Există o ţară fără niciun vecin şi este a șasea cea mai mare din lume

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 86 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent a șasea cea mai mare țară din lume nu are niciun vecin terestru, despre ce națiune e vorba și cum este posibil să nu fie înconjurată de vecini.

Ei bine, a șasea cea mai mare țară din lume fără niciun vecin terestru este Australia! Situată între Oceanul Indian și Oceanul Pacific și cu o suprafață de aproximativ 7,692,024 kilometri pătrați, Australia este cunoscută pentru peisajele sale variate, biodiversitatea unică și orașele vibrante.

Geografie și climat

În contextul geografic, de la deșerturile aride din Outback până la pădurile tropicale luxuriante din Queensland și plajele spectaculoase de-a lungul coastei, Australia oferă o gamă impresionantă de peisaje. Clima variază de la tropicală în nord la temperată în sud-est și sud-vest. Australia este, de asemenea, faimoasă pentru Marea Barieră de Corali, cel mai mare sistem de recifuri de corali din lume, și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Populație și orașe

Ţara are o populație de aproximativ 25 de milioane de locuitori, majoritatea locuind în orașele mari de pe coastă, cum ar fi Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth și Adelaide. Canberra, capitala națională, este un oraș situat între Sydney și Melbourne. Aceste orașe sunt centre culturale, economice și politice, oferind o calitate ridicată a vieții și o infrastructură modernă.

Istorie și cultură

Australia are o istorie bogată și diversă. Indigenii australieni, cunoscuți sub numele de aborigeni, au trăit pe acest continent timp de peste 65,000 de ani, dezvoltând o cultură profundă și spirituală. Colonizarea europeană a început în 1788, când primii coloniști britanici au sosit la Sydney Cove. De-a lungul secolelor 19 și 20, Australia a evoluat de la o serie de colonii penale la o națiune independentă și prosperă, devenind o federație în 1901.

Cultura australiană reprezintă o combinație de influențe indigene, britanice și multiculturale. Arta aborigenă, cu picturile sale distinctive și simbolurile spirituale, este apreciată la nivel mondial. De asemenea, Australia e cunoscută pentru literatura sa, cinematografia, muzica și sporturile naționale, cum ar fi cricket-ul și fotbalul australian (AFL).

Economie și resurse

În prezent, Australia are o economie dezvoltată și diversificată, fiind una dintre cele mai mari economii din lume. Resursele naturale joacă un rol crucial, Australia fiind un important exportator de minereu de fier, cărbune, aur și gaze naturale. Agricultura și viticultura sunt, de asemenea, sectoare economice semnificative, țara fiind cunoscută pentru producția de vinuri de calitate și produse alimentare premium.

La biodiversitate și conservare, Australia este celebră pentru biodiversitatea sa unică. Aici trăiesc multe specii endemice, inclusiv canguri, koala, wombats și diverse specii de păsări și reptile. Parcurile naționale și rezervațiile naturale joacă un rol esențial în protejarea acestui patrimoniu natural. Cu toate acestea, Australia se confruntă cu provocări de mediu semnificative, cum ar fi schimbările climatice, deșertificarea și pierderea habitatelor.

Din punct de vedere al suprafeței, Australia este a șasea cea mai mare țară din lume după suprafață, acoperind aproximativ 7.692.024 kilometri pătrați.

În lume, Australia rămâne o țară deosebită, cu o geografie diversificată, o istorie bogată și o cultură vibrantă. De la peisajele sale naturale uimitoare până la orașele moderne și prosperitatea economică, Australia continuă să fie un loc fascinant și influent pe scena globală. Diversitatea și bogăția acestei țări o fac un loc unic, oferind oportunități și provocări unice atât pentru locuitorii săi, cât și pentru vizitatori.

Sursa – playtech.ro