Ghidul complet pentru cea mai buna curățenie pe biroul la care lucrezi

Eficiența muncii de birou depinde în mare măsură de mediul în care îți desfășori activitatea, existând o serie de elemente cheie care influențează în mod pozitiv productivitatea. Curățenia și ordinea sunt două dintre ele, fiind dovedit faptul că angajații care își desfășoară activitatea în spații care îndeplinesc aceste condiții dau un randament mai bun în îndeplinirea task-urilor zilnice.

Astfel, dacă vrei să fii mai puțin stresat la birou și să faci față mai ușor sarcinilor pe care le ai de îndeplinit, trebuie să te preocupi de menținerea curățeniei în spațiul în care lucrezi. Pentru aceasta, îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont pentru ca spațiul în care lucrezi să îți ofere cele mai bune condiții pentru desfășurarea activității.

 

Primul pas: curățenia generală

Pentru a-ți reorganiza biroul într-un mod eficient este nevoie să faci mai întâi o curățenie generală și să scapi de toate lucrurile de care nu mai ai nevoie. Fă-ți o listă cu lucrurile pe care vrei să le păstrezi, cele de care ai nevoie și cele pe care vrei să le arunci, apoi gândește-te la un plan pentru o organizare mai eficientă a biroului. Ideal este să existe o zonă dedicată păstrării documentelor, în care poți amplasa câteva rafturi sau un fișet. Mai ai nevoie de dosare, mape din plastic, agende, pe care le poți procura de la papetăria Auchan, după care poți trece la îndosarierea documentelor de care ai nevoie.

Odată pus la punct acest detaliu, trebuie să-ți faci un obicei din a păstra pe birou doar documentele cu care lucrezi în ziua respectivă, iar odată ce ai terminat cu ele să le plasezi în zona dedicată.

 

Fă curat și aerisește la finalul programului

Pentru a evita ca pe birou să se adune tot felul de hârtii și alte obiecte inutile, este indicat ca la finalul fiecărei zile de lucru să îți aloci câteva minute pentru a face ordine pe masa de lucru. Scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie și lasă-ți biroul în ordine, pentru a nu fi nevoit să faci asta a doua zi, la începutul programului. În acest timp, ține geamurile deschise pentru a aerisi și nu uita ca după ce ai terminat de pus totul în ordine, să golești coșul de gunoi.

 

Nu mânca în birou

Oricât de încărcat ar fi programul unei zile de lucru, nu este recomandat să iei masa în birou, chiar dacă e vorba doar de o mică gustare. Dacă ai comandat mâncare gătită pentru masa de prânz, mirosul acesteia ar putea rămâne impregnat în birou pentru tot restul zilei, iar aceasta nu este o atmosferă propice în care să-ți desfășori activitatea. În plus, există riscul de a păta cu mâncare biroul sau alte documente, nemaivorbind de firimiturile care pot ajunge pe covor și pe masa de lucru.

Totuși, dacă nu îți permiți o pauză pentru prânz și decizi să mănânci în birou, folosește o măsuță de cafea sau ceva asemănător, nicidecum masa de lucru.

 

Plantele decorative împrospătează aerul

Găsește loc în birou și pentru câteva plante decorative, care, dincolo de rolul estetic, ajută la împrospătarea aerului din încăpere. S-a stabilit că arbuștii de lămâi sunt foarte eficienți în acest sens, aroma specifică având și calitatea de a reduce anxietatea și stresul.

Ține cont de faptul că plantele au nevoie de apă și lumină, iar prezența acestora în birou nu înseamnă că nu mai e nevoie să aerisești zilnic încăperea.

 

Ținând cont de aceste sfaturi, vei constata în scurt timp că randamentul tău la birou va crește, iar task-urile zilnice nu vor mai constitui un motiv de stres. Munca ta va deveni mai eficientă, iar acest lucru poate nu va fi trecut cu vederea nici de șefi, așa că ai toate șansele să te alegi cu o promovare sau o mărire de salariu.  

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata