În Danemarca, bancherii stau cu păturile pe ei în birouri, ca să nu tremure de frig

Băncile din Danemarca împart pături către angajați pentru a putea face faţă temperaturilor mai scăzute din biro­uri. Această măsură face parte din strategia de reducere a consumului de energie.

Astfel că, băncile daneze împart pături pentru a-şi ajuta angajații să facă faţă temperaturilor scăzute din biro­uri introduse ca parte a eforturilor de reducere a consumului de energie.

În plus, Danemarca a informat că limitează încălzirea la limita de 19 grade C în clădirile publice. Autoritățile au încurajat companiile private să pro­ce­deze la fel pe fonul crizei energetice care ar putea duce la între­ru­peri de electricitate. Aproximativ toate marile bănci daneze au făcut acest pas, a anunțat Bloomberg.

Arbejdernes Landsbank, care este a şasea cea mai mare bancă daneză, a dat pături la circa 1.800 de angajaţi ca aceştia să nu îngheţe în birouri, a transmis Peter Froulund, purtător de cuvânt al băncii. Spar Nord Bank, a cincea ca mărime din Danemarca a oferit celor 1.600 de angajaţi ai săi pături, jachete şi cămăşi.

Nemţii îşi cumpără radiatoare electrice şi lemne de foc

Între timp, nemţii re­curg la lemne de foc pentru a-şi încăl­zi locuinţele, preţurile acestora sunt a­proa­pe duble faţă de anul trecut, conform Euractiv.

În Germania situația este identică. Tot mai mulți nemţi îşi cumpără radiatoare electrice şi lemne de foc. Drept rezultat, preţurile lemnelor de foc au urcat cu 85,7% faţă de anul 2021. Cea mai dramatică creştere a fost înregistrată la peleţi, de până la 133,3%.

Datorită cererii în creş­tere, exporturile au scăzut cu 30,3% faţă de anul trecut. Pe când importurile de sobe au crescut. Până în luna iulie au fost importate cu 60.000 de sobe mai mult în Germa­nia, 62,4% provenind din China. În același timp, reexporturile de sobe către ţările UE au scăzut cu 28,8%.

Polonezii stau la cozi interminabile în fața minelor de cărbune

Așadar, pentru a se putea încălzi în perioada sezonului rece, polonezii stau la cozi imense în faţa minelor de cărbune pentru a-şi face rezerve, a transmis Reuters. De frica de a nu îngheța la iarnă, polonezii stau la coadă zile şi nopţi.

„E dincolo de orice imaginaţie. Oamenii dorm în maşini. Îmi amin­tesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut niciodată prin minte că ne-am putea întoarce la ceva şi mai rău“, a spus un pensionar.

Astfel că, tot mai multe cereri din partea populației au forţat minele de stat să raţionalizeze vânzările sau să ofere cărbunele persoanelor fizice prin intermediul unor platforme online, în cantităţi limitate.

La mina Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local ce s-a aşezat la coadă, s-a declarat pregătit să aştepte cât va fi necesar. „Mi-am lăsat tractorul la coadă, mă duc acasă să dorm puţin“, a precizat acesta.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata