Guvernul interzice vânzarea locuințelor ANL, închiriate tinerilor din sănătate sau învățământ

De Jurnalul Național Actuale Investiții 214 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Guvernul României a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care se interzice vânzarea locuințelor Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), care sunt destinate exclusiv închirierii pentru tinerii specialiști din domeniile învățământ și sănătate.

Noi reguli de închiriere a locuințelor ANL

Această decizie vine ca răspuns la preocupările legate de înstrăinarea acestor proprietăți după achiziționarea lor, fenomen observat la nivel local. Până la acest moment, legislația permitea titularilor contractelor de închiriere să cumpere locuințele după un minimum de 6 ani de închiriere.

Cu toate acestea, noua reglementare exclude posibilitatea vânzării acestor locuințe, subliniind angajamentul Guvernului de a asigura stabilitatea și accesibilitatea locuințelor pentru profesioniștii din domeniile esențiale.

În plus, ordonanța stabilește tarife minime de închiriere pentru locuințele ANL și introduce penalități pentru autoritățile locale care nu transferă la timp chiriile încasate la bugetul de stat. Aceste măsuri vizează creșterea eficienței sistemului de închiriere și asigurarea unei gestionări corecte a fondurilor.

Guvernul României a anunțat stabilirea unui plafon minimal pentru chiriile în locuințele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), destinat în mod special tinerilor sub 35 de ani, dar și unil pentru persoanele peste 35 de ani.

Această măsură a fost luată după ce s-au identificat cazuri în care chiria percepută era considerată prea mică, nereflectând adecvat condițiile de piață.

În acest fel, plafonul minimal al chiriei va fi determinat pe baza unor coeficienți specifici, luați în calcul la repartizarea locuințelor ANL. Acest plafon asigură că „nivelul maxim lunar al chiriei” nu va fi sub un anumit prag, stabilind astfel un echilibru între accesibilitatea locuințelor pentru tineri și sustenabilitatea financiară a sistemului de închiriere ANL.

Această reglementare vine în completarea ordonanței de urgență care interzice vânzarea locuințelor ANL destinatelor în mod exclusiv tinerilor specialiști din sectoarele Educație și Sănătate.

Care sunt noile reguli impuse de Guvern?

În contextul noilor prevederi, autoritățile publice locale și centrale din domeniile sănătății și învățământului au obligația de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante într-un termen maxim de 90 de zile de la preluarea lor.

Mai mult, autoritățile vor trebui să transfere sumele reprezentând recuperarea investiției din chiriile încasate într-un cont special deschis la Trezoreria Statului, în termen de 90 de zile de la repartizarea fiecărei locuințe.

Această procedură asigură că fondurile utilizate pentru construcția și întreținerea locuințelor ANL sunt reinvestite în mod transparent și eficient în sistem. În cazul nerespectării acestei obligații, ANL va impune penalități de întârziere autorităților responsabile.

Aşadar, ”Necesitatea modificării actului normativ a plecat de la atragerea de urgență a unor surse de finanțare pentru construcția de locuințe pentru tineri, inclusiv pentru specialiștii din diverse categorii socio-profesionale, coroborat cu Decizia nr. XII/4/09.09.2022, Curtea de Conturi a României care a dispus recuperarea sumelor ce trebuiau virate de autoritățile publice locale”, arată Executivul, precizează profit.ro.

 

Sursa – playtech.ro