Delgaz Grid a început lucrările de contorizare inteligentă pentru 10.000 de consumatori de electricitate din Iaşi

36

Compania de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor din cadrul grupului E.ON România, Delgaz Grid, a demarat lucrările de instalare a contoarelor inteligente la peste 10.000 de consumatori din municipiul Iaşi, potrivit unui comunicat al companiei, remis, marţi, AGERPRES.

Din acest punct de vedere, alte circa 1.000 de contoare inteligente şi 160 de tablouri electrice (firide) au fost deja instalate.

În acest sens, vor fi montate peste 10.000 de contoare, iar reţeaua de distribuţie de joasă tensiune aferentă va fi reabilitată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri şi a peste 1.800 de tablouri electrice (firide), în cadrul acestei investiţii. Va mai fi implementată infrastructura hardware şi aplicaţiile software necesare funcţionării sistemului de măsurare inteligent.

„În pofida contextului dificil cauzat de pandemia Covid-19, ne respectăm promisiunea făcută clienţilor noştri de a le oferi o servicii mai bune. Sunt convins că efortul nostru se va regăsi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a unui grad ridicat de continuitate a distribuţiei de energie electrică”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

În acest context, pentru realizarea anumitor operaţiuni în condiţii de siguranţă, sunt necesare şi întreruperi în alimentarea cu energie, consumatorii fiind anunţaţi din timp, inclusiv prin afişaj la scările de bloc şi la sediile asociaţiilor de proprietari.

„Suntem conştienţi de disconfortul ce poate apărea pe parcursul derulării lucrărilor şi luăm măsuri pentru limitarea numărului şi a duratei întreruperilor la minimul posibil. Le mulţumim clienţilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă până acum şi pentru sprijinul acordat în derularea lucrărilor şi ne bazăm pe aceeaşi atitudine şi în continuare”, spun reprezentanţii companiei.

Pentru planuri de viitor, contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii şi facilităţi, şi anume: indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului; factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienţilor o mai bună gestionare a consumului şi bugetului.

De asemenea, pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz, iar operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

În ultima perioadă au fost instalate la consumatorii din Moldova, prin programe de investiţii succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, circa 320.000 de contoare inteligente.

În planul pentru perioada 2019-2028, ţinta companiei este montarea a aproximativ 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 127,3 milioane de lei. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienţi, reprezentând 45% din totalul clienţilor racordaţi la reţeaua de electricitate a companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul lui 2028.

Aşadar, Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de nord şi de vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Încă din anul 2005,  de la intrarea pe piaţa locală, compania E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata