Epidemia de coronavirus va duce la cea mai severă scădere a activităţii economice de la criza financiară globală

De Jurnalul Național Afaceri 92 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a avertizat ca   epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondială în cea mai severă scădere a activităţii economice de la criza financiară globală, transmite Reuters.

PIB-ul global, anul 2020, ar urma să urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, şi în scădere faţă de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, în prognoza sa actualizată.

Se aşteaptă în 2021 la o redresare a creşterii economiei mondiale la 3,3%, în cazul în care vârful epidemiei va fi atins în China în primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi ţinute sub control şi vor fi de intensitate redusă, spune instituţia financiară cu sediul la Paris.

Iar dacă virusul se răspândeşte în Asia, Europa şi America de Nord, creşterea economiei mondiale va încetini la 1,5% anul acesta, atrage atenţia OECD.

„Principalul mesaj în scenariul negativ este că multe ţări ar putea intra în recesiune şi de aceea cerem cât mai curând posibil adoptarea de măsuri în zonele afectate. Guvernele trebuie să sprijine sistemele publice de sănătate alocând sume suplimentare sau acordând reduceri de taxe pentru angajaţii care lucrează peste program şi să introducă stimulente pentru angajaţii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate”, a declarat, pentru Reuters, economistul şef al OECD, Laurence Boone.

Guvernele ar trebui să ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenţa socială, suspendarea TVA şi împrumuturi de urgenţă firmelor din cele mai afectate sectoare, cum ar fi turismul. De asemenea, băncile centrale ar trebui să transmită semnale încurajatoare pentru a atenua turbulenţele de pe pieţele financiare, indicând că sunt pregătite să relaxeze şi mai mult politica monetară şi să furnizeze lichidităţi băncilor, dacă va fi necesar, a adăugat oficialul OECD.

„Nu vrem să adăugăm o criză financiară crizei din sectorul sănătăţii”, a spus el.

Oficialii de la Banca Centrală a Japoniei (BoJ), Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au indicat în ultimele zile că sunt pregătiţi să intervină dacă va fi necesar.

Dacă situaţia se va deteriora, un răspuns coordonat – care să vizeze relaxarea politicii monetare şi acordarea de stimulente fiscale – ar putea duce la o creştere economică mai ridicată cu 1,2% în 2020 şi 2021, se arată în raportul OECD.

Un scenar al OECD, în care situaţia nu se deteriorează dramatic, PIB-ul Chinei va înregistra anul acesta o creştere de doar 4,9%, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani. În noiembrie, instituţia estima un avans al economiei chineze în 2020 de 5,7%. A doua economie mondială se va redresa în 2021, când va înregistra o expansiune de 6,4%.

În zona euro, unde creşte rapid numărul îmbolnăvirilor, anul acesta creşterea economică va fi de 0,8%, faţă de un avans de 1,1% previzionat în noiembrie.

În ceea ce priveşte PIB-ul SUA, acesta ar urma să urce cu 1,9%, faţă de 2% estimat în noiembrie.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Sursa: Financiarul.ro.