De ce este un risc uriaș pentru cei care își vând telefoane mobile?

De Jurnalul Național Actuale Tech 231 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Cei care au telefon mobil și vor să scape de el nu iau în calcul un mare pericol. Fie că cer bani pe el sau doar îl oferă gratuit, ei trebuie să știe exact ce ar putea risca. Asta pentru că s-a aflat acum că nimic nu e sigur că nu va fi recuperat din el.

Din ultimele date, europenii își schimbă mobilul la fiecare 3 ani. Un studiu al companiei de asigurări Euler Hermes a indicat acest lucru.

Mulți utilizatori optează pentru vânzarea online a acelui telefon mobil de care nu mai are nevoie. Astfel,  aproape 40% dintre germani își vând vechile smartphone-uri, potrivit unui sondaj comandat de eBay în 2019.

Infractorii pot recupera date, imagini și videoclipuri

Atenție mare, însă! este posibil ca infractorii să poată recupera date, imagini și videoclipuri. Până acum, considerată de mulți sigură, resetarea din fabrică nu pare a fi atât de sigură pe cât se credea. Experții de la Oficiul Federal pentru Securitatea Informației (BSI) au avertizat că datele șterse incorect pot fi fatale pentru utilizatori.

În afirmaţiile sale, „Nu există o certitudine de 100% că toate datele au fost eliminate fără reziduuri și în mod irevocabil”, a arătat o purtătoare de cuvânt a BSI.

În prezent, resetarea la setările din fabrică nu garantează că datele sensibile vor fi eliminate irevocabil de pe acel telefon mobil care a fost înstrăinat. Din datele BSI, în timpul unei „resetări din fabrică” are loc un anumit proces. Mediile de stocare, precum smartphone-urile sau hard disk-urile stochează date cu un fel de cuprins. Dacă un utilizator resetează dispozitivul la setările din fabrică, numai conținutul este șters. Acest lucru este periculos deoarece datele sunt încă stocate, dar nu mai sunt vizibile la prima vedere.

Care telefoane mobile sunt mai sigure?

Concret, un studiu realizat în 2015 de Blancco Technology Group pe 122 de dispozitive a constatat că aproape fiecare al doilea dispozitiv ar putea recupera date care fuseseră deja șterse. Experții au reușit să recupereze câteva fotografii, videoclipuri, mesaje vechi de chat și e-mailuri, de pe 35% dintre dispozitivele telefoane mobile vechi.

Însă, noile smartphone-uri sunt mult mai sigure. Expertul Felix Freiling venit cu o serie de explicații pentru ziarul online german CHIP. Freiling este un profesor de infrastructuri de securitate IT la FAU Erlangen-Nürnberg.

Astfel, „Pe smartphone-urile actuale, datele utilizatorului, adică mesajele de chat, fișierele descărcate, notele și contactele, sunt stocate în formă criptată. În ziua de azi, smartphone-ul stochează cheia necesară pentru acces într-o memorie securizată a cheilor, care nu poate fi citită”, a spus Freiling.

Cheia care ajută la securizarea datelor

Practic, el a explicat că acest lucru face procesul de ștergere semnificativ mai sigur. Asta pentru că această cheie de acces este ștearsă atunci când smartphone-ul este resetat la starea din fabrică.

Astfel, „Situația paradoxală este că toate datele sunt încă acolo, însă nu le mai poți citi fără cheia criptografică”, a spus expertul.

Deși este posibil să se restabilească unele date de sistem, în ciuda unei resetări din fabrică pe modele noi, acest lucru nu se aplică și datelor utilizatorului. Este vorba de imagini, mesaje de chat și documente, potrivit studiului.

Aşadar, deși rezultatele se referă doar la Android 11 și 12, profesorul FAU presupune că această cheie de securitate se aplică și dispozitivelor cu noul sistem de operare iOS.

Sursa – www.capital.ro