Grija „puterii” pentru copii valoreaza mai putin de 4 lei pe luna

Sursa: Financiarul.ro.

Dupa ce au zapacit poporul cu lupta impotriva ” statului paralel” si multinationalele hraparete, social democratii au deschis un nou camp de batalie: serviciile secrete vs. copii.

Evident, ei sunt de partea celor din urma, coplesiti brusc de grija ca, saracii copiii, nu primesc suficienta vitamina D, asa ca vin ei acum, in postura de cavaleri pe cai albi si daca tot ii chinuie grija pentru copii, i-ar fi impiedicat cineva sa ia masurile necesare pentru ca acestia sa fie mai sanatosi, mai educati, mai bine hraniti si mai bine imbracati.

Pentru cine a uitat, sau pentru cine nici macar nu stie, alocatia de stat pentru copii este de 84 de lei pe luna din anul 2015.

„Vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la sănătate pentru niște programe care sunt vitale pentru România, în special pentru milioanele de copii din România. Eu cred că orice program de alocare gratuită de vitamina D, o vitamină extrem de importantă pentru om, poate fi considerat tot program de siguranță națională, o suplimentare a programului pentru diabetici – toate aceste elemente vor fi prezentate în zilele următoare în detaliu. Este tot un program de importanță națională și de siguranță națională, pentru că eu cred că sănătatea românilor și în special sănătatea copiilor români este tot o problemă de siguranță națională, așa cum este și securitatea alimentară. (…) Eu i-am rugat să studieze posibilitatea ca în Guvern să poată modifica aceste sume. Dacă ajung la concluzia că nu pot modifica aceste sume pentru că este avizul CSAT, va fi amendament în Parlament”, spunea Liviu Dragnea.

Mai multi bani pentru sanatetea copiilor si mai putini bani pentru practicile nesanatoase ale serviciilor secrete.

”Daca în calitate de cetăţean aş fi întrebată ce-mi doresc mai mult, un buget mai mare pentru un serviciu de securitate, un serviciu de informaţii, sau un program de ajutorare şi de tratament pentru copii sau pentru persoane cu nevoi, vă spun categoric că aş spune că-mi doresc acel program.” ne spune Carmen Dan, ministrul de interne.

Bugetele serviciilor secrete, de 15 ani tot cresc,justificate sau nu,si dupa cum ne spune Calin Popescu Tariceanu:”Este o tema de discutie serioasa, care ar merite, poate, la un moment dat, atentia cuvenita.”

Desi au trecut 4 ani de la momentul majorarii alocatiei, copiii continua sa primeasca 84 de lei pe luna, iar in septembrie, anul trecut, conducerea guvernului a refuzat majorarea alocatiei lunare la 200 de lei, pe motiv ca initiatorii proiectului nu au precizat sursele financiare necesare.

Si acum trie zile, aceeasi conducere a refuzat alte doua propuneri legislative de majorare a alocatiei: una prevedea ca alocatia platita intre 2 ani si 18 ani sa ajunga la 150 de lei, cealalta se referea la o biata indexare a alocatiei cu rata medie de inflatie.

Cât privește cealaltă propunere, de majorare a alocației la 150 de lei, citiți ce zice Guvernul PSD-ALDE: „Se recomandă prudență în elaborarea de acte normative care pot conduce la majorarea cheltuielilor bugetare cu risc semnificativ de depășire a limitei de 3% din PIB stabilite pentru deficitul bugetar și de declanșare a procedurii de deficit excesiv împotriva României”.

Poate vreți să aruncați însă o privire pe un alt punct de vedere al Executivului, emis la proiectul de lege care propunea abrogarea pensiilor speciale: „o inițiativă care induce ideea unei lipse de consecvență a legiuitorului”, „sunt afectate atât drepturile prevăzute la art. 47 din Constituție, dreptul la pensie și la un nivel de trai decent, cât și dreptul constituțional la ocrotirea proprietății”, „pensia este un beneficiu prevăzut de lege pentru unele categorii profesionale (…), a căror activitate reprezintă un interes deosebit pentru societate”, etc.

Dacă sunteți curioși de ce a refuzat Guvernul să mai dea câțiva lei copiilor – circa 4 lei/lună, mai exact, ar fi fost o indexare cu 5%, pe anul 2018 – să ne uităm pe punctul de vedere emis de Executiv.

Acesta încearcă să convingă că nu este necesară indexarea prin lege a alocațiilor pe de o parte pentru că au fost și ani când inflația a fost negativă (culmea, dau ca exemplu anul guvernării tehnocrate, când rata inflației a fost de -0,5%), pe de altă parte pentru că, pe hârtiile lor, aranjate ca să iasă cifrele bine, se prognozează o inflație în scădere (de la 2,8% în 2019 la 2,4% în 2022).

Cât privește cealaltă propunere, de majorare a alocației la 150 de lei, citiți ce zice Guvernul PSD-ALDE: „Se recomandă prudență în elaborarea de acte normative care pot conduce la majorarea cheltuielilor bugetare cu risc semnificativ de depășire a limitei de 3% din PIB stabilite pentru deficitul bugetar și de declanșare a procedurii de deficit excesiv împotriva României”.

Scrie: DIGI24.ro

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata