În ce ţară se află lacul care pietrifică animalele care beau apă din el?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 183 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
În contextul curiozităţilor din lume, este şi cel mai interesant loc din lume, care îi sperie pe toți ce ajung să îl viziteze. Se spune că orice vietate care se apropie de această apă va fi pietrificată. Care este explicația acestui fenomen sumbru, care pare desprins din filmele de groază.

Unde se află Lacul Morții?

Astfel, Lacul Natron, situat în partea de nord a Tanzaniei, este o bijuterie a naturii care fascinează și uimește cu peisajul său unic și proprietățile extraordinare. Încorporând o diversitate de elemente geologice și biologice, acest lac sărat reprezintă una dintre cele mai interesante destinații naturale din Africa.

În plus, acest lac este cunoscut pentru conținutul său de sare extrem de ridicat, având o concentrație de sodiu și alte minerale care provin din izvoarele termale care alimentează lacul. Apele sale sunt alimentate de râul Ewaso Ng’iro, iar evaporarea continuă a apei contribuie la acumularea de săruri, inclusiv carbonat de sodiu și bicarbonat de sodiu.

Însă, una dintre caracteristicile remarcabile ale Lacului Natron este culoarea sa roșiatică, dată de pigmenții din algele și bacteriile care prosperă în mediul său salin. Acest aspect spectaculos îi conferă uneori o nuanță de roșu sau roz, creând o imagine uimitoare și ireală, mai ales în contrast cu peisajul arid din jur.

Iar, lacul Natron este situat în apropierea comunităților umane, iar viața acestora este strâns legată de resursele naturale din zonă. Locuitorii din regiune utilizează apele lacului pentru pescuit și alte activități, dar trebuie să gestioneze cu atenție impactul asupra mediului, având în vedere delicatețea ecosistemului lacustru.

Motivul pentru care mor toate păsările ce ating acest lac?

În mijlocul uscatului din nordul Tanzaniei, Lacul Natron se dezvăluie ca o bijuterie naturală cu un secret înspăimântător. Cunoscut ca locul ales pentru reproducerea speciei de flamingo mic, aflată pe cale de dispariție, lacul devine un adevărat iad pentru orice alt animal care intră în contact cu apele sale. Deși înfățișarea sa roșie atrage turiștii și cercetătorii deopotrivă, aceasta ascunde fenomene naturale uluitoare și misterioase.

Lacul Natron devine teritoriul preferat pentru reproducerea speciei rare de flamingo mic, oferind un mediu prielnic cu priveliști spectaculoase. Totuși, pentru orice alt animal care se aventurează în apele sale, lacul devine locul unde se petrece o transformare îngrozitoare. Acesta devine un fel de iad, unde contactul cu apa poate duce la o metamorfoză dramatică.

Mai mult, ceea ce pare a fi desprins dintr-un scenariu de film devine realitate pe malurile Lacului Natron, atunci când animalele, neștiind pericolele ascunse, ating apa, începe un proces rapid de calcifiere.

În contextul chimic, sărurile de calciu și pH-ul alcalin ridicat din apă declanșează acumularea de săruri în țesuturile corpului animalului, proces cunoscut sub denumirea de calcifiere. Într-un moment tragic, animalul moare instantaneu, rămânând într-o stare calcificată de la păr și până la unghiile de la picioare.

Însă, toată fascinația din jurul Lacului Natron continuă să crească, întrucât se dezvăluie că un singur pește, denumit Alcolapia alcalica, reușește să supraviețuiască în apele care, altfel, sunt fatale pentru majoritatea formelor de viață.

Cu toate acestea, Alcolapia alcalica, un pește endemic lacului, a dezvoltat o adaptare extraordinară pentru a face față acestor condiții extreme. Această specie de pește a evoluat pentru a tolera atât temperaturile înalte, cât și nivelurile ridicate de alcalinitate, făcându-l singura formă de viață care prosperă în mediul aparent letal al Lacului Natron.

În plus, Alcolapia alcalica nu este doar un supraviețuitor remarcabil, ci și un element cheie în ecosistemul lacustru. Peștele furnizează hrană pentru păsările flamingo care se reproduc pe malurile lacului, contribuind astfel la menținerea echilibrului delicat al acestei comunități unice. În ciuda mediului său aspru, Alcolapia alcalica reprezintă un exemplu remarcabil de adaptare și interconectare în lumea naturală.

Detalii nebănuite despre Lacul Morții

O altă caracteristică notabilă a Lacului Natron este culoarea sa intens roșie, generată de prezența bacteriilor în apă. Această nuanță vibrantă ascunde temperaturile extrem de ridicate ale lacului, creând astfel o ambianță înspăimântătoare pentru animalele care își văd reflexia în apele sale sclipitoare.

Cu toate acestea, în ciuda pericolelor evidente și a fenomenelor terifiante, Lacul Natron atrage curioșii și devine o destinație turistică populară. Turiștii și cercetătorii vin să exploreze această minune naturală, fascinați de contrastul dintre frumusețea vizuală și adevărul crunt al consecințelor apei lacului asupra vieții sălbatice.

Iar specialiștii susțin că temperatura extrem de ridicată a apei, care atinge 60 de grade Celsius, și pH-ul situat între 9 și 10.5, contribuie la crearea unui mediu incredibil de ostil. Alcalinitatea apei, alimentată de sărurile de calciu și nivelurile ridicate de sodiu, este responsabilă pentru procesul de calcifiere care transformă animalele în statui de piatră.

 

De altfel, datorită conținutului ridicat de sodiu, lacul are proprietăți conservante neobișnuite. Păsările sau peștii care mor în lac pot fi surprinzător de bine conservați de sărurile din apă, creând astfel imagini uneori înspăimântătoare, dar și fascinante. Aceste cadavre uscate ale păsărilor, care păstrează forma și culoarea lor, adaugă un element suplimentar de mister și unicitate lacului.

În prezent, Lacul Natron rămâne un punct de atracție în inima Africii, impresionând cu culorile sale vibrante și creațiile naturale fascinante. De la păsările flamingo la cadavrele conservate, această minune naturală continuă să ofere o perspectivă unică asupra complexității și frumuseții naturii.

Cu toate că peisajul său sărat poate părea ostil, Lacul Natron se dovedește a fi un habitat surprinzător și un element captivant al diversității africane.

Sursa – playtech.ro