De ce ti se face rau in masina?

Nimic nu strica o vacanta cu masina ca starea de greata, rau, pe care cei mai multi dintre noi o simt uneori.
Aceasta stare apare ca un mijloc de aparare a organismului, din aceasta cauza creierul crede ca ai fost otrav. Atunci cand suntem intr-un mijloc de transport aflat in miscare, asa cum e masina, creierul primeste mesaje care se bat cap in cap legat de mediul inconjurator. La fel se intampla si atunci cand organismul primeste o doza de otrava. Iar a vomita este cea mai simpla cale de a elimina neurotoxinele sau substantele otravitoare din organism.

Dar de unde aceasta stare de confuzie atat de puternica? Expertii cred ca raul de miscare apare pentru ca oamenii au inceput sa se deplaseze de putina vreme, iar creierul nu s-a adaptat total.

Chiar daca suntem in obiecte aflate in miscare – masina, autobuz, barca etc. – cele mai multe dintre simturile noastre transmit faptul ca suntem stationati. Ceea ce, tehnic, este adevarat, pentru ca de obicei calatorim asezati pe un scaun.
Numai ca, in acelasi timp, creierul stie ca ne miscam, gratie senzorilor echilibrului din urechea interna. Prin urmare, mesajele pe care creierul le primeste sunt confuze, de unde si felul in care acesta se apara.

Ce poate ajuta in aceasta situatie? Cei mai multi dintre noi stim deja: sa privim pe geam, astfel incat creierul sa relizeze ca ne aflam, intr-adevar, in miscare. Dar sa privesti o harta sau sa citesti, adesea, inrautatesc lucrurile.
Insa daca realizam ca noi suntem cei care controlam miscarea, asa cum fac soferii, de exemplu, senzatia nu mai apare.

sursa ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata