lua cele mai dure măsuri.