Fuziunile şi achiziţiile din România a scăzut cu 6%, până la 4,9 miliarde de euro

104

În anul 2020, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% faţă de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia de COVID-19, reiese din raportul PwC M&A Outlook, prezentat în conferinţa „M&A: Transformare, consolidare, oportunitate. Cum creăm valoare în vremuri incerte?”.

Astfel, valoarea acestei pieţe s-a ridicat la 4,9 miliarde de euro în 2020, faţă de cele 5,2 miliarde euro înregistrate în 2019 şi 5 miliarde de euro în 2018.

Anul trecut au fost încheiate, în total, 254 de tranzacţii, cu 18% peste volumul din anul anterior, iar mai mult de 50% din valoarea pieţei a fost realizată prin tranzacţii care au depăşit 100 de milioane euro.

Din analiza PwC reiese că în topul celor mai importante zece tranzacţii de peste 100 milioane de euro, finalizate în 2020, se află: achiziţia CEZ de către Macquarie Infrastructure and Real Assets; achiziţia unui pachet de 5,3% din acţiunile Electrica de către Allianz SE; Parcul Eolian Crucea, cumpărat de Hidroelectrica; Pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la OMV Petrom; achiziţia Smart Diesel de către DKV; achiziţia Floreasca Business Park de către Fosun International Ltd; Zeus Capital Management; achiziţia portofoliului NEPI Rockastle de către AFI Group; achiziţia Globalworth Real Estate Investments de către CPI Property; achiziţia reţelei fixe Telekom de către Orange; rundele de finanţare UiPath; achiziţia Al Dahra – Agricost de către ADQ.

Acest raport al PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit de echipa integrată de tranzacţii a PwC România şi D&B David şi Baias, pe baza informaţiilor publice disponibile în legătură cu tranzacţiile semnate şi/sau închise în anul 2020. Tranzacţiile anunţate public care, din diferite motive, nu au fost închise în 2020 şi tranzacţiile semnate în 2019, dar închise în 2020, nu sunt incluse în acest studiu.

Actual, PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări, cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Iar D&B David şi Baias este societatea de avocatură afiliată PwC în România şi este parte din reţeaua internaţională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3.000 de avocaţi în peste 90 de ţări.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata