În oraşul Brăila, din România se va deschide o fabrică Tesla

De Jurnalul Național Actuale Companii 131 citiri
4 min citire
 

Într-un comunicat, relativ recent, o mare companie producătoare de sisteme staționare de stocare a energiei cu baterii, anunță că va investii câteva milioane de euro în Româina. Concret, este vorba de compania cehă Tesla, nu a lui Elon Musk, și despre oraşul din România în care se deschide o fabrică a acestei companii.

Compania cehă Tesla Group, de 78 de ani dezvoltă tehnologii

În urmă cu 78 de ani, mai exact în 1946 lua ființă compania naționale TESLA în Cehoslovacia, iar un an mai târziu, în 1947, avea loc înregistrarea mărcii TESLA în registrul drepturilor de proprietate, precum și deschiderea fabricii TESLA Liptovský Hrádok din Slovacia pentru producția de echipamente de telecomunicații. Compania avea să activeze timp de 42 de ani, până în 1989, când avea loc dizolvarea companiei naționale TESLA din Cehoslovacia și crearea de companii private independente TESLA în Republica Cehă și Slovacia.

 

În acest sens, Dušan Lichardus, CEO ȘI Cofondator al TESLA GROUP A.S, declara „Noi, cei din grupul TESLA de astăzi, preluăm moștenirea și dezvoltăm povestea.” Din 2018, compania avea să-și diversifice aria de activitate, astfel că se lansa cooperarea comună a TESLA Liptovský Hrádok cu KOKAM, Coreea, în vederea dezvoltării de sisteme staționare de stocare a energiei în baterii (BESS) pentru piața UE, ulterior, până în 2022 atinge pragul de 1 MWh de BESS instalat și pus în funcțiune pe piața UE.

Oraşul Brăila în care grupul deschide o fabrică

La finalul anului trecut, într-un comunicat, Grupul TESLA anunța că va construi și deschide fabrica Gigafactory din Brăila, cu o producție de 2GWh în BESS staționar.

Astfel, „Construcția noii noastre Gigafactory Brăila devine realitate. Proiectul nostru a primit aprobarea Guvernului României, iar săptămâna aceasta am anunțat oficial publicului începutul investiției noastre.

Începând din 2024, intenționăm să producem până la 2GWh de sisteme staționare de stocare a energiei în baterii, cu un concept complet automatizat în stil auto. Prin amplasarea acestei fabrici în orașul Brăila, intenționăm să deblocăm potențialul economic uriaș al acestei regiuni, care, împreună cu portul maritim Constanța, oferă industrii cu valoare adăugată ridicată.

Simțim că liderii țării, primarul orașului și echipa sa, precum și localnicii, împărtășesc același entuziasm și motivație ca și noi, pentru a pune România pe harta țărilor care vor fi liderul industriei globale a energiei regenerabile de mâine. Ne aflăm într-o țară minunată, cu oameni extraordinari în jurul nostru.”, anunța grupul anul trecut.

 

Fabrica Tesla Group își va începe activitatea în anul 2025

Grupul este un furnizor de sisteme modulare de stocare a energiei, aflat în plină expansiune. Misiunea noastră este de a oferi oamenilor energie durabilă prin concepte inovatoare. Cu gama diversificată de produse și soluții, compania contribuie în mod activ la progresul surselor de energie regenerativă.

Aşadar, „Locul unde ne desfășurăm activitatea de producție este  Liptovský Hrádok din Slovacia, înființată în 1950, cu o moștenire bogată în domeniul producției de dispozitive electronice. „Anticipând cererea tot mai mare pentru soluțiile noastre, suntem mândri să anunțăm înființarea unei noi unități de producție în Brăila, România, programată să își înceapă activitatea în 2025. Această extindere subliniază angajamentul nostru de a răspunde nevoilor în continuă evoluție ale clientelei noastre.”, mai spun reprezentanții companiei.

Sursa – playtech.ro