Klaus Iohannis, Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru UE

De Jurnalul Național Actuale 181 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles, despre susţinerea Ucrainei şi despre situaţia fermierilor europeni.

În alocuţiunea sa, preşedintele României a subliniat importanţa agreării unei soluţii la nivelul celor 27 de state membre UE pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual, pe baza elementelor agreate anterior în format UE26, la Consiliul European din decembrie, o astfel de soluţie demonstrând unitatea şi angajamentul întregii Uniuni în faţa provocărilor majore cu care se confruntă, informează Administraţia Prezidenţială.

În plus, şeful statului român a salutat adoptarea pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, prin care Uniunea va putea asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina şi va dispune de instrumente importante care vor înlesni acţiunea sa în arii relevante, precum gestionarea migraţiei, apărare şi creşterea competitivităţii.

Preşedintele a menţionat că acordul obţinut este esenţial în asigurarea predictibilităţii sprijinului pentru Ucraina, dar şi în transmiterea unui mesaj politic puternic din partea Uniunii faţă de Ucraina.

Klaus Iohannis: „Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune”

Astfel, Klaus Iohannis a reiterat că Ucraina trebuie să rămână în continuare o prioritate pentru Uniune, iar sprijinul pentru Ucraina, sub toate formele, trebuie să continue şi să capete o predictibilitate sporită, atât pe plan economic, cât şi militar.

În acest sens, conform Administraţiei Prezidenţiale, el a evidenţiat că adoptarea Facilităţii pentru Ucraina reprezintă un pas important înainte. „România a susţinut, încă de la începutul procesului de negociere, crearea şi finanţarea corespunzătoare a acestei Facilităţi, în complementaritate cu celelalte măsuri de sprijin multidimensionale acordate Ucrainei”, precizează Administrația Prezidențială.

În plus, liderii Uniunii Europene au avut şi o discuţie generală privind situaţia preocupantă din Orientul Mijlociu.

În acest context, preşedintele României a pledat pentru menţinerea unităţii UE în abordarea acestui conflict şi a păstrării influenţei sale ca actor activ angajat în revigorarea soluţiei celor două state.

Astfel, „România a condamnat cu fermitate atacul terorist al Hamas. Sunt necesare soluţii urgente pentru eliberarea ostaticilor şi asigurarea asistenţei umanitare în Gaza”, subliniază Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut continuarea acţiunilor, în cooperare cu toţi actorii internaţionali şi regionali relevanţi, în vederea dezescaladării conflictului şi a evitării extinderii acestuia în regiune.

Membrii Consiliului European au abordat în discuţii şi situaţia fermierilor europeni pe fondul protestelor declanşate de aceştia în mai multe state membre.

Comisia Europeană s-a angajat să avanseze, în perioada următoare, o serie de măsuri care să contribuie la soluţionarea situaţiei şi să răspundă preocupărilor ridicate de fermieri.

Şeful statului român a menţionat, în cadrul discuţiilor, că solicitările fermierilor sunt legitime, fiind important să fie identificate soluţii coordonate la nivel european ca răspuns la dificultăţile semnalate de aceştia.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European a vizat în special finalizarea procesului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 – 2027.

Liderii europeni au decis astfel cu privire la crearea Facilităţii pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, care va permite finanţarea directă a cheltuielilor bugetare ale Ucrainei pentru perioada 2024 – 2027 şi acordarea de garanţii pentru proiectele de reconstrucţie.

Complementar deciziei de creare a Facilităţii, liderii UE au agreat să aibă o dezbatere anuală, pe baza unui raport elaborat de Comisia Europeană, cu privire la implementarea acestui instrument în sprijinul Ucrainei şi să formuleze orientări privind acţiunile ulterioare.

De asemenea, după doi ani, Consiliul European va invita, în măsura în care va fi necesar, Comisia Europeană să formuleze propuneri de revizuire în contextul noului Cadru Financiar Multianual post-2027.

Sursa – www.antena3.ro