În momentul când avem nasul înfundat, avem un semnal de alarmă asociat cu gripa sau răceala

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 155 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

De fiecare dată, un nas înfundat care curge este o problema frecventă şi poate aparea din multe motive. Pentru a elucida cauza, este nevoie de un adevărat interogatoriu în fața medicului.

O eventuală secreţia lichidă din nas, poate fi un simptom asociat cu gripa sau cu răceala, însă există multe alte situaţii în care această rinoree poate apărea.

Astfel, orice factor care irită mucoasele ce căptuşesc cavitatea nazală poate genera o secreţie nazală.

Practic, nasul produce mucus limpede care din cauza stagnării sau suprainfectării cu diverse microorganism, îşi schimbă culoarea, devenind galben sau verde, ori roşu atunci când inflamaţia este însoţită şi de sângerarea capilarelor, scrie doc.ro.

Cele mai cunoscute simptome ale răcelii:

-nas înfundat;
-gât care jenează;
-strănut;
-febră slabă.

De ce ne curge nasul?

-iritații din mediu;
-rinită non-alergică;
-temperaturi scăzute;
-gripă;
-sinuzită;
-răceală.

În opinia sa, medicul Bogdan Popescu a vorbit şi despre motivele pentru care nasul curge chiar dacă nu suntem răciţi.

Astfel, „Nasul când curge, curge din multe motive. În afară de răceala banală, există niște situaţii, precum alergiile.

Pacientul trebuie să facă niște teste de provocare alergică, pentru că doar aşa putem pune în evidenţă faptul că acesta este alergic. În plus, pacienții care fumează au o inflamație cronică a mucoasei nazale. Aceştia pot avea rinoree.

Orașul este un mediu poluat, deci ne curge nasul tuturor cam tot timpul. Totodată, variația de temperatură poate duce la inflamaţia nasului. Prin urmare, când nasul este inflamat, el curge.”, a spus medicul Bogdan Popescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

În plus, „Chiar și vara sunt diferite cauze care ar trebui să ne tragă un semnal de alarmă. Dacă secreţia îşi schimbă culoarea, adică nu mai este translucidă sau albicioasă, atunci avem un semnal de alarmă. Dacă coloraţia se schimbă şi devine gălbuie, verzuie, cenușie, asta înseamnă o suprainfecție bacteriană în majoritate absolută a cazurilor.

Orice rinoree care durează mai mult de două – trei săptămâni trebuie să tragă un semnal de alarmă şi să ne trimită la medic.

Igiena nasului este foarte importantă pentru calitatea vieții. În al doilea rând, un nas sănătos ne asigură și niște plămâni sănătoși, ceea ce poate părea paradoxal.

Partea de suflat a nasului este foarte bună pentru că aşa eliminăm impuritățile, dar trebuie făcut într-un anumit fel, în sensul în care nu trebuie suflat nasul cu ambele nări deodată, ci pe rând. Ideal este să nu forțăm când suflăm pentru că ne crește presiunea în nas şi astfel să ne poate curge sânge din nas.”, a mai spus medicul.

Recomandări când îți curge nasul

-spray nazal preferabil pe baza de apă de mare;
-decongestionat – maximum o săptămână;
-terapie antihistaminică;
-corticosteroid intranazal DOAR la recomandarea; medicului hidratare
-umidificator;
-curățare/suflarea  nasului în fiecare dimineață/seară.

Sursa – www.antena3.ro