În România, copacul cu „lalele” a înflorit şi este singurul loc din ţară în care se află această minune a naturii

4 min citire

Inrolare trafic.ro
Dintotdeauna, „Mama Natură” ne dovedește cât de bun arhitect poate fi. Deși exotic prin definiție, există un arbore spectaculos pe care românii îl pot admira în toată splendoarea lui, mai ales acum când copacul cu „lalele” a înflorit în România, în singurul loc din ţară în care se află această minune a naturii, iar imaginile sunt spectaculoase.

Copacul cu „lalele” a înflorit în România

Este cunoscut sub numele de „Arborele lalea”, această plantă exotică poate fi admirată acum de pasionații de frumos. Această plantă, având originea pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii, poate fi admirată în orașul din România în care lalelele cresc în copaci, mai exact vorbim de micuțul oraș Avrig, în curtea Palatului Brukenthal.

Arborele lalea, cunoscut sub numele științific de Liriodendron tulipifera, este celebru pentru frumusețea sa izbitoare și pentru florilor sale unice în formă de lalea, care îi conferă și numele.

Copacul cu „lalele” a înflorit în România, în grădina barocă din incinta Palatului Brukenthal din orașul Avrig, situat la 30 de kilometri de Sibiu. Celebrul palat Brukenthal se mândrește cu cele cinci exemplare de arbore lalea, care au fost aduși de guvernatorul Brukenthal acum 250 de ani.

Mama Natură” ne dovedește, încă odată, cât de bun arhitect este

În acest anotimp, natura ne surprinde de fiecare dată cu ale sale minunății, iar acest arbore nu este o excepție de la regulă.

Arborele lalea poate atinge înălțimi impresionante, ajungând adesea la 80-100 de metri, cu un trunchi drept și înalt care susține o coroană largă, în formă de piramidă.

Copacul cu lalele a înflorit în România. Singurul loc din ţară în care se află această minune a naturii. Imagini spectaculoase

Primăvara, acești arbori produc flori atrăgătoare, în formă de cupă, care seamănă cu lalelele, având petale galben-verzui cu o bandă portocalie lângă bază.

Frunzele sunt, de asemenea, distincte, cu patru lobi și o colorare verde vibrantă în timpul verii. Toamna, acestea capătă nuanțe strălucitoare de galben, adăugându-se la atracția ornamentală a copacului.

Arborii de lalea, apreciați pentru lemnul lor de înaltă calitate

Dincolo de aspectul estetic, arborii de lalea sunt apreciați pentru lemnul lor de înaltă calitate, care este folosit în diverse aplicații, de la fabricarea de mobilier la construcții. Cu statura sa impunătoare și florile sale iconice, arborele lalelei rămâne o specie prețuită și emblematică în multe peisaje din zona sa de origine.

Arborele lalea joacă un rol esențial în ecosistemele sale native, oferind numeroase beneficii ecologice. Florile bogate în nectar atrag o varietate de polenizatori, inclusiv albine și colibri, ajutând la polenizarea altor plante.

Copacul cu lalele a înflorit în România. Singurul loc din ţară în care se află această minune a naturii. Imagini spectaculoase

În plus, frunzele oferă hrană pentru diverse omizi și alte ierbivore. Dimensiunile sale mari și coronamentul extins oferă adăpost și locuri de cuibărit pentru păsări și mamifere mici, contribuind la biodiversitatea generală a regiunii.

Frunzele căzute și lemnul în descompunere de la arborele de lalele îmbogățesc solul pădurii, îmbunătățind calitatea solului și furnizând nutrienți esențiali pentru ecosistem.

Sursa – playtech.ro