În Dubai se află primul restaurant conceput cu AI și oferă o experiență culinară multisenzorială

De Jurnalul Național Actuale Investiții Tech 81 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Dubai-ul este cunoscut pentru inovațiile sale spectaculoase și pentru adoptarea rapidă a tehnologiilor de ultimă generație, însă este acum gazda primului restaurant din lume conceput cu ajutorul inteligenței artificiale. Localul nu doar impresionează prin conceptul său unic, dar și prin experiența gastronomică ce o oferă clienților săi.

Cât trebuie să scoți din buzunar ca să mănânci la primul restaurant conceput cu AI

Într-o cameră obscură, Paul Bocuse, regretatul bucătar de origine franceză, îți oferă detalii despre următorul fel de mâncare pe care îl vei servi. Printre preparatele rafinate se numără prepelița și foie gras, învelite în pate de ciuperci și sos de trufe. Ei bine, la restaurantul Krasota din Dubai nimic nu este ceea ce pare.

Bineînțeles, Paul Bocuse nu este fizic în localul cu pricina, el nemaifiind printre noi de câțiva ani buni. În schimb, chipul celebrul chef francez este proiectat pe pereții curbați ai camerei. Preparatele și clipul în care apare bucătarul au fost concepute de inteligența artificială.

Restaurantul oferă clienților experiențe uluitoare

Restaurantul este unul dintre cele opt cursuri din cadrul proiectului „Viitorul Imaginar”, o experiență culinară multisenzorială oferită de celebrul restaurant Krasota. Din informaţiile celor de la CNN Travel, clienții localului trec prin diferite scenarii despre cum ar putea arăta viitorul, de la un oraș subacvatic și o colonie în spațiu, până la o apocalipsă post-nucleară, iar fiecare fel de mâncare are tematica sa, mai scrie sursa citată.

Practic, co-fondatorii Krasota sunt Anton Nenashev (artist digital), Vladimir Mukhin (bucătar) și Boris Zarkov (antreprenor). Pentru acest proiect AI, cei trei au cedat controlul tehnologiei. Nenashev  realizează proiecții cu software de grafică 3D pe computer și a lăsat inteligența artificială să vină cu 150 de concepte diferite, iar ulterior le-a ales pe cele mai deosebite.

Cât costă să mănânci la primul restaurant conceput cu AI

În acet sens, bucătarul Vladimir Mukhin a determinat platforma generativă Midjourney să reimagineze cele mai emblematice rețete ale lui Paul Bocuse. O masă la restaurantul Krasota costă în jur de 500 de dolari de persoană, conform sursei citate.

În declaraţiile sale, „Ne-am inspirat din perspectiva intrigantă a (re)creării cu inteligență artificială a indivizilor pe baza datelor cuprinzătoare despre viețile și experiențele lor”, a explicat Zarkov, precizând că acesta este doar un început pentru viitorul experiențelor culinare. „Conviețuirea cu inteligența artificială a trecut de la fantezie la realitate”, a adăugat antreprenorul.

Aşadar, adunând o echipă internațională de ingineri, aceștia au început să lucreze la proiecții pe mai multe suprafețe și la o masă interactivă activată de inteligență artificială. Aceasta folosește senzori pentru a distinge diferite obiecte, cum ar fi farfuriile și paharele, de mâinile oaspeților sau telefoane, ceea ce permite proiecția țintită.

Un astfel de exemplu îl reprezintă licuricii care se adună pe pahare și farfurii.

Sursa – playtech.ro