Dividendele plătite în trimestrul doi au fost mai mici cu 108 miliarde de dolari

22

În al doilea trimestru al acestui an, în întreaga lume, dividendele plătite de companii au scăzut cu 22%, un declin mai accentuat fiind înregistrat în Europa, ca urmare a efectelor pandemiei de Covid-19 care a afectat puternic companiile, arată un studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, transmite AFP.

Din acest punct de vedere, dividendele totale plătite de companii în perioada de referinţă au scăzut cu 108,1 miliarde de dolari până la 382,2 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie după 2012, conform Janus Henderson.

Janus Henderson Investors precizează în legătură cu plata acestora că un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende înperioada dată, şi-au redus plăţile, iar o jumătate dintre companiile din acest grup pur şi simplu au anulat complet plata dividendelor.

Din punct de vedere financiar, „2020 este pe cale să devină cel mai prost an de după criza financiară mondială”, subliniază Janus Henderson, care nu a cunoscut o astfel de degringoladă de la lansarea raportului său, în 2009.

În contextul pandemiei de Covid-19, pe fondul restricţiilor de călătorie şi izolărilor care au afectat mari părţi ale globului în al doilea trimestru al anului, dividendele au scăzut în toate regiunile în această perioadă, cu excepţia Americii de Nord, şi aici factorul decisiv fiind rezistenţa companiilor canadiene.

Scăderea dividendelor a afectat cel mai mult Europa şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45% respectiv 54%. În schimb, companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin dividendele plătite.

De altfel, aşa cum se aşteptau analiştii, sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult dividendelor, în special cel al financiar şi cel al consumului ciclic. În sens invers, companiile din sănătate şi comunicaţii au reuşit să îşi menţină dividendele.

Aşadar, pe ansamblul anului 2020, Janus Henderson se aşteaptă la o scădere de 17% până la 23% a dividendelor mondiale, care ar urma să reprezinte totuşi o sumă cuprinsă între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.

Firma de gestionare a activelor Janus Henderson analizează, începând din 2009, dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner