Duda spune că Polonia va trimite 4 MiG-29 în Ucraina „în câteva zile”

De Jurnalul Național Actuale Externe 121 citiri
2 min citire
Polonia va deveni primul membru NATO care răspunde cererilor din ce în ce mai urgente ale Ucrainei pentru avioane de luptă.

Președintele Andrzej Duda spune că Polonia va oferi Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare, o mișcare care va face din țara sa primul membru NATO care va îndeplini cererile din ce în ce mai urgente ale guvernului ucrainean pentru astfel de avioane.

Polonia intenționează să trimită un total de 12 avioane de fabricație sovietică, a spus Duda joi.

„În primul rând, literalmente, în următoarele câteva zile, vom preda, din câte îmi amintesc, patru avioane Ucrainei în stare de funcționare”, a spus Duda la o conferință de presă la Varșovia cu Petr Pavel, președintele Republicii Cehe.

Restul avioanelor de luptă vor fi furnizate după finalizarea verificărilor necesare, a spus Duda.

„(Ei) sunt pregătiți, deserviți”, a spus el.

Duda nu a spus dacă alte țări vor face aceeași mișcare, deși Slovacia a spus că va trimite MiG-uri pe care nu le folosește în Ucraina.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a declarat că și alte țări cu MiG-uri i-au promis Ucrainei, dar nu le-a numit.

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rugat aliații săi să le împărtășească avioanele de luptă, țările NATO și-au exprimat ezitarea.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie anul trecut, Ucraina avea câteva zeci de MiG-29 pe care le-a moștenit în prăbușirea Uniunii Sovietice, dar nu este clar câte dintre ele rămân în serviciu după mai bine de un an de lupte.

Duda a spus că forțele aeriene poloneze vor înlocui avioanele pe care le oferă Ucrainei cu avioane de luptă FA-50 fabricate din Coreea de Sud și avioane F-35 fabricate din Statele Unite.

Polonia a trimis 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Sursa – www.aljazeera.com