Județul în care se află cel mai mare crater din România

De Jurnalul Național Actuale Turism 289 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
 

România este o țară specială, ce ascunde o mulțime de locuri speciale. Tot ea adăpostește și un crater imens, găzduit de un județ celebru. Cu toate acestea, puțini sunt cei ce au auzit de el și de comorile care se află acolo. Totul despre un loc impresionant, pe care merită să îl vizitezi.

Comoara României se află chiar la Suceava

În inima Europei de Est, într-un peisaj înconjurat de mister și frumusețe, se înalță cu mândrie Munții Călimani. Cunoscuți pentru peisajele lor spectaculoase și originea lor vulcanică, acești munți impresionanți au captivat imaginația oamenilor de secole întregi. Aici se află un crater cu diametrul de circa 10 kilometri, care este stins.

Situată în nord-estul României, această impresionantă formațiune montană găzduiește cel mai mare munte de origine vulcanică din țară. În mijlocul acestor înălțimi se află un crater masiv, cu un diametru de aproximativ 10 kilometri, o amintire imensă a unui trecut tumultuos și activ vulcanic.

Cu toate că astăzi Munții Călimani sunt stinși și liniștiți, ei încă păstrează semnele unei activități vulcanice anterioare. Rochile lor dramatice, forme de relief sculptate de forțe naturale, și izvoarele termale răspândite în întreaga regiune sunt mărturii ale trecutului lor tumultuos.

Acești munți constituie nu doar o minunată destinație turistică, ci și o barieră naturală impresionantă între două regiuni istorice importante ale României: Moldova și Transilvania. Această poziție geografică strategică i-a oferit Munților Călimani o importanță culturală și militară de-a lungul istoriei.

 Ce trebuie să știi despre Munții Călimani?

Această zonă impresionantă, cu o întindere care acoperă aproximativ 90% din suprafața parcului, este o adevărată oază de biodiversitate, adăpostind atât specii rare de plante și animale, cât și peisaje vulcanice spectaculoase. Însă, dincolo de frumusețea sa incontestabilă, acest loc poartă în pământul său istoria unor evenimente care au marcat destine și au influențat mediul înconjurător într-un mod profund.

Călimanul, considerat cel mai mare munte de origine vulcanică din întreaga României, se distinge prin dimensiunile sale impresionante și prin craterul stins care se întinde pe o suprafață de zece kilometri în diametru. Acest peisaj spectaculos reprezintă doar una dintre numeroasele minuni ale Parcului Național Călimani, care s-a bucurat de o protecție specială încă din anul 2000, când a fost înființat oficial prin lege, având drept scop principal protejarea biodiversității locale.

Cu o suprafață de aproximativ 24.000 de hectare, acest paradis natural este, de asemenea, declarat sit „Natura 2000”, o recunoaștere a importanței sale în conservarea habitatelor naturale și a speciilor sălbatice. Aici, flora și fauna sunt ocrotite prin lege, oferind un refugiu sigur pentru numeroase specii endemice și rare, printre care se numără și câteva specii de plante și animale pe cale de dispariție.

Pentru iubitorii de natură și aventură, Munții Călimani oferă o varietate impresionantă de trasee de drumeții, marcate și întreținute pentru a permite explorarea în siguranță a acestui peisaj deosebit. Fie că este vorba despre poteci care străbat păduri seculare sau despre cărări abrupte care duc către vârfuri stâncoase, fiecare traseu promite priveliști care îți taie respirația și întâlniri memorabile cu natura în sălbăticie.

 

Cu toate acestea, sub frumusețea aparentă a acestui loc se ascunde și o istorie încărcată de evenimente care au avut un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Puțini știu că din inima Munților Călimani, în perioada regimului comunist, dictatorul Nicolae Ceaușescu a ordonat exploatarea intensivă a zăcămintelor de sulf, furnizând astfel materialul necesar pentru industria siderurgică a țării.

Aproximativ jumătate din masivul Negoiul Călimanilor a fost exploatat în trepte, într-un efort de a extrage cât mai mult sulf, iar urmele acestei activități încă se resimt și în prezent. Vegetația este afectată de rămășițele acestui proces industrial, iar substanțele chimice folosite în prelucrarea sulfului au lăsat urme adânci în sol și în ecosistemul local.

Cei mai înalți munți din România

Munții României sunt un paradis al înălțimilor, mai ales în cazul vârfurilor ce depășesc pragul de 2500 de metri. Aceste mărețe formațiuni sunt atracții pentru aventurieri și pasionați de alpinism, chiar dacă riscul este extrem de mare.

O excursie în aceste zone aduce bucurii și satisfacții de neegalat pentru cei ce iubesc astfel de provocări în natură. Țara noastră găzduiește numeroase asemenea comori naturale, oferind șansa de a explora cele mai ascunse și fascinante locuri.

În România, există o serie de vârfuri de peste 2500 de metri. Acestea sunt adevărate legende ale munților și constituie destinații de neegalat pentru iubitorii de aventură și natură. Printre acestea, se numără:

-Vârful Moldoveanu, situat în Munții Făgărașului, înălțându-se la 2.544 de metri deasupra nivelului mării. Este cel mai înalt vârf din întregul lanț al Munților Făgăraș și reprezintă un obiectiv de excursie deosebit de căutat.
-Vârful Negoiu, de asemenea în Munții Făgărașului, cu o altitudine de 2.535 de metri. Acest vârf este în strânsă legătură geografică cu Moldoveanu și constituie o altă provocare pentru alpiniști și iubitorii de natură.
-Vârful Viștea Mare, tot în Munții Făgărașului, la 2.527 de metri deasupra nivelului mării. Acest vârf servește ca principală rută de acces către Moldoveanu și este parte dintr-un traseu ce străbate întreaga creastă a Masivului Făgăraș, oferind peisaje de o frumusețe rar întâlnită.
-Vârful Parângul Mare, situat în Munții Parâng, atinge altitudinea de 2.519 metri și este considerat cel mai înalt punct al acestui masiv muntos. Acest vârf reprezintă o provocare pentru alpiniști și iubitorii de drumeții montane, oferind peisaje spectaculoase și experiențe memorabile.

Sursa – playtech.ro