Kim Yo Jong promite mai multe lansări de sateliți spion din Coreea de Nord

De Jurnalul Național Externe Politică 109 citiri
4 min citire
Țara a efectuat peste 100 de teste de arme din ianuarie 2022, în timp ce își modernizează arsenalul militar.

Nord-coreeanul Kim Yo Jong, sora puternică a liderului Kim Jong Un, a promis mai multe lansări de sateliți după ce încercarea țării de a trimite pe orbită primul său satelit militar spion s-a încheiat cu un eșec.

Condamnând Statele Unite ale Americii pentru ipocrizie „de tip gangster” pentru criticile sale la adresa lansării eșuate de miercuri, Kim Yo Kong a spus că este dreptul suveran al Coreei de Nord de a dobândi capacități de recunoaștere în spațiu.

„Suntem gata să acționăm orice ar fi în apărarea dreptului și intereselor sale suverane”, a spus ea într-o declarație transmisă de KCNA, administrată de stat.

Comentariile lui Kim au venit la o zi după ce o rachetă nord-coreeană cu rază lungă de acțiune care transporta Malligyong-1, primul satelit spion al țării, și-a pierdut forța după o separare de etape și s-a prăbușit în mare în vestul peninsulei coreene.

După o recunoaștere neobișnuit de rapidă a eșecului, Coreea de Nord a spus că va efectua o a doua lansare după ce va analiza ce a mers prost.

Lansarea a fost condamnată rapid de Coreea de Sud, care a recuperat o parte din resturi din apă, precum și de Tokyo și Washington, care au remarcat că lansarea a implicat utilizarea tehnologiei interzise de rachete balistice, a crescut tensiunile și a riscat să destabilizați securitatea în regiune și nu numai. .

De asemenea, șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat lansarea, spunând că a încălcat rezoluțiile ONU.

Coreea de Sud a recuperat o parte din resturi după prăbușirea de miercuri (Ministerul Apărării/Handout via Reuters)

Joi, KCNA a publicat, de asemenea, imagini cu ceea ce spunea că este noua rachetă Chollima-1 care decolează de pe o rampă de lansare de coastă în flăcări și fum.

Imaginile comerciale prin satelit ale uneia dintre rampele de lansare de la Stația de lansare a satelitului Sohae au arătat mai mult de o duzină de vehicule, 38 North din SUA, un program de analiză a Coreei de Nord, se arată într-un raport.

„Ce pad a fost folosit pentru lansare nu poate fi încă confirmat”, se spune în raport. „Cu toate acestea, activitatea de pe platforma principală de lansare este în concordanță cu evaluarea post-lansare și cu eforturile de curățare.”

Înainte de miercuri, Phenianul a lansat cinci sateliți din 1998.

Dintre cele cinci, trei au eșuat imediat și două au părut să fi fost puse pe orbită – dar semnalele de la ei nu au fost niciodată detectate în mod independent, sugerând că ar fi putut funcționa defectuos.

Cea mai recentă lansare de satelit a avut loc în 2016. În anul următor, Phenianul a testat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Coreea de Nord a efectuat peste 100 de teste de arme din ianuarie 2022, în timp ce își modernizează armamentul și echipamentul militar.

Lista dorințelor de arme a lui Kim Jong Un include și o rachetă cu mai multe focoase, un submarin nuclear, o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid și o rachetă hipersonică.

El susține că îmbunătățirea capacităților militare ale țării este necesară pentru autoapărare.

Sursa – www.aljazeera.com