E-Distribuţie investeşte 100 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor electrice din România

40

În Bucureşti şi în cele zece judeţe în care îşi desfăşoară activitatea, companiile E-Distribuţie (filialele de distribuţie a energiei din grupul Enel România), vor investi pe parcursul acestui an, 483 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro), în modernizarea reţelei electrice, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Astfel, valoarea programelor de modernizare din acest an se adaugă investiţiilor cumulate de 2,025 miliarde de lei realizate de E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia în perioada 2015-2019.

„Companiile E-Distribuţie investesc, an de an, fonduri importante în modernizarea reţelelor electrice din România. Prioritatea noastră rămâne digitalizarea, pentru a pregăti calea spre tranziţia energetică. Programele noastre de modernizare au impact direct asupra capacităţii reţelei de a furniza energie noilor consumatori şi de a îmbunătăţi gestionarea întreruperilor neplanificate”, a declarat Gino Celentano, directorul general al companiilor E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia.

Prin sistemul Telecontrol, este scopul acestor programe de investiţii derulate de E-Distribuţie care permit modernizarea staţiilor de transformare. Iar prin introducerea lor în sistemul Telecontrol, va permite controlul de la distanţă al dispozitivelor de întrerupere şi manevră din reţeaua electrică prin înlocuirea transformatoarelor şi a altor echipamente.

În acest sens, E-Distribuţie investeşte în înlocuirea liniilor electrice, în supravegherea video a staţiilor şi în instalarea de contoare inteligente.  Iar ca obiectv pentru anul acesta, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat vor instala peste 170.000 de contoare inteligente, printr-o investiţie de peste 56 de milioane de lei.

Astfel se va acoperi toate zonele deservite de cele trei companii E-Distribuţie şi care vor fi luate în calcul de programul de investiţii din acest an.

-Aşadar, E-Distribuţie Banat va investi, în 2020, în jur de 127 de milioane de lei în modernizarea reţelelor electrice. Din suma totală, 26 de milioane de lei vor fi alocaţi în linii de medie tensiune şi posturi de transformare, 29 de milioane de lei în linii de joasă tensiune, 21 de milioane de lei în staţii de transformare şi 28 de milioane de lei în echipamente de măsurare.

Iar printre proiectele derulate de E-Distribuţie Banat se numără modernizarea mai multor linii de medie tensiune în municipiul Arad şi în localităţile Horia, Pecica, Ususău, Poltura, Nădlac din judeţ. În judeţul Caraş-Severin staţia de transformare din Oţelu Roşu va avea montate panouri fotovoltaice, iar o serie de linii de medie tensiune din Reşiţa şi Şerel vor fi modernizate. În judeţul Hunedoara, în Orăştie, Deva şi Simeria, E-Distribuţie Banat va moderniza trei staţii de transformare. În Timişoara, compania va moderniza o staţie de transformare, două linii de medie tensiune, 8 posturi de transformare şi va pregăti anumite posturi de transformare pentru montarea contoarelor inteligente.

-E-Distribuţie Dobrogea are alocate, de asemenea, investiţii de 117 de milioane de lei în 2020, din care 13 milioane de lei în linii de medie tensiune, 40 de milioane de lei în linii de joasă tensiune, 6 milioane de lei în posturi de transformare, 16 de milioane de lei în staţii de transformare şi 24 de milioane de lei în echipamente de măsurare.

Pentru judeţul Constanţa, compania doreşte modernizarea a două staţii de transformare cu impact pentru localităţile Baba Novac şi Eforie Nord, iar în Constanţa vor fi modernizate mai multe posturi de transformare. În judeţul Ialomiţa, vor fi modernizate două staţii de transformare în Slobozia unde vor continua şi lucrările de îmbunătăţire a liniilor de joasă tensiune.

-E-Distribuţie Muntenia are planificate investiţii de aproximativ 229 de milioane de lei în modernizarea reţelelor electrice, din care circa 19 milioane de lei în linii de 110 KV, 32 de milioane de lei în linii de medie tensiune, 41 de milioane de lei în linii de joasă tensiune, 38 de milioane de lei în staţii de transformare, 28 de milioane de lei în puncte de alimentare şi posturi de transformare şi 46 de milioane de lei în echipamente de măsurare.

În Bucureşti, E-Distribuţie Muntenia urmează să modernizeze 9 staţii de transformare, mai multe treceri la 20 kV, precum şi o serie de linii de medie tensiune. În judeţul Giurgiu, vor fi modernizate două linii de medie tensiune şi sunt planificate investiţii în liniile joasă tensiune în mai multe localităţi. În Ilfov, investiţiile vizează, printre altele, modernizarea unei staţii de transformare şi a trei linii de medie tensiune.

În acest context,toate reţelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuţie numără 286 staţii de transformare şi 23.575 posturi de transformare, care distribuie în jur de 15 TWh de energie electrică în fiecare an, prin peste 128.000 de kilometri de linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner