În perioada dintre 12-14 aprilie are loc evenimentul Demo Tour al Airbus Helicopters

81

Evenimentul Demo Tour al Airbus Helicopters, dedicat prezentării elicopterului militar H145M agenţiilor guvernamentale şi militare din România, are loc în perioada 12-14 aprilie, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

Acest eveniment vine la scurt timp după semnarea, în martie, a Acordului de cooperare industrială între Airbus Helicopters şi IAR pentru personalizarea în România a elicopterului H145M pentru misiuni de atac pentru forţele armate române.

„Invitaţii pot experimenta în persoană capabilităţile îmbunătăţite ale elicopterului militar cu cinci pale H145M, printr-o serie de prezentări tehnice, afişaj al realităţii virtuale (VR) şi zboruri cu elicopterul”, se menţionează în comunicat.

Actual, H145M este un elicopter militar cu o „reputaţie redutabilă, care combină puterea, performanţa şi agilitatea, acoperind întregul spectru al misiunilor militare, de la misiuni multi-rol utilitare la multi-rol de atac: recunoaştere armată, atac, ISTAR (informaţii, supraveghere, reperare ţintă, recunoaştere), Comandă & Control, sprijin pentru foc la sol, atac, război antitanc, escortă, transport tactic, MEDEVAC şi CASEVAC.”

„H145M a fost dezvoltat pentru utilizare pe timp de zi şi de noapte, precum şi în condiţii extrem de nefavorabile. Pus în mişcare de două motoare Turbomeca Arriel 2E de înaltă performanţă, este echipat cu control digital al motorului cu autoritate completă (FADEC) şi suita de avionică digitală Helionix. Modelul se remarcă prin amprenta sa acustică redusă, ceea ce îl face unul dintre cele mai silenţioase elicoptere din clasa sa datorită tehnologiei avansate, de exemplu rotorul Fenestron specific Airbus Helicopters”, se mai spune în comunicat.

În plus, un alt element care face din H145M un elicopter redutabil este sistemul de armament modular incremental HForce complet calificat.

Astfel, HForce este un concept flexibil de dotare şi armament care permite utilizatorilor să-şi configureze elicopterele în timp record (15 minute pentru reconfigurarea cabinei) pentru a îndeplini roluri şi cerinţe specifice, având la dispoziţie un computer de misiune multifuncţional şi gamă largă de armament (aer-aer, aer-sol, balistic sau ghidat) pentru a răspunde oricărei nevoi operaţionale. Conceptul HForce subliniază, de asemenea, conectivitatea la alte aeronave, trupe proprii şi sisteme fără pilot pentru a coordona mai bine efectul forţelor şi armelor în reţea.

În opinia lui Georges Durdilly, „H145M este un elicopter militar de ultimă generaţie cu capabilităţi dovedite, eficienţă sporită şi preţ de achiziţie de neegalat. Este deja soluţia aleasă de mai multe forţe armate din Europa şi din întreaga lume şi cred că este o alegere optimă şi pentru România. Suntem pregătiţi să asigurăm dotarea Armatei Române cu astfel de elicoptere performante care nu se va traduce doar într-un avantaj clar în teatrele militare, ci şi printr-un proiect economic important pentru România, datorită faptului că ele ar fi personalizate la fabrica din Braşov”, a declarat director general Airbus Helicopters România.

Aşadar, H145M şi-a dovedit eficacitatea pe flotele din diferite ţări din întreaga lume, precum: Germania, Ungaria, Serbia, Luxemburg şi Thailanda. Forţele Speciale Germane folosesc H145M pentru cele mai dificile misiuni, cum ar fi combaterea terorismului.

În contextul dotărilor, H145M completează, împreună cu H215M, oferta Airbus Helicopters, în parteneriat cu IAR, pentru autorităţile militare româneşti.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner