Japonia şi Australia au ajuns la un acord larg asupra unui pact militar

Japonia şi Australia au ajuns la un acord larg asupra unui pact privind statutul forţelor lor militare ce va facilita operaţiuni şi exerciţii comune pe solul fiecăreia dintre ele, a anunţat marţi premierul japonez Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă cu omologul său Scott Morrison, aflat în vizită la Tokyo, transmite Reuters.

Cu ajutorul acestui acord se întăreşte şi mai mult legăturile în materie de apărare între cei doi aliaţi ai Statelor Unite, într-o perioadă în care China îşi afirmă rolul în regiune, iar SUA se află într-o tranziţie de leadership.

Pactul, intitulat Acordul de acces reciproc, este un cadru legal ce va permite trupelor unui stat să întreprindă vizite pe teritoriul celuilalt şi să desfăşoare instruire şi operaţiuni comune.

Actual, ca un fundament al securităţii regionale, dar şi în urmă cumai multe decenii, acordul va fi primul ce va acoperi o prezenţă militară străină pe sol japonez de la semnarea documentului din 1960 ce a permis Statelor Unite să desfăşoare nave de război, avioane de luptă şi mii de militari în Japonia şi în jurul ei, în cadrul unei alianţe militare descrise de Washington.

În prezent, Japonia şi Australia au negociat timp de şase ani acest acord în domeniul apărării,  acord care mai trebuie ratificat de parlamente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata